Kabakulak hastalığı nasıl geçer?

Uzman SühaN

Administrator
Kabakulak hastalığı nasıl geçer?
kabakulak nedir,kabakulak belirtisi,kabakulak nedenleri,kabakulak tedavisi,kabakulak hakkında bilgiler



ka.jpg






Genellikle çocukluk döneminde görülen bu hastalık nadiren de olsa yetişkinlikte görülebilir.
Bulaşıcı bir hastalık olduğu için kişinin öksürmesi hapşırması ile hemen bir başkasına enfeksiyon bulaşabilir. Bu yüzden hasta kişinin çok dikkatli davranması gerekir. Bakteri vücuda girdikten yaklaşık 3 hafta sonra belirtisini gösterir. Genelde bahar aylarında görülen bu hastalığın tekrarlama riski yoktur.




Kabakulak hastalığının belirtileri arasında boğazda şişlik ve ağrı görülmesi ateş bulantı kusma görülmesi yer alır. Tükürük bezlerinin iltihaplanması vücutta yayılarak beyine ulaşırsa hastalık menenjite çevirebilir. Baş ağrısının şiddetlendiği ve kusmanın görüldüğü bu durumda hasta mutlaka doktora götürülmelidir. Kan tahliline bakılarak tanısı konulan bu hastalığın tedavisi evde uygulanır.
Ateş düşüren ve ağrıkesen ilaçlar kullanılarak en fazla 2 hafta içinde hasta iyileşmeye başlar. Bunun yanında hastanın sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Bol C vitamini alarak yatak istirahatı gereklidir. Kabakulak hastalığından korunmak için ise çocukların özellikle 1. ve 5. yaşlarında olmak üzere iki defa MMR aşısı yapılması gerekir.
Kabakulak enfeksiyonundan koruyan bu aşının hiç bir yan etkisi bulunmamaktadır. Önceleri kabakulak iltihabının beyne ulaşmasıyla menenjit hastalığının en önemli sebebi iken artık bu aşı yönteminin uygulanmasıyla kabakulak hastalığının görülme oranı oldukça düşmüştür.
 
Geri
Üst