Kabakulak nedir belirtileri tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Kabakulak nedir belirtileri tedavisi nasıldır ?
Kabakulak, tükürük, burun salgıları ve yakın kişisel temas yoluyla bir kişiden diğerine geçen bir virüsün yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır.Durum öncelikle parotis bezlerini etkiler. Parotis bezleri ; tükrük bezleri olarak da adlandırılır , tükürük üreten organlardır. Yüzünüzün her iki yanında kulakların arkasında ve altında üç adet tükrük bezi bulunmaktadır. Kabakulak tiplerinin sembolik belirtileri tükürük bezlerinin şişmesidir.

kabakulak.jpg





Birçok kişi kabakulak virüsüne yakalandıklarında semptom geliştirmezler, bu nedenle enfekte olduklarını asla bilemezler. Kabakulak virüsü hastalarının yaklaşık yüzde 20 si semptom göstermemektedir . Kabakulak son derece bulaşıcıdır.Kabakulak virüsünü, parotis bezleri şiştiğinde, virüsle temasa geçtiğiniz andan itibaren başka bir kişiye bulaştırabilirsiniz.

Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

Kabakulak semptomları genellikle virüse maruz kaldıktan sonraki iki hafta içinde ortaya çıkar. Aşağıdakiler dahil olmak üzere grip benzeri semptomlar ilk ortaya çıkabilir:

Yorgunluk
vücut ağrıları
baş ağrısı
iştah kaybı
Düşük dereceli ateş

Kabakulak çok nadir bir hastalık haline gelmiştir, bu nedenle belirtilerin ve semptomların başka bir durumdan kaynaklanması mümkündür. Şişmiş tükürük bezleri ve ateş, iltihaplı bademcik hastalığının (bademcik iltihabı) veya bloke edilmiş tükrük bezinin bir göstergesi olabilir.

Kabakulak nasıl yayılır

Kabakulak soğuk algınlığı ve grip gibi yayılır , enfekte olmuş tükürük damlaları yoluyla inhale edilebilir veya ağız veya burun içine aktarılabilir.

Komplikasyonlar

Kabakulak komplikasyonları potansiyel olarak ciddidir ancak nadirdir.

Iltihaplanma

Kabakulak topluluğu komplikasyonları, vücudun bir kısmında iltihaplanma ve şişme gibi olayları içerir:

Testisler. Orşit olarak bilinen bu durum, ergenliğe erişmiş erkeklerde bir ya da iki testisin şişmesine neden olur. Orşit ağrılıdır, ancak nadiren kısırlığa neden olur

Pankreas. Pankreatit olarak bilinen bu durumun belirtileri ve semptomları üst karında ağrı, mide bulantısı ve kusmayı içerir

Yumurtalıklar ve göğüsler. Ergenliğe ulaşan dişilerin yumurtalıklarda (ooforit) veya göğüslerde (mastitis) iltihaplanma olabilir. Doğurganlık nadiren etkilenir.

Beyin. Kabakulak gibi bir viral enfeksiyon, beyin iltihabına yol açabilir. Ensefalit nörolojik problemlere neden olabilir ve hayatı tehdit eder hale gelir.

Beyin ve omurilik çevresindeki zarlar ve sıvı. Menenjite yol açabilir.Menenjit, omurilik ve beyninizdeki zarların şişmesi demektir.Kabakulak menenjiti veya ensefaliti, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen iki duruma neden olabilir.

Tedaviler ve İlaçlar

Kabakulak virüsü bir virüs olduğundan, antibiyotiklere veya diğer ilaçlara cevap vermez. Bununla birlikte, hasta olduğunuzda kendinizi daha rahat hissetmek için belirtileri tedavi edebilirsiniz.
Zayıf veya yorgun hissettiğinizde dinlenin. Ağrılarınız için ağrı kesici alın. Ateşinizin düşmesi için duş alın. Bol sıvı tüketin. Çiğnemeye gerek olmayan besinler tüketin. Çorba, yoğurt gibi. Asitli içeceklerden kaçının.

Kabakulak komplikasyonları nadirdir, ancak tedavi edilmezlerse ciddi olabilirler. Kabakulak çoğunlukla parotis bezlerini etkiler. Bununla birlikte, beyin ve üreme organları da dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde de iltihaplanmaya neden olabilir.Orşit kabakulaktan kaynaklanabilen testislerin iltihaplanmasıdır. Günde birkaç kez testislere soğuk kompleksi uygulayarak orşis ağrısını yönetebilirsiniz.

Özetle ;

Kabakulak, tükürük bezlerinin ağrılı şişmesine neden olan bulaşıcı bir hastalıktır . Tükürük bezleri tükürük üretir; bu sıvı yiyecekleri nemlendirir ve çiğneyip yutmanıza yardımcı olur.Kabakulaklara bir virüs neden olur. Virüs insandan insana, hapşırma tükürük bulaşıkları bulunan maddelerle doğrudan temas yoluyla yayılır.Kabakulak sıklığı, hastalığa karşı aşılanmamış 2 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bununla birlikte, enfeksiyon her yaşta ortaya çıkabilir ve üniversite çağındaki öğrencilerde de görülebilir.


Kabakulak tüm dünyada görülür. İnsanlar, bilinen tek doğal konaklardır. Bu virüs bağışık olmayan bireylere karşı oldukça bulaşıcıdır ve salgın parotitin tek sebebidir. Kabakulak vakaları yılın herhangi bir zamanında gerçekleşmekle birlikte, kış ve ilkbahar bahar da vaka sayısındaki bir artış kaydedilmiştir. Yukarda saydığımız belirtileri yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.
 
Kabakulak yakın çevrede yaşayan üyeler arasında hızlı bir yayılım gösterir. Virüs en sıklıkla, hapşırma veya öksürme sırasında atılan solunum damlacıkları yoluyla bir kişiden diğerine doğrudan yayılır . Hayvanlar kabakulak olmaz veya yaymazlar.Kabakulak yayılma olasılığı en yüksek belirtilerin başlangıcından iki gün önce ve parotis bezinin şişmesi ve hassasiyetinin ilk beş günü kapsar.Kabakulak rutin vakaları yaklaşık yedi ila 10 gün sürer.Kabakulak salgınları kış ilkbahar mevsiminde görülmüştür. Kabakulak komplikasyonları nadirdir, ancak tedavi edilmezlerse ciddi olabilirler.Yetişkin erkeklerde kabakulağın kısırlık ile ilşkisi olduğu vurgulanmaktadır. Hamile bir kadın kabakulağa yakalanırsa düşük yapma riski vardır. Kabakulak olan gebelerin mutlaka doktora gitmeleri önemle tavsiye olunur.
 
Kabakulak menenjiti veya ensefaliti, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen iki duruma neden olabilir. Beyin iltihabı ( ensefalit veya menenjit ) nadir bir komplikasyondur.Erkek çocuklarında testisler kabakulaktan etkilenebilir. Testis yaklaşık bir hafta boyunca iltihaplanmış, şişmiş ve ağrılı olabilir. Bu, küçük çocuklarda nadirdir. Bazen her iki testis de etkilenir. Çok ender durumlarda bu infertiliteye neden olabilir.Kabakulağa karşı aşılanmış çocukların , kabakulağa yakalaması olası değildir. Kabakulakta En yaygın semptomlar, düşük dereceli ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve tükrük bezlerinde şişme (yanağın altında, kulağın altında ve çenenin altında) bulunur. Makalede yer alan septomları siz ve çocuğunuz yaşıyorsanız en kısa zaman da hekime görününüz.
 
Kabakulak paramyxovirüs tarafından yayılan oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.Virüs, öksürük ve hapşırma yoluyla havada yayılabilir, kapı kolları gibi insanların temas ettiği yüzeylerde olabilir veya bardak, çatal bıçak, kase veya tabaklardan alınabilir.Kabakulakların en sık görülen semptomu, bazen hamster yüz görünümü olarak adlandırılan boyundaki şiş tükürük bezleridir . Şişme boynun bir veya her iki tarafta olabilir.Kabakulak genellikle belirtiler fark edilmeden önce en bulaşıcıdır.Kabakulak, 7-18 günlük bir kuluçka süresine sahiptir, ancak ortalama olarak maruziyetten ortalama 10 gün sonra oluşur.Kabakulak, menenjit ve testislerin ( orşit ) veya yumurtalıkların (oohoritis) ağrılı şişmesi gibi komplikasyonlarla sonuçlanabilir .Bununla birlikte, nadir durumlarda nörolojik hasar, işitme kaybı , pankreatit ve hatta ölüm meydana gelebilir.
 
Kabakulak oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Kabakulak, semptomların başlangıcına maruz kalmasından 14-18 gün sonra kuluçka süresine sahiptir. Hastalığın süresi yaklaşık yedi ila 10 gündür. Kabakulak enfeksiyonunun ilk belirtileri düşük dereceli ateş , halsizlik, baş ağrısı , kas ağrıları ve iştah kaybıdır. En belirgin semptom, tükürük bezlerinin şişmesidir.Tanı genellikle laboratuvar testlerine ihtiyaç duymadan yapılır. Kabakulağın ciddi sağlık komplikasyonları arasında menenjit , ensefalit , sağırlık ve orşit bulunmaktadır. Kabakulak genellikle yaşam boyu bağışıklık üreten iyi huylu bir kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Şiddetli tıbbi yan etkiler oldukça nadirdir.Kabakulak viral olduğundan, antibiyotikler bunu tedavi etmek için kullanılamaz . Mevcut tedavi, enfeksiyonun seyrini tamamlayana kadar vücudun semptomlarını hafifletmesine yardımcı olabilir . Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da hekime görünmenizde fayda var. Ciddi ve potansiyel olarak ölümcül komplikasyonlar arasında beyin iltihabı (ensefalit) veya kalp kası (miyokardit) bulunur. Hastalık kişiden kişiye yayılır .



Kabakulak belirtileri



Kabakulak belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
ateş
baş ağrısı
yorgunluk
kilo kaybı
yüzün bir veya iki tarafında şişmiş parotis bezi (kulağın hemen önünde bulunan tükürük bezi)
acı veren çiğneme
ağrılı yutma.


Kabakulak bulaşıcı bir hastalıktır. En belirgin belirtisi, yüzün bir kenarında oluşan şişliktir. Bu durum kulak ağrısına ve kulak akıntısına neden olabilmektedir. Bulaşıcı bir viral enfeksiyon olan kabukulak çocuklarda sık görülür. Genelde çocuklar kabakulağı okulda ki arkadaşlarından kapmaktadır. Kabakulak son derece bulaşıcıdır.Kabakulak semptomları genellikle virüse maruz kaldıktan sonraki iki hafta içinde ortaya çıkar.Genellikle birkaç gün ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve iştahsızlık ile başlar ve ardından tükürük bezleri şişer.Kabakulak için antiviral tedavi yoktur; Sadece semptomlar kontrol altına alınabilir.




Kabakulak virüsü, belirtileri yaşamaya ilk başladığınızda soğuk algınlığı veya hafif bir grip vakası gibi görünebilir.Enfekte kişilerin yaklaşık çoğu kabakulak belirtileri göstermez , bu nedenle hastalığının farkında değillerdir.En sık görülen komplikasyon, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların (menenjit) iltihabı olan viral menenjittir . Hastalık viral olduğu için antibiyotikler işe yaramaz. Tedavi semptomları hafifletmeyi ve komplikasyon riskini azaltmayı amaçlar.
 
Geri
Üst