Köpeğe karşı allerji nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Köpeğe karşı allerji nedir ?
Hayvanları sevmiyenimiz varmı ? İnsanların en sadık en yakın dostların dan biridir köpekler. Sempati oluşturan bu sevimli dostlarımız aynı zaman da bizim güvenliğimizi sağlayan bekçilerimizdir.Bir hayvansever olarak köpekleri çok sevdiğimi söylemek istiyorum.En son köpek çiftliğine gidip hepsiyle yakından alakadar olup kucağıma aldım.Sevdim sevmesinede evde duş alamama rağmen kollarımda kızartılar ,kaşıntı başladı .Hekime göründüğüm de köpek allerjisi olduğumu öğrendim.Köpek allerjsi nedir , belirtileri nelerdir, tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz öncesi Allerji nedir nasıl tedavi edilir , Allerjik Hastalıklar adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


Allerji bazı maddelerden ,etkenlerden dolayı vücudumuzun reaksiyon göstermesidir.Herkesin mutlaka bir şeye allerjisi vardır.Genetik etkenler allerjiye yatkınlığı gösterir. Allerji çeşitleri toza,ilaca,hayvana,gıdaya,çiçeklere,küfe ,deterjana vs dir...Biz bu yazımızda köpek allerjisine değinicez.Köpek allerjisi için hekimlerin önerisi köpeklerden uzak durmak.Benim kadar köpeklere sempati duyan biri için bu durum gerçekten zor.Allahtan kendi doğalarında onları seviyorum.Peki ya evinde köpek besleyenler ne olucak?Uzmanlar evde köpek besleyenler için köpeklerini haftada 1-2 defa yıkamalarını,kısırlaştırmalarını,günde bir defa nemli bezle temzilemelerini öneriyor.Aynı zamanda köpek beslenen evde sık sık temizlik yapılması ,elektrik süpürgesi ile kılların alınmasını,eve filtreli hava temziliyicisi takmalarını vurguluyor.Eğer evinizde klima var ise klimanın filitresine kadar temizlemeniz gerekiyor.Bu önerileri dikkate alıp uyguladığınız taktirde alerjinin önüne geçebilisiniz.Köpek allerjisi hakkında tüm detaları sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.Bakın uzmanlar köpek allerjisi için ne gibi önlemler almayı öneriyor .


köpek allerjisi.jpg








Köpek Alerjisi

Köpek alerjisi, insanlarda köpeklerin tüylü olması alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kılların dışında, köpeğin salgıladığı tükürük ve yağsı yapı, idrarındaki alerjenlerde buna sebep olabilir. Bunlar havaya karışarak, solunumla birlikte teneffüs edilir. Bu durumda alerjik tepkiler verilebilir. Köpeklerden saçılan tozların içeriğinde 10-20 türde alerjik etken bulunur.

Köpek alerjisi kimlerde görülür?

Kişideki genetik etkenler köpek alerjisine yatkınlığını belirleyen unsurlar arasındadır. Ailede alerjiye yatkınlık olması halinde, kişinin köpek alerjisi ortaya çıkabilir. Anne ve babada kedi alerjisi olursa, çocuklarda da kedi, köpek alerjisi olabilir. Anne ve babanın her ikisinin de alerjik yapıda olması demek çocuğun % 80 oranında alerjik yapıya sahip olması demektir. Bu sorun küçük yaştaki çocuklarda daha fazla görülür. Yaşı 12-14 olan çocuklarda bundan sonra köpek alerjisi görülme riski daha az olur. Yetişkinlerinde köpek alerjisi bulunabilir. Herkesin hayvan alerjisi farklı hayvanlara karşı ortaya çıkabilir. Köpekle yakın temasta olunduğunda, alerjik sorunlar görülüyorsa kişinin köpekten uzak kalması gerekir. Ancak yeni yapılan araştırmalarda, kişinin erken dönemde yani küçük yaşlarında alerjenlerle temas etmesi halinde, daha sonradan alerjiye yakalanma riskini biraz azalttığı belirlenmiştir. Bu konuda yapılan değerlendirmelere halen devam etmektedir.

Köpekler tüylü olmaları nispetinde alerjen etkiye neden olurlar. Fakat köpeklerin küçük ya da büyük olması, fazla tüylü ya da az tüylü olması alerjinin oluşmasına engel olmaz. Belli oranda alerjik etkiler gösterebilir. Çünkü köpek ırklarının hepsi alerjik etkiye sahiptir.

Köpek alerjisi nasıl teşhis edilir?

Kişideki bu sorun kan tahlilleri yapılarak, ciltte iğne testi sayesinde teşhis edilebilir. Bu testler sadece köpek alerjisinde değil, tüm hayvanlara olan alerjiyi tespit edebilir. Ancak çocuklarda belli hayvanlara karşı alerjinin belirlenmesi daha önceden tahmin edilerek, testlerle belirlenemez. Yapılan iğne testi negatif bile çıksa, ilerdeki alerjik tepkilerin tahmininde kullanılamaz.

Köpek alerjisinde hangi belirtiler olur, tedavi nasıl uygulanır?

Öncelikle alerjide burunda akma, tıkanıklık, gözlerde sulanma ve kaşınma, astım en fazla görülen belirtiler arasındadır. Bazı kişilerde ise kurdeşen ve egzama ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin olması halinde, alerjiye neden olan köpeğin uzaklaştırılması gerekir. Cilt altına yapılan aşılama, alerji aşısı denilen bağışıklık terapisi, köpek alerjisinde en etkin tedavi şeklidir. Bunun dışında kortizonlu burun spreyleri, göz damlası antihistamin ilaçlarda belirtilerin etkilerini azaltmaktadır. En önemlisi köpeklerden uzak kalınmalıdır. Bu diğer alerjilerde de alerjenlerden uzak kalınması şeklinde uygulanır. Bunları uygularken evin temizliğine de önem verilmelidir. Çünkü evde köpekten kalan tüy kalıntılarının mutlaka temizlenmesi gerekir. Geniş çaplı bir temizlik yapılması uygun olacaktır. Dış ortamda da köpeklerden uzak kalınması gerekir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst