Kaybolan İkiz Sendromu Nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Kaybolan İkiz Sendromu Nedir?
kaybolan ikiz sendromu nedir,bebeğimin teki ultrasonda görünmedi,ikiz gebelik yaşayıp birini kaybedenler,kaybolan ikiz sendromu hakkında bilgiler

ikiz.jpg


İlk 8 haftada iki gebelik kesesi görüldüğü için ikiz gebelik tanısı konulmasına rağmen 3 hafta sonra tekrar kontrol edildiğinde sadedce bir gebelik kesesi görülmesi durumuna kaybolan ikiz sendromu denilmektedir. Yapılan çalışmalarda ikiz gebelik olasılığının çok daha yüksek olduğu ancak ikiz gebeliklerin büyük bir kısmının daha adet gecikmesi aşamasına ulaşmadan vücut tarafından geri alındığı saptanmıştır.



Gebeliğin başlangıcında ilk haftalarda ikiz veya üçüz gebelik izlenmesine rağmen daha sonraki dönemde bu gebelik keselerinden bazılarının kaybolarak tekiz gebeliği dönüşmesine kaybolan ikiz sendromu (vanishing twin) denir. Bu aslında sık rastlanılan bir duruımdur ve bir araştırmada gebeliğin 6 ile 12. haftaları arasında iki haftada bir ultrasonografi (USG) yapılarak takip edilen 549 ikiz gebeliğin %36’sında gebelik keselerinden birinin zamanla kaybolduğu gözlenmiştir.

Bundan dolayı gebeliğin erken dönemlerinde ultrasonla ikiz (veya üçüz) gebelik görülmesi haliinde anne ve baba adayları bu gebeliklerden birinin kaybolabilme ihtimali olduğunu bilmelidir, mutlaka ikiz doğum olacak şeklinde şartlanmamalıdır.

Bu kaybolma olayı sırasında genellikle anne adayı farketmez ve bir şikayet yaratmaz, nadiren hafif kanama veya ağrı şikayeti olabilir. Olay gebeliğin erken haftalarında geliştiği için kalan fetus için bir risk oluşturmamaktadır. Anne veya kalan fetus için herhangi bir ilaç tedavisine gerek yoktur. Nadiren gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde (12. haftadan sonra) ikizlerden birisinin ölmesi durumunda kalan ikiz için bazı riskler sözkonusu olmaktadır. Kaybolan ikiz sendromunun sebebi bilinmemektedir.
 
Geri
Üst