İş görüşmesine çağrılmıyorsanız...

fırtına

Yeni Üye
Üye
İş görüşmesine çağrılmıyorsanız...
Her gün yüzlerce özgeçmiş şirketlere yağıyor. Özensiz, düzensiz hazırlanmış pek çok özgeçmiş… Sonrasında ise adayların gerçekten iş arayıp aramadıklarını düşünüyorsunuz. Adaylar da dertleniyor ve neden kimsenin onları arayıp sormadıklarını düşünüyor.



Bir özgeçmiş, işvereni sizinle görüşmeye ikna etmeli. Özgeçmiş yazmanın temel hedefi budur. Sizi tanıtan en önemli dokümanınız özgeçmişinizdir. Bunu profesyonelce hazırlamak ciddi bir zaman ve çaba gerektirir. Bu çabayı göstermekte zorlananların aşağıdaki üç konuya göz atmasında fayda var:


1. Boş özgeçmiş örnekleri var mı?
Boş özgeçmiş örneği, sizi sadece diğer adaylarla aynı kefeye koyar. Şablonlara bilgi doldurmak onu etkin yapmaz, sadece birbirine benzeyen özgeçmiş havuzuna sizi atar. Hepsi bu. Özgeçmiş yazmayı maalesef okullarda da öğrenmiyoruz. Üstelik bunu yazmak farklı yetenekler gerektiriyor. Bu yüzden özgeçmiş yazmakta zorlananlar mutlaka profesyonel destek almalılar. Eğer bir özgeçmiş yazmak için profesyonel hizmete gerekmez diyorsanız, bu düşünceniz doğrultusunda da bir ilerleme kaydetmeniz elbette olası. En azından profesyonel hayatın içinde olan dostlarınızdan, tanıdıklarınızdan destek alarak, onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak daha etkin bir metin hazırlamanızı sağlayacaktır.


2. En can alıcı noktası neresi?
Bir özgeçmişin en can alıcı noktası sayfanın ilk üst yarısıdır. İnsan gözü ilk önce bu kısma bakıyor. Dolayısıyla buraya yazmanız gereken bilgiler sizin güçlü olduğunuz yanlarınızı bir bakışta anlamayı sağlayacak nitelikte olursa, özgeçmişinizin çöpe gitme olasılığını da azaltmış olursunuz.

Özgeçmiş hazırlamak neden özen ister? Çünkü başarılı bir tanıtım insanın kendi kariyer hikâyesini bulmasıyla ve onu önce yazılı sonra da sözlü ifade edebilmesiyle mümkün. Bunu yaparken de iş tanımınızdan ziyade, başarılarınızı öne çıkartmanız vurucu bir özgeçmiş yaratmanızı sağlar.

3. Kaç sayfa olmalı?
Yeni mezunların ve fazla tecrübesi olmayanların hazırlayacağı özgeçmiş mutlaka bir sayfa olmalı. İki-üç sayfa özgeçmiş okumaya yöneticilerin zamanı olmadığı gibi, bir sayfaya sığacak bilgileri 2-3 sayfada anlatmak kişinin kendini ifade etme güçlüğü olduğu izlenimini de yaratıyor. İki sayfa olanlar daha deneyimli profesyoneller için uygundur.

İş başvurusu yapanların özgeçmişlerini hazırlarken formata hiç önem vermediklerini sıklıkla görüyoruz. Her adayın yaratıcı bir özgeçmiş hazırlamasına gerek yok; ama her iş başvurusunda bulunan kişinin bilgiyi derli toplu bir şekilde organize edebilmesi şart. Teknolojinin hayatımızı bu kadar hızlandırdığı, hepimizin iş hacminin yüksek olduğu, zamanımızın kısıtlı olduğu bu yüzyılda hiçbir yönetici 10 saniyeden fazla bakmayacaktır, özgeçmişinizde istenen nitelikler var mı diye...

İş bulmak zor bir süreç. Zaman ve sabır gerektiriyor. Kendimizi tanımayı ve tanıtabilmeyi gerektiriyor. Biraz da şansımızın yaver gitmesini... En önemlisi, yapabileceğimizin en iyisini yapıp, çabamızın sonuç göstermesi için azimle hedefimize doğru ilerleme kararlılığına sahip olmak...

 
Geri
Üst