halılarımızın kullanım ve bakımı

halı temizleme çeşitleri

  • makinayla temizleyerek

    Kullanılan: 0 0,0%
  • profesyonel temizlik

    Kullanılan: 0 0,0%

  • Kullanılan toplam oy
    3
  • Anket kapatılmış .

iremugur

Yeni Üye
Üye
halılarımızın kullanım ve bakımı
halıda yanık lekesi pekmez lekesi nasıl çıkar halıdaki yanık nasıl çıkar halı havı giderilir halı yanığı
Yapılan araştırmalara göre sadece bir insanın bedeninden günde yaklaşık 1-3 gram ölü deri döküldüğü, ortalama büyüklükte bir evde yılda yaklaşık 4 kilogram toz oluştuğu, bu tozların birçok alerjik hastalıklara yol tespit edilmiştir. Yine araştırmalar sonucunda , alerjiyi tetikleyecek miktarda tozun toplandığı en tehlikeli bölgenin evlerde kullanılan halıların olduğu , evin en tehlikeli noktasının evin girişi, ikinci tehlikeli bölgenin ise odalardaki halılar olduğu sonucuna varan araştırmacılar:

“Neredeyse tüm evlerde bulunan akarlar önemli bir alerjen üreticisidir. Sıcağı, nemli ortamları severler. Halıların, üstteki tüylü kısımdan çok sert olan taban bölümüne kaçmayı tercih ederler. Kullandığınız halılarınızı her hafta normal, ayda bir de yoğun temizlik yapın.
Bu araştırma sonuçlarından da anlaşılacağı gibi insanların evlerinde en çok temas ettiği halıların sağlık açısından potansiyel bir tehlike olduğu gerçeğini anlamak güç değildir. Bunun yanında Türk ailesinin yapısı gereği insanlar halılarını her yıl yıkamak zorunluluğu hissetmektedir.

HALI KULLANIM KLAVUZU
Halılar için düzenli temizlik şarttır. Halılarınızı güçlü ve tercihen fırçalı elektrik süpürgesiyle günlük veya haftada en az iki kere bütün yüzeyi süpürün.ve yılda en az bir kez Profesyonel bir firmaya halılarınızı temizletin.
Halının üzerine ayak kısmı sivri veya dar eşyalar koymayın. Halı üzerindeki eşyalar ne olursa olsun belirli aralıklarla halının veya eşyaların yerini değiştirin. Aksi taktirde halı havı deforme olacaktır.
Sıklığı 900.000 uç ve fazlası olan halıların yüzeyini sivri veya keskin uçlu cisimlerle çizmeyiniz. Çünkü düz duran havların arasına zorlanmayla yatan uçlar, halı havının sık olmasından dolayı kendi kendilerine düzelemeyeceklerdir. Buda uzun sürede halı havlarında deformasyona neden olacaktır.
Hav ipliği cinsi ne olursa olsun halı yüzeyine 70 0C ve üzerindeki herhangi bir maddeyle temas ettirmeyiniz. (SU,ÇAY,ÜTÜ V.B.)
Deterjan , Sert yüzey temizleyicileri, çamaşır suyu , tuz ruhu gibi maddelerden uzak tutulmalıdır. Çünkü bu tür maddeler halı dokusuna zarar vererek halının çürümesine neden olabilmektedir.
Halının üzerine dökülen sıvı hemen emici bez, kağıt havlu veya vakumlu süpürge ile halıdan emilmeli ve dökülen maddenin cinsine göre leke çıkarma talimatlarımızda ki gibi işlem yapılmalıdır.
Halı taşınırken veya muhafaza edilirken kesinlikle katlanmamalıdır. Her zaman rulo halinde taşınmalı veya muhafaza edilmelidir. Muhafaza yeri nemli veya rutubetli olmamalıdır.
Kesik elyafla üretilmiş halılarda bir miktar tüy dökülmesi kaçınılmazdır. Düzenli olarak güçlü elektrik süpürgesi ile süpürülen halılarda bu durum çok kısa sürede yok denecek kadar azalacaktır.
Halılarda görülen gölgelenme üretim kaynaklı bir sorun değildir. Halı üzerindeki trafik farklılıkları, nem farklılıkları ve zemindeki düzgünsüzlük farklılıklarından kaynaklanan ve özellikle açık zeminli düz halılarda daha görünür olan sorundur.
Kesik uçlu halılarda ayak izleri görülebilir. Bu durum halının serildiği yere kullanılan desenin sadeliğine ve hav ipliklerinin parlaklığına bağlı olarak artıp azalabilir. Bu tür izlerden rahatsız olan kullanıcıların daha karışık koyu renkli desenler tercih etmesi tavsiye edilir.
:hmm:Halı havının uzun süre direk güneş ışığı alması durumunda renklerde değişim meydana gelebilir. Direk güneş ışığı alan yerlerde halının yerini sıkı sık değiştirerek veya direk güneş ışığı alınan saatler de pencerede perde kullanarak bu durumun önüne geçilebilir.
:hmm:Yuvarlak, oval ve sekizgen halılar her kenarı overlok dikilmiş olarak satılırlar ve bu halılarda halı dokuma yönünde (normal halıda saçak takılan bölge) olan kenarlar yan kenarlara nazaran halı dokuma tekniği gereği daha zayıf overlok tutma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla çırpma ve dövme bu halılarda overlok patlamalarına sebebiyet verecektir. Bu tür halılar alınırken ve kullanılırken bu özellik dikkate alınmalıdır.
:hmm:Açık zeminli halılar daha kolay kir gösterir ve daha zor temizlenir. Halı seçimi yaparken kullanılacak yerin durumuna göre zemin rengi belirlemek daha sonraki kullanım kolaylığı için faydalı olacaktır. :hmm:Unutmayınız ki hiçbir leke çıkartıcı lekelenen eşyaya zarar vermeden bütün lekeleri asla tamamen çıkartmaz.
:hmm:Halınız saçaklı ise, saçaklarını kirden korumak amacı ile asla bant yapıştırmayınız. Bantta bulunan kimyasal yapıştırıcı saçaklarda telafisi mümkün olmayan lekeler bırakabilir

Halı Bakımı ve Lekelere Çözüm Yolları

Farklı lekelerin halıyı nasıl etkilediğini bilmek çözüm üretmek için önemlidir. Kuru lekeler halı liflerine zarar verir, ama düzenli şekilde halının vakumlanması bunu önleyecektir.Sakız ve reçine gibi yağlı lekeler kir toplarlar. Bunun sonucunda halının rengi soluk griye veya kahverengiye döner. Halının görünümünü bozan asıl olarak bu yağlı lekelerdir, bu lekeler halının liflerine sinerler ve zor temizlenirler.
Halıda Oluşabilecek Leke Çeşitleri

Asitli Maddeler
Bazı temizlik ürünleri ve piller asit içerir, bu güçlü asidin halıyla teması halinde çabucak döküldüğü bölgenin temizlenmesi gerekir, aksi taktirde halıda ciddi hasar meydana gelir. Asit dökülen bölüme yapılacak ilk müdahale bir süngerle asidin emilmesidir. Bu işlem asit bitene kadar yapılır ve daha sonra bir kaşık kaynamış soda ile sıcak su karıştırılır. Bu karışım lekeye sürülür. Halı en kısa zamanda kurutulmalıdır.
Kan Lekesi
Kan lekesine soğuk temizleme karışımlarıyla müdahale edilmelidir. Halıya kandan patojenik oluşumları temizlemek için bir halı temizleme profesyoneli çağırılmalıdır.
Yanıklar
Yanma sonucu oluşan karartılar ancak halının yanan bölümünün tekrar dokunmasıyla ve yenilenmesiyle tamamen yok olur. Bunun dışında yanan bölümlerin koyu uçlarının dikkatlice kesilmesiyle de kötü görüntü önlenmiş olur.
Boya Lekesi
Birçok içecek, ilaç, kozmetik ürünü, yemek ve başka sıvılar boya içerirler. Bu boyanın halı liflerince emilmesi çıkartılamayacak lekelere sebep olacaktır. Bu lekeler tekrar boyanarak halı üzerinde saklanabilir veya bu lekelerin etkilediği alan tekrar dokunabilir. Bunun dışındaki tek yöntem profesyonel bir halı temizleyicisine başvurmaktır.
Hardal Lekesi
Bazı hardalların içinde çok güçlü boyalar vardır ve bu halıdan kolay kolay çıkmaz. Hardalla lekelenmiş bölümün kesilip alınması ve bu bölüme yeni bir parçanın eklenmesi gerekebilir.
Pas Lekesi
Pas lekesinin kaldırılması için profesyonel birinin yardımı mutlaka gerekir, çünkü bu lekenin temizlenmesinde kullanılan kimyevi maddeler yanlış kullanıldığında halıya çok büyük zararlar verebilir.
Ev Hayvanları Nedeniyle Oluşan Lekeler
En iyi eğitilmiş hayvanlar bile evde lekelere sebep olabilir. Hayvanın üresi halıya bulaştıktan çok sonra fark edilir. Hayvanın beslenme şekline göre üresinin halıda bıraktığı lekenin zararı değişir. Üre lekesinin çeşidini hayvanın kullandığı ilaçlar, cinsiyeti, yaşı, sağlığı ve üreme durumu gibi etkenler etkileyecektir. Bazı çeşit üre lekeleri temizlenemeyebilir. Bu lekelerin önlenmesi için ilk olarak çabuk bir biçimde kağıt havlularla ürenin emilmesi sağlanmalıdır. Çeyrek kaşık bulaşık deterjanı ile ılık suyu karıştırarak halı silinmelidir. Bulaşık makinesi için olan deterjanı kullanmamak gerekir. Deterjan uygulamasından sonra iki bardak su ve bir bardak beyaz sirkeden oluşan karışımla halıyı silin ve çabucak kurutun. Kurutmak için kağıt havluyu bölgenin üstüne yayın ve bunun üstüne bir ağırlık koyun. Kağıt havlular tamamen nemlendikçe yeni kağıt koyun ve böylece bölgeyi kurutun.
Önleyici Bakım
Halıyı lekeden uzak tutmak, lekeleri halıdan çıkartmaktan daha kolay ve ucuz bir yöntemdir. Yapılması gerekenler:
- Evin etrafındaki garajı, kaldırımları ve park yerlerini temiz tutmak gerekir.
- Halının üstüne parça halılar koyulabilir ve bunlar vakumlanmalıdır.
- Sigara ve içki içilen, yemek yenen bölümleri belirleyip, bu bölümleri sıkça temizlemek gerekir.
- Havalandırma sistemlerinin bakımını yapın ve filtrelerini yenileyin.
Rutin Bakım
Düzenli bir bakım programı ile lekeler halıya iyice yerleşip halıya zarar vermeden bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Tamir edici bir bakım yapılması halının düzelmesini tam anlamıyla sağlayamaz, çünkü geç kalınmıştır. Bu durumu ortadan kaldırmak için halının düzenli bir rutin bakıma ihtiyacı vardır.
Vakumla Temizleme
Bu işlemde dikkat edilmesi gereken doğru aletin kullanılması ve alet kullanılırken vakum yoğunluğunun iyi ayarlanmasıdır.
Tavsiye edilen vakum yoğunluğu
gün içinde yoğun kullanılan bölümler her gün elektrikli süpürge ile temizlenmelidir. Bu tarz yerler lobiler, asansörler, koridorlar, girişler gibi yoğun yerlerdir. Az geçiş yapılan konferans odası, ofis gibi yerler haftada iki veya üç kere elektrikli süpürge ile temizlenmelidir.
Doğru bakım aleti
Yoğun kullanılan bölgeler çift motorlu elektrikli süpürgelerle temizlenmelidir. Az kullanılan bölümler tek motorlu, eşyaların etrafından kolayca manevra yapabilecek güçlü elektrik süpürgeleri ile temizlenmelidir. Normal süpürgeler halının üzerindeki küçük parçaları temizlemekte kullanılabilir, ama sadece normal süpürgelerle titiz bir temizliğin sağlanması mümkün değildir.
Derinlemesine Temizlik
Yaygın olarak kullanılan birçok temizleme metodu halı için uygulanmaktadır. Halınızın çeşidine ve kullanım yoğunluğuna göre bir temizleme metodu seçmek doğru olacaktır. Kullanılan bazı deterjanlar tekrar lekelenmeye neden olur, deterjan seçimi de halı temizliğinde önemli bir faktördür. Deterjanın temizleme sonrası halı liflerinde kalması leke oluşturur. Halıda kalan deterjan kir toplayarak halının pis görünmesine neden olabilir.
Temizleme metotları
Sıcak su kullanarak temizleme
Halının havına deterjan ve sıcak su püskürtülür. Daha sonra su ve yumuşamış leke güçlü vakumla halıdan temizlenir. Sıcak su çok kullanılan, halının derinlemesine temizlenmesinde etkili olan bir yöntemdir. Bu yöntemin doğru kullanımı, halıda deterjanın kalıp lekeleri tekrar oluşturmasına engel olur.
Kuru birleşim
Halının üzerine serpilen bu bileşim lekeleri ve halıdaki yağı emer. Daha sonra mekanik bir fırça yardımıyla leke kalıntıları temizlenir ve daha sonra vakumlanır. Nemlendirme az olduğundan kuruma süresi kısadır. Kuru bileşim temizleme öncesi serpilirken halıya eşit yayılması önemlidir, aksi halde halının farklı bölgeleri farklı oranda temizlenir.
Köpük şampuan
Sıkıştırılan hava ile kuru bir köpük elde edilir. Köpük halıya silindir biçimindeki dönen bir fırça ile sürülür. Kuruması çok az zaman alır, çünkü nem az kullanılmıştır. Halıda deterjan kalırsa tekrar lekelenme yapacaktır ve sonuç olarak halı tekrar pis ve soluk bir görünüm alacaktır. temizletin

AKRİLİK VEYA YÜN - AKRİLİK KARIŞIMLI HALILARDA LEKE ÇIKARTMA ÖNERİLERİ

GENEL KURALLAR

1- Leke meydana gelir gelmez hemen müdahale ediniz. Aksi taktirde lekeyi çıkartmak zor olacağı gibi bazı durumlarda mümkün olmayacaktır.

2- Leke çıkartmanın ana prensibi olabildiğince kirleticiyi ilave malzemelere ihtiyaç duymadan halıdan uzaklaştırmak olmalıdır. Dolayısıyla herhangi bir kimyasal madde uygulamasına başlamadan önce olabildiğince leke halıdan emilmelidir.

3- Temizlik esnasında asla lekenin üzerine bastırarak ovmayınız. Bu lekenin halının içine daha fazla işlemesine neden olacaktır.

4- Halı üç boyutlu bir ürün olduğu için, ilk temizleme anında halı yüzeyi temizlenmiş görünmesine rağmen halı kuruduğunda leke yeniden görünür hale gelecektir. Çünkü öncelikle çözünmüş leke kuru olan hav dibine doğru gidecek, kurumaya başladığında ise halı, dipten hav kısmına doğru kuruduğu için leke yeniden yüzeyde belirecektir. Dolayısıyla leke çıkartma işlemi bir veya birkaç kere tekrarlanmalıdır.

5- Leke çıkartma işleminde eğer halı şampuan kullanılıyorsa mutlaka sadece şampuanın köpüğü kullanılmalıdır. Asla şampuan sıvısı veya su kullanılmamalıdır. Çünkü bu maddelerde kirletici görevi yapacaktır.

6- Leke silinirken lekeyi dış çevresinden merkezine doğru temizleyiniz. Leke çıkartma işleminin başarısı için dağılmadan temizlenmesi çok önemlidir.

7- Leke çıkartmak için asla çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi kimyasallar kullanmayınız. Bu kimyasallar halının hem havına hem de dokusuna zarar vererek halının çürümesine ve renklerinin solmasına neden olacaktır.

8- Eğer leke çıkartmak için tavsiye edilen malzemelerden farklı bir kimyasal kullanılacaksa Leke çıkarmada kullanacağınız kimyasal maddeyi öncelikle halının nispeten görünmeyen bir bölgesinde deneyerek halının rengine ve dokusuna zarar vermediğinden emin olunuz.

Alüminyum Kaplar: Alüminyum kapların kararmasını, önlemek için kaplarınızı su ve bolca sirke koyarak kaynatın. Hepsi pırıl pırıl olacaktır. Bakır tencerelerinizi ve bu malzemeden yapılan diğer tüm eşyalarınızı da, kaya tuzu ve sirke ile silerek ilk günkü ışıltısına kavuşturabilirsiniz.

Çatal-Bıçaklar: Bulaşık makinesi çatal, bıçaklarınızı karartıyorsa, bunu önlemenin kolayı var. Bulaşık makinesinin deterjan gözüne ayda bir kere olmak üzere çamaşır suyu koyun. Böylece çatal ve bıçaklarınızın kararmasını engellediğiniz gibi onları parlatmış da olursunuz. Mutfakta kullanılan tahta kaşıklar renklerini çabucak kaybeder, Bunu bir dereceye kadar önlemek istiyorsanız, tahta kaşıkları, duru suda iyice ıslattıktan sonra kullanırsanız daha iyi netice alırsınız.

Pırıl Pırıl Çaydanlık: Çok sevdiğiniz çaydanlığınız, zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarım bardak sirkeye bir tutam tuz atıp, sert bir süngeri buna batırarak çaydanlığı silmeyi deneyin, eski parlaklığına hemen kavuştuğunu göreceksiniz. İç kısmı kireç bağlayan çaydanlığa, soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatırsanız, kirecin kolayca çıktığını göreceksiniz.

Blender ve Çelik Tencereler:Mutfakların vazgeçilmez yardımcılarından blenderleri temizlemek epey yorucudur. Fakat, pratik bir yolla bunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Bunun için, blenderin yarısına kadar, ılık su doldurun ve çalıştırın, içindeki tüm lekelerin çıktığını göreceksiniz. Yemek yaparken çelik tencereniz yandıysa, sakın üzülmeyin. Tencerenizi yeniden pırıl pırıl yapabilirsiniz. Bunun için 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktır.

Etiket İzi: Özellikle süs eşyalarında ve çeşitli mutfak aletlerinin üzerinde etiketler bulunur. Etiketi çıkardığınız zaman da mutlaka izi kalır. Bu izi yok etmek için, etiket izi olan eşyaların üzerine mobilya cilası sürüp, yumuşak bir bezle silin. Hiçbir iz kalmayacaktır.

Fırın Izgaraları: Fırında et kızarttığınız zaman, ızgaralar çok kirlenir. Yıkarken de, ızgaraları temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat ızgaraları ıslatıp, ponza taşıyla ovarsanız tüm yağların ve lekelerin çıktığını, ızgaranın pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

Güzel Kokulu Mutfaklar: Bazen yemek kokularıyla sarılıp, nefes alınamayacak duruma gelen mutfağınızın güzel kokmasını ister misiniz?
Bunun için, kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku mutfağınıza yayılır. Mutfak tezgahınızın tertemiz olması ve mis gibi kokması için de, küçük bir leğene su doldurup içine sıkılmış limon suyu veya bir miktar tuz atın. Bu suyla bir bezi ıslatıp, silin. Böylece, tezgahınızın üzerine yapışan lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Mutfağınızın güzel kokmasını istiyorsanız, bir parça alüminyum kağıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın.

Buzdolabındaki Kötü Kokular Buzdolabınızı ne kadar temiz tutarsanız tutun, zaman zaman hoş olmayan kokular alırsınız. Bunu önlemek için, küçük bir tabağa üç dört limon dilimi koyun ve buzdolabının en alt gözüne yerleştirin. Ancak her sabah dilimleri yenilemeyi unutmayın.

Işıl Işıl Kristaller: Kristal bardaklar yıkandıkça ışıltısını kaybeder ve mat bir görünüm kazanmaya başlar. Fakat, kristal bardaklarınızı yıkarken kullandığınız deterjana yarım su bardağı sirke ve tuz ekleyip, durularsanız ilk günkü gibi parladıklarını görürsünüz.

Kireç Lekelerine Kolay Çözüm: Eğer lavabonuzda çirkin kireç lekeleri oluşuyorsa, yarım limonla hızlı şekilde ovmayı deneyin. Sonra su ile çalkalayın ve kuru bir bezle kurulayın. Su koyup kaynattığınız kapların iç kısımları zamanla kireçle kaplanır. Sivri uçlu bir bıçakla ne kadar kazırsanız kazıyın, bu kireç tabakasını tam olarak çıkartmanız mümkün değildir.

En iyisi, bu kapların içine soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatmaktır. Zamanla içini kirecin kapladığı çaydanlığınızı, boşken kısık ateşin üzerine koyun. Çaydanlığı yakmamaya dikkat ederek, bir süre bu şekilde ısıtın. Göreceksiniz, kuruyan kireci kolayca çıkartabileceksiniz.

Muşambaya Salça Damlarsa: Mutfağınızda yerde veya masanızın üzerine serili muşambaların üzerine salça damladıysa, çok kolay yöntemle bu lekeden kurtulabilirsiniz. Bir miktar asetonu bir bezin üzerine döküp, muşambalarınızı bununla silin, lekenin yok olduğunu göreceksiniz.

Pirinçlerin Işıltısı: Pirinç eşyalarınızı parlatmak için, temizleme suyuna birkaç damla limon damlatın ve bununla iyice ovuşturarak silin. Yataklarınızın pirinç başlarını, sıkılmış yarım limonla iyice ovuşturun, pırıl pırıl olacak ve içiniz rahat edecek.

Kararmayan Vazolar: Eğer altın kaplamalı çelik vazonuzun zamanla mat bir görünüm aldığından yakınıyorsanız, saf alkole batırılmış bir pamukla silerek, eski parlaklığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Tabaklardaki Minik Çatlaklar: Yemek takımınızdaki tabakların çatlaklar sebebiyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız, çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacaktır. Aynı işlemi, tüm porselen objeleriniz için deneyebilirsiniz.

Tereyağı Lekesi: Kumaşlardaki tereyağı lekeleri, sabunlu suda kaynatılarak çıkarılır. Eğer leke kağıt üzerindeyse, biraz ıslatıp üzerine un serperek kurumaya bırakmak lazımdır. Daha sonra fırçayla temizlenir.

Toprak Kaplar: Toprak kaplarınızın içinde patates kabuklarını kaynatarak, sararan kısımların eski görünümüne kavuşmalarını sağlayabilirsiniz. Toprak tencereler ya da çömlekler yeni alındıklarında, küçük çatlaklar oluşması sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşı karşıyadırlar. Bunu önlemek için, toprak tencerelerinizi kullanmadan önce dörtte üçünü sirkeli sıcak suyla doldurun. 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın. Bu işlemlerden sonra her türlü yemeği pişirmeye hazır olacaktır.

Çay Lekesi: Çayla lekelenen bir kumaşı temizlemenin en iyi yolu, hiç vakit geçirmeden üzerine kaynar su dökmektir. Bazı kaynaklar limon kolonyasının da çay lekesini çıkarmada yararlı olacağını kaydediyor. Hemen temizlenmeyen bal lekelerini çıkarmak da zordur. Ama leke olur olmaz hemen ılık suyla yıkanır ve durulanırsa lekeden eser kalmaz.

Yumuşak Havlular: Eski havlularınızı yumuşatabilmek için, yıkadıktan sonra bolca mutfak tuzu dökülmüş sıcak suda bir saat bekletin.

Beyaz Tül Perdeler: Beyaz tül perdeler, pencerede dura dura kararır, değil mi? Gerçi önceleri, yıkamayla bu siyahlık gider ama, daha sonraları bu kararmayı gidermek kolay olmaz. Onun için size tavsiyemiz yıkama suyuna 1-2 çorba kaşığı toz şeker katmanızdır.

Ütünüz Leke Bırakıyorsa: Ütü yaparken zaman zaman tabanı yapışır ya da leke tutar. Fakat ütünüzün altını tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasını ve ütülediğiniz çamaşıra yapışmasını önlemiş olursunuz. Silme işlemini, ütü soğukken yapmanız ve sildikten sonra bir süre bekletmeniz gerekiyor.

Uzun Ömürlü Mumlar: Mumlar, özellikle romantik yemeklerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Mumların ömrünü uzatmak için, kullanmadan 2 saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyup bekletin. Böylece, mumun eriyip masa örtüsüne damlamasını, ya da şamdanda çıkarılmayacak izler bırakmasını önlemiş olursunuz.
Kapılar:Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.

Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Buda buzun mat görünmemesini sağlar.

Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin. (Birkaç tane)

Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın.

Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin.

Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehir'i alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.

Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.

Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır.

Çiçekleriniz için: Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.

Gülleriniz boyunlarını bükerse: İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.

Saksı çiçekleriniz için: Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz.

Akü Başları oksitlenirse: Cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz

Fareleri kaçırmak için: Nane yağını bir karton parçasına sürün farelerin geldiği yere koyun.

Boya fırçaları sertleşmiş ise : Kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.

Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa: Asetonla silin

Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

Boya kokusunu gidermek için: İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun.
Cam kırıklarını: Temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.

Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için: Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın.

Balıklı tava kokusu: Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

Kesik Limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz. patatesler daha çabuk pişerler aynı zamanda.

Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.

Pastaların daha gevrek olması için (tatlı-tuzlu): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.

Dereotunu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.

Evinizde mayonez yaparken: Zeytinyağı yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz.

Balık çorbası yaparken: Suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.

Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için: Pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.

Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için: Izgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun.

Sosislerin patlamasını önlemek için: Fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.

Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin.

Daha Yeşil Sebzeler: Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

Kararmayan Soğanlar: Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.

Kızarmış Börek: Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.

Domates'in Kabukları: Domates’in kabuklarını kolay soymak için, bıçağın sırtıyla domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da domatesleri kaynar suda 1 dakika bekletin.

Tatlı Patlıcan: Patlıcanların acısını almak için, patlıcanları soyduktan sonra tuzlu suda bir müddet bekletin. Sarı su çıktıktan sonra, patlıcanları sıkarak sudan alın.

Vitamini Kaybolmayan Salata: Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

Reçel Yaparken:Reçel yapacağınız meyveleri iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.

Lezzetli Çikolata Sosis: Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.

Kolay Soyulan Yumurtalar: Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.

Mantar Sote Pişirirken: Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz.

Pişmiş Yumurtayı Çiğ Yumurtadan Ayırmak: Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.

Tavuk eti Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.

Yoğurdun Faydaları: Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

Yeşil Sebzelerin Canlılığın Korunması: Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10-15 dk. Kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır.

Ekmeğin Küflenmesini Önlemek: Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.

Yağlı tohumlar ve pekmez: Fındık, fıstık, üzüm, ceviz gibi kuru yemişler, tam birer enerji kaynağıdır. Bir diğer mühim enerji kaynağı da pekmezdir. eski sofralarımızdan eksik olmayan tahin ve pekmez, simdi yerini modern tatlılara bıraktı. Halbuki içinde demir ve potasyum bulunan pekmez, çok zengin bir enerji deposudur.

»:melek:Ayakkabı almaya öğleden sonra, hatta aksama doğru gidin. Çünkü sabah saatlerinde ayaklar daima küçüktürler.
»:melek:Eti pişirme sekliniz ne olursa olsun, tuzunu piştikten sonra koymalısınız. Tuzu önceden koyarsanız, eti sertleştirir.
»:melek:Vazodaki çiçeklerinizin daha uzun dayanması için, vazonuza yağmur suyu koymayı deneyin; çünkü çiçekler kireçli suyu sevmezler.
»:melek:Ellerinize sinen çamaşır suyu kokusunu, ellerinizi sirkeyle ovuşturup sıcak suyla sabunlayarak giderebilirsiniz.
»:melek:Gözlük caminiz çizildiyse, birkaç damla sirke veya votkayla yıkayın. Çizik kaybolacaktır.
»:melek:Çaktığınız çivinin pas tutmaması için, bunu kullanmadan önce bol tuzlu suya batırın.
»:melek:Fırında pişirdiğiniz et veya tavukların kurumaması için, fırına içi su dolu bir kap koyun.
»:melek:Çiçeklerinizi hava cereyanında bırakmayın, hava alması için balkona çıkarmayın.
»:melek:Çamaşır suyunu soğuk su ile karıştırarak kullanın. Çünkü sıcak su ile karıştırıldığında çok çabuk tesirini göstereceğinden, çamaşırlarınızın bozulmasına sebep olabilir.
»:melek:Banyo da aynanız, veya yağmurlu havada arabanızın camları'nı buharlaşıyor? Kuru bir beze birazcık sabun, veya şampuan sürerek silmeniz yeterli olacaktır.
»:melek:Beyaz çoraplar bir zaman sonra sararırlar. Bunları limon suyu katilmiş suda kaynatırsanız eski beyazlıklarına kavuşurlar.
»:melek:Fareler biberle nane kokusundan nefret ederler. Dolaştıkları yerlere nane yaprakları serperseniz, bir daha oralara uğramayacaklardır. Ayrıca fare bulunan yere karanfil atılması da iyi netice verir.
»:melek:Bal içine biraz tuz, atılıp yenilirse balgamı kurutur, yok eder.
»:melek:Meyan kökü ile incir, kaynatılıp içilirse vücuttaki balgamları söktürür.
»:melek:Kireçli sular tencere ve kaplarda zamanla iz bırakır. Öyle, pek kolay temizlenmeyen bu izleri yok etmenin en kolay çaresi, ısıtılmış sirkeye batırılan bir fırçayla silmektir.
»:melek:Ter kokusuyla mücadelenin en tesirli yolu su ve sabundur. Sik sik yıkanın. Suyunuzun çok çok sıcak, ya da soğuk olmamasına dikkat edin. Zira ter bezlerinin aşırı faaliyetine yol açarlar. Normal ısıdaki suyu tercih edin.
»:melek:Mutfağa, hatta odalara yemek kokusunun yayılmasının önüne pek geçilmez. Hele bu yemek balık olursa. Bu kokuyu gidermek için ateşin üstüne bir limon dilimi koyun, limonun kokusu öteki kokuları bastırır.
»:melek:Hamsi baliğinin sırtının rengi aslında yeşildir, Öldükten sonra sırt rengi mavileşir. Bayatlayınca siyahlaşır, yani rengi koyulaşmış hamsi balığı bayat demektir. . Sakin almayın.
»:melek:Limonun yüzeyi ne kadar düzgün, pürüzsüz ve de iki sivri ucu ne kadar küçükse, o kadar sulu ve de lezzetlidir.
»:melek:Araba kullanırken, omuzlarınızı elinizden geldiğince rahat, gevsek tutun. Böylece sırt ve boyun kaşlarınızın gerilmesini önlersiniz.
»:melek:Hastalıkların ilacı bal.
-Akıl ve fikre fevkalade kuvvet verir.
-Kanı temizler.
-Kalp çarpıntılarını önler.
-Mideye ferahlık verir. (Şeker ise mideyi kızdırır. )
-Kemik hastalığı için ket'i devadır.
-Karın ağrılarını keser.
-Yatağını ıslatan çocuklara bal yedirilirse, ıslatma kesilir.
»:melek:Kan yapmak için.
-Kara biberle kuru üzüm yemelidir.
-Üzüm pekmezine inek sütü ve badem karıştırarak içmelidir.
-Bulgur pilavını hoşafla yemelidir.
»:melek:Kesilmiş elma, armut vb. meyvelerin kararmaması için, kesik yüzlerine limon ya da portakal sürüverin. Böylece havayla temas etmelerini, dolayısıyla da kararmalarını önlemiş olursunuz.
»:melek:Sarımsak, mide ve bağırsak faaliyetlerini artırdığından, kabızlık çekenler için faydalıdır.
»:melek:Soğan ve pırasa, idrar söktürücü bir sebzedir. Ayrıca soğanın, mühim bir antibiyotik tesiri vardır.
»:melek:Öğleden sonraları üzerinize bir tembellik çöktüğünde, limon kolonyası imdadınıza yetişecektir. Ensenize, bileklerinize bir kaç damla döküp ovuşturuverin. Ferahlatıcı kokusu bir anda tesirini gösterecek, gözlerinizi açacaktır.
»:melek:Bütün gün SIKI ayakkabılar içinde hap solan ayaklarda koku meydana gelebilir. Ayak kokusuna mani olmak için, yapılacak en müessir çare, bunlara koyu bir çay banyosu yaptırmaktır. Çayın içinde bulunan tanen asidi gözenekleri SIKIŞTIRARAK kötü kokunun yayılmasına engel olur.
»:melek:Paslanan dikiş iğnelerini temizlemek için, makine yağıyla nemlendirdiğiniz bir yün parçasına birkaç kere batırıp çıkarın. Eğer çok çok paslanmışsa, bolca sabun döktüğünüz alüminyum teline sürtün. Göreceksiniz pırıl pırıl olacaktır.
»:melek:Paslanan anahtarlarınızı ancak zeytinyağı gaz karışımında temizleyebilirsiniz. 2/3 oranında zeytinyağı ve 1/3 oranında gaz karışımına koyun anahtarlarınızı bir kaç saat. Sonra çıkarıp bir bezle silin, kurulayın. Sonra da ince zımpara kağıdıyla zımparalayıp bir iyice kurulayıverin, tamam.
»:melek: Elektrik kesintisi veya arızası sırasında, tek bir mum ışığına kalırsanız, mumu ufak da olsa bir aynanın önüne koyuverin. Bir çırpıda bir yerine iki mum yanıyor gibi olacaktır. Başka zamanlarda da uygulayabileceğiniz bir şeydir bu.
Az pismiş yumurta öldürüyor; Genellikle çiğ ve az pismiş yumurtalarda bulunan "Salmonella Entiridis PT 4" virüsü sindirim ya da dokunma yollarıyla insani ölüme götürüyor.
»:melek:Kahveniz bayatlamışsa, kullanmadan önce, KISIK ateşte hafif kavurun. Hem rutubeti gider, hem de tazeliğine kavuşur.
»:melek:Çekilmiş kahveye, küçük bir tutam tuz veya seker ilave ederseniz, kokusunun artmasını sağlarsınız.
»:melek:Kullandığınız kahvenin, saf olup olmadığını anlamak için, bir bardağın üçte ikisini su ile doldurun. Buna bir tutam toz kahve atin. Kahve, suyun ütünde kalırsa saftır; ama, beş dakika sonra bardağın dibine iner ve suya karışırsa, kahvenizin içinde başka karışımlar var demektir.
»:melek:Boya tutmayan yıpranmış ayakkabılarınızı, boyamadan önce soyulmuş çiğ patatesle ovun boya tutacaktır.
»:melek:Dikiş dikeceksiniz fakat bir türlü ipliği iğneye geçiremiyorsunuz. Kolayı var: Elinizin altındaki kalıp sabunlardan istifade edebilirsiniz. ipliğin ucuna süreceğiniz sabun, ipliği sertleştirecektir. Böylelikle ipliği hiç zorlanmadan iğneye geçirebilirsiniz.
»:melek:Ellerinizdeki sebze lekelerini, bir dilim çiğ patatesle ovarak giderebilirsiniz.
»:melek:Yanan şöminenin içerisine, kurutulmuş limon kabuğu atarsanız hoş kokacaktır.
»:melek:Taze balığı kızartmadan önce, üzerine limon suyu sürerseniz hem balığın kokusunu götürecektir, hem de balığın lezzetini artıracaktır.
»:melek:Salatada kullanacağınız soğanların acılığını almak için, soğanları ince ince doğrayın ve birkaç saat limon suyuna yatırın.
»:melek:Camlarınızı yıkarken, 1litre sıcak suya 2 yemek kasığı sirke karıştırın ve iç taraftan yukarıdan aşağı, diş taraftan ise soldan sağa yıkayın. Camlarınız pırıl pırıl olacaktır.
» :melek:Kek için, hangi çeşit kek yaparsanız yapın, kalıbı yağladıktan sonra içine ince dövülmüş badem serpin. Kalıbın içine serpeceğiniz dövülmüş badem kekinizin tadını daha da güzelleştirecektir.
»:melek:Çikolatayı tanıyor muyuz? Çikolata hakkında çoğumuz bir şeyler biliriz; ama bunların bazıları doğru, bazıları yanlıştır. Çikolata, az miktarda yendiği zaman şişmanlatmaz. insana enerji ve neşe verir. Çünkü ''endorfin'' denilen ve insana neşe ve dinçlik veren hormonun salgılanmasına vesile olur. Çikolatanın sivilce yaptığına dair herhangi bir medikal tespit de yok. Ancak şunların da bilinmesi gerekir ki; çikolata, karaciğeri zorlar, bazı insanlarda bağımlılık meydana getirebilir. Bunları da göz ardı etmemek lazım.
»:melek:Çiçek soğanlarını ertesi yıla kadar saklamak istiyorsanız, bunları teker teker bir yumurta kutusunun yuvalarına yerleştirin. Tabii yuvaların diplerinde küçük delikler açarak hava almalarını temin etmeniz şartıyla.
»:melek:Izgarada pişireceğiniz ete biraz zeytinyağı sürerseniz, daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlarsınız. Izgaranın dibine biraz tuz atarsanız, yağın yanmasına mani olursunuz.
»:melek:Etinizi fırında pişirecekseniz, en azından bir saat önceden buzdolabından çıkartın. Pişen etlerin suyunu, fırın ızgarasının altına koyacağınız bir kapta toplayın. Piştikten sonra etlerin üzerine döküp masaya getirin. Etin, pişerken kendi suyu içinde kalması, sertleşmesine sebep olur.
»:melek:Kadife ve ipekli elbiselerinizi buharlı bir banyoya asın. Buhar onların tüm kırışıklıklarını alacaktır.
» :melek:Gözlüğünüzün vidası çok çabuk çıkıyorsa vidayı takmadan önce, vidanın gireceği deliğe renksiz oje damlatın. Vidayı öyle takın.
»:melek:Makasınızı bilemek istiyorsanız, zımpara kağıdı kesin.
»:melek:Halıdaki sigara yanıklarından, yanık yerler üzerinde zımpara kağıdı ile dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz.
»:melek:Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz bırakır. Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin. Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin.
»:melek:Evinizde hayvan besliyorsanız ve bunların tüyleri koltuklarınıza, kanepelerinize bulaşıyorsa elinize yapışkan bir bant sarın ve tüylü olan yerlerde gezdirin.
» :melek:Yeni yıkanmış nemli halınızın üzerine mobilyalarınızı koymadan önce ayaklarının altına biraz alüminyum folyo koyun. Böylece izlerin çıkmasına engel olacaksınız.
»:melek:Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş sıcak su koyun. Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.
»:melek:Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve
15 dakika bekletin. Bir bez ile ovalayıp yıkayın. Üzerinde hiç bir leke ve çizilme oluşmayacaktır.
»:melek:Radyatörlerinizin arkasına alüminyum folyo yapıştırırsanız, sıcaklığın duvardan dışarı değil odanın içerisine yansımasını sağlamış olursunuz.
»:melek:Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına alüminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır.
»:melek:Sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsanız günde iki kez 150 gr yağsız peynir tüketin. Peynirdeki kalsiyum diyetini kuvvetlendirir, dişleri sağlamlaştırır Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onlerı saatlerce sıcak suda bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayın. Bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir Eğer ayaklarınız çok hassas ise, sıcak havalarda
şikayetleriniz artıyorsa, her sabah bir kaç damla zeytinyağı ile ovalayın.
»:melek:Eğer cildiniz kuru ise bir muzu ezin, içerisine bir çay kaşığı bal veya bademyağı karıştırıp yüzünüze sürün. Bir kaç dakika bekleyip ılık su ile yıkayın.
:horn:»Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir.
»:melek: Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız, bir dilim limon ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.
»:melek:Duvar kağıtlarını yenilemek istediğinizde eski kağıtları çıkartmak her zaman sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve karışıma batırdığınız sünger ile duvar kağıtlarını silin, kolayca çıkacaklardır.
»:melek:Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın. Bu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir.
»:melek:Cevizle dost olun. İçindeki yağ beyin hücreleri için çok yaralıdır. Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye edilir Hızlı kilo verip tekrar almak vücudunuzun zayıflamaya karşı direncini arttırır ve giderek kilo vermeniz zorlaşır. Metabolizma alt üst olur.
»:melek:Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakın. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.
»:melek: Bir büyük soğanı rendeleyin ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karıştırın. 48 saat bekletin, şurup haline geldiğinde öksürüğü ve soğuk algınlığı olan hastaya sabah akşam bir çorba kaşığı içirin.Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü durduracaktır.
»:melek:Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.
»:melek:Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.
»:melek:Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.
»:melek:Fırında patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin.Daha kolay pişecektir.
» :melek:Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun.8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
» :melek:Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
»:melek:Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirin.
»:melek:Yeni bir yemek tarifi denerken, yemek kitabınızı şeffaf bir torbanın içerisine geçirirseniz, onu kirletmemiş olursunuz. »Eğer tencere kapağınızın tutacağı kırıldıysa onun yerine şarap mantarı geçirebilirsiniz. Böylece hem tutacak görevi yapacak, hem de izolasyon.
»:melek:Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kullanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir Pasta yaparken katı yağ kullanacaksanız onu rendenin kalın tarafı ile rendelemeyi deneyin. Küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay işlenir.
»:melek: Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.
»:melek:Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin Bisküvileriniz yumuşamışsa birkaç dakika fırınlayın.
»:melek:Elbisenize sakız yapışırsa, naylon torbanın içerisinde buzluğa koyun. Bir saat bekletin ve çıkartın.Kolayca çıkacaktır.
»:melek:Halıya sakız yapışırsa üzerinde buz torbası gezdirin.
»:melek:Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur.
»:melek:Sert etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin.Yumuşadığını göreceksiniz.
»:melek:Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.
»:melek:Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin.
»:melek:Fırın torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz fırın torbasının üzerine bir kaç delik açın. Böylece daha çabuk ve iyi pişer.
»:melek:Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.
»:melek: Bakır eşyalarınızın parlamasını istiyorsanız, onları sirke ya da limon ve tuz ile ovun Ahşap eşyalarınızı temizlemek için sirke ve zeytinyağı (bir kaç damla)karışımı hazırlayın. Eşyalarınız hem temizlenecek hem de parlayacaktır. »Çekmeceleri içini boşaltmadan temizlemek istiyorsanız, elektrik süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin.
»:melek:Elbisenize sakız yapışırsa, naylon torbanın içerisinde buzluğa koyun. Bir saat bekletin ve çıkartın. Kolayca çıkacaktır.
»:melek:Halıya sakız yapışırsa üzerinde buz torbası gezdirin.
»:melek:Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur.
»:melek:Sert etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin Yumuşadığını göreceksiniz.
:melek:»Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.
»:melek: Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pişirin.
»:melek: Fırın torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz fırın torbasının üzerine bir kaç delik açın. Böylece daha çabuk ve iyi pişer.







 
Son düzenleme:
Ce: halılarımızın kullanım ve bakımı

önemli bilgilerin icin tskler canim ve herkadinin neredeyse hali temizleme sorunu vardir bnm kizda ufakken cok kusardi her gün silerdim,yikardim,sonrada attim inanki
bu guzel bilgiler icin bnden sana rep canim,gercekten paylasim icin tsklerrrrr
 
Ce: halılarımızın kullanım ve bakımı

rapın için teşekkür ederim. bu benim işim bunların faydası olur inşallah meleklere
 
Ce: halılarımızın kullanım ve bakımı

bence kesinlikle olur,,cok önemli bilgiler
herkesin merak ettigi seyler valla,tskler canim,rep icinde tsk degmez canm,sevgiler
 
SİTEMİZ ÜZERİNDEN REKLAM YAPMAK KESİNLİKLE YASAKTIR !


edit by TİTAN
 
SİTEMİZ ÜZERİNDEN REKLAM YAPMAK KESİNLİKLE YASAKTIR !
TEKRARI HALİNDE ÜYELİĞİNİZ SİLİNECEKTİR..

edit by TİTAN
 
Geri
Üst