Köpekler ne yer?

Uzman SühaN

Administrator
Köpekler ne yer?
Köpekler, etçil hayvanlar olmalarına rağmen günümüzde insan beslenmesine yakın bir beslenme şekline dönmüş durumdadırlar. Aynı zamanda bu gelişime paralel olarak da yaşam sürelerinde artış olmuştur.


Köpeklerin temel gıda maddesi hayvansal proteinler, yağlar ve karbonhidrattır. Bebeklik döneminden itibaren sağlıklı bir gelişim için önemli olan beslenme, yetişkinlik çağında da köpeğin sağlıklı bir şekilde kalabilmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur.



Köpekler ne yer.jpeg








Fazla oranda çiğ nişasta ya da laktoz alımı köpeklerin bedenine zarar verebileceği gibi, selüloz gibi maddelerin de özel durumlar haricinde köpeğe verilmesi tavsiye edilmez. Çoğu köpek sahibi köpeklerinin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için sadece katı gıdalara odaklanırken, hayatın kaynağı olan suyun önemini atlar. Ancak köpekler tükettikleri kuru gıdalar kadar suya da oldukça fazla oranda ihtiyaç duymaktadır.




Köpeköpekler ne yerklerin hangi miktarda beslenmesi gerektiği ırka, yaşa, köpeğin yaşamına, sağlık durumuna ve birçok farklı faktöre göre değişir. Genel olarak bir orandan bahsetmek gerekirse, yetişkin bir köpeğin toplam biyokütlesinin yüzde 1,5-2′si kadar katı gıda alması gerekir. 10 kilogram ağırlığında yetişkin bir köpeğin günlük su ihtiyacı yaklaşık olarak yarım litre kadardır. Konserve gıda tüketen köpeklerin günlük su ihtiyacı daha az olabilir. Ancak bu oran, yaklaşık bir değerdir ve en doğru oranı bir veteriner verebilir.



Yaz aylarında köpeğin ihtiyaç duyduğu su oranı tıpkı insanlarda olduğu gibi artar. Köpeğin yüksek tempolu bir yaşama sahip olması da su ihtiyacını artıracaktır. Ayrıca tuzlu gıdaların tüketilmesi ve çeşitli hastalıklar da köpeklerin su ihtiyacı oranını değiştirebilmektedir.



Günümüzde yetişkin köpekler için profesyonel mama firmaları tarafından üretilen köpeğinizin ırkına özgün, boyutları üç ana sınıfa ayrılarak tüm gereksinimi olan temel besin maddelerini yeterli ve uygun oranlarda içeren pek çok mama bulunmaktadır. Bu amaçla; Küçük ırk yetişkin köpek mamaları, Orta ırk yetişkin köpek mamaları, Büyük ırk yetişkin köpek mamaları bulunmaktadır. Yüksek aktiviteye sahip yetişkin köpekler için ‘performans‘, alerjik yapıdaki köpekler için ‘lamb & rice‘, metabolik hastalığı olan köpekler için de çeşitli ‘prescription‘ mamalar bulunmaktadır. Köpek mamaları köpeklerin dengeli beslenmesini büyük oranda sağlar. Ancak yine de bir veterinere danışılarak tüketilmelidir.



Bütün bu mamaların dışında veteriner hekim, köpeğiniz hastalandığında tedavi sırasında özel bir diyet mama önerebilir. Bu mamalar reçete maması ya da veteriner diyeti olarak isimlendirilir ve sadece hastalık durumlarında kullanılır. Her hastalık durumunda vücudun ihtiyaçları farklıdır. Yenmesi gerekenler ve yenmemesi gereken gıda maddeleri olacaktır.



Köpek beslerken dikkat edilmesi gereken hususlar;



  • Günde bir ya da iki öğün beslenmelidir.
  • Temiz su sürekli bulundurulmalıdır.
  • Aktivitelerden hemen önce ve sonra yemek verilmemelidir.
  • Özel faaliyetleri olan bir köpekse (koşucu, polis köpeği, av köpeği vb.) uygun diyetler hazırlanmalı ve gerekli takviyeler yapılmalı. Bu amaçla yoğun aktivite sırasında vücuda gerek duyacağı oksijen ve demir ihtiyacını karşılamak amacı ile uygun oranlarda E vitamini ve Selenyum gibi elementlerin takviyesi faydalıdır.
  • Kalsiyum ve fosfor oranının dengeli olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı ve oransız kalsiyum kireçlenmelere neden olabilir.
  • Irkına özgü erişkin ağırlığının korunmasına dikkat etmeli, aşırı kilo alması veya aşırı zayıflaması önlenmelidir.
  • Kolay sindirilebilir gıdalar tercih edilmelidir.
  • Selülozun gıdasında yeterli kadar bulunması sağlanmalıdır. Böylece bağırsakların rahat çalışması sağlanacağı için sindirim sistemi hızı artırılmış olacaktır.
  • Gıdasında yeterli düzeyde vitamin ve mineraller bulundurulmalıdır.
  • Köpeklerin sindirim sisteminin laktozu (süt şekeri) sindiremediği dikkate alınmalı ve gıdasında bulundurulmamalıdır.
  • Gıda değişimi yapmanız gerektiğinde değişimi ani olarak değil, yavaş ve günlük artırımlar şeklinde yapmanız sindirim sisteminin adaptasyonu için önemlidir.


Hangi gıdalar köpekler için zararlıdır?



Köpek beslerken kendi yediğimiz gıdalardan onlara da vermek mantıklı gibi gözükebilir. Ancak insanların yedikleri bazı yiyecekler hayvanlar için zararlıdır. Örneğin baharatlı, tuzlu, tatlı vb… Bu zarar kendini mide yanması, gastrit, ilerlerse ülser, kusma ve iştahsızlık olarak gösterir. Kendimiz için hazırladığımız yemekler, köpekler için protein ve enerji olarak yeterli ve dengeli olmaz. Bunun yanı sıra, yeterince mineral ve vitamin içermez. Bu da doku, kemik ve diş gelişimi yeterli olmayacaktır. Bunların eksikliğine bağlı metabolizma hastalıkları, raşitizm, osteomalasi gibi kemik hastalıkları görülebilir. Aşırı tüy dökme sorunu da ortaya çıkabilir.



köpekler ne yer1) Soğan ve sarımsak: Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız bu iki sebze köpekler için çok tehlikelidir. Pişmemiş soğan ve sarımsak daha da tehlikeli olmakla birlikte, pişmiş olarak da yedirmeyin. Bu yiyecekler köpeklerde zehirlenmeye sebep olabilmektedir. Maalesef zehirlenmenin belirtileri yedikten üç dört gün sonra ortaya çıkmaktadır. Zehirlenme belirtisi olarak köpeğiniz tembelleşecektir ve idrarı turuncu veya koyu kırmızı olacaktır.



2) Çikolata: Çikolata köpeklerin sağlığını tehdit eden yiyeceklerin başında gelmektedir. Çikolatada bulunan kafein ve theobromin maddesi hayvanlar için ölümcül olabilmektedir. Bitter çikolata normal çikolatadan çok daha tehlikelidir. Eğer köpeğiniz çikolata yuttuysa karın ağrısı, huzursuzluk ve kusma gibi belirtileri olabilir. Çok miktarda yemesi durumunda ölümle sonuçlanan durumlar olabilir. Bu nedenle çikolatayı köpeğinizden uzak tutun.



3) Avokado: Meyvesi dahil olmak üzere avokado ağacının hemen hemen her bölümü hayvanlar için zehirlidir. Köpeğinizin gerçek anlamda zehirlenebilmesi için oldukça çok yemesi gerekir. Zehir sadece kabuğunda ve içinde değil posasında da mevcuttur o sebeple hiçbir şekilde köpeğinize yedirmeyiniz.



köpekler ne yer4) Ksilitol: Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz şekersiz sakız ve diğer şekersiz ürünlerin içinde bulunan bu madde, köpekler için oldukça tehlikelidir. Yapay tatlandırıcılar insanlar için sorun teşkil etmezler ancak bir köpek yuttuğunda kan şekeri birden düşecektir. Köpeğinizin çok miktarda ksilitol tüketmesi, karaciğerinin iflas etmesine neden olabilir.



5) Tavuk: Kümes hayvanları zehir içerdiği için değil kemiklerinden ötürü köpeğinizin sağlığına zararlıdır. Tavuk kemikleri köpeklerde mide ve bağırsak bozukluklarına sebep olabilir. Köpeğinize pişmemiş tavuk vermek daha sağlıklıdır. Pişmiş kemik, köpekler için ölümcül olabilir. Eğer köpeğinizin tavuk kemiği yediğinden şüpheleniyorsanız, veterinere götürüp kontrol ettirebilirsiniz.



6) Küflü yiyecekler: Küfler köpeğin vücudunda farklı ve çok tehlikeli yapılara dönüşebilir ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Köpeğinize küflü yiyecekler vermeyin ve köpeğinizin kolay ulaşabileceği çöplere küflü yiyeceklerinizi dökmekten kaçının.



7) Koçanının üzerinde mısır: Mısır koçanı köpeğinizin çiğnemesi için bir sakıncası yok gibi görünebilir ancak ölümle sonuçlanabilecek bağırsak hastalığına sebep olabilmektedir.



8) Süt ürünleri: Köpeğinize süt veya dondurma vermeyin. Köpekler laktoza karşı duyarlıdır ve aşırı laktoz alımı rahatsızlanmalarına sebep olabilir. Köpeğinizde yoğun gaz ve ishale sebep olabilir. Az miktarda peynir ve yoğurt yedirmeniz daha iyi olacaktır çünkü onlar daha az miktarda laktoz içermektedir.



köpekler ne yer9) Çiğ somon: Köpeğinizin pişmiş somon yemesinde bir sorun yoktur, ancak çiğ somon yemesi somon zehirlenmesine neden olabilir. Hastalık, parazit ve parvovirüslerden kaynaklanmaktadır. En yaygın belirtisi yedikten bir hafta sonra yüksek ateşle birlikte kusma ve sarı kanlı ishaldir. Erken müdahale için mutlaka bir veterinere götürün.



10) Ciğer: Az miktarda pişmiş hayvan ciğeri köpeğiniz için iyi olabilir fakat çok vermekten kaçının. Ciğer yüksek miktarda A Vitamini içerdiğinden hayvanlar için zehirleyici etkisi olabilir. Kemiklerde deformasyona sebep olabilir.



11) Erik, kayısı, şeftali, kiraz ve armut: Bu tür meyvelerin çekirdeklerinin içerdiği bazı maddeler köpeğinizin zehirlenmesine yol açabilir. Bu gibi zehirlenmelerin semptomları kusma, ishal, taşikardi olabilir ve bu zehirlenmeler koma veya ölüm durumlarıyla sonuçlanabilir. Bu meyvelerin çekirdekleri, sapları ve yaprakları da köpeğiniz için zararlıdır. Bunları ancak sizin kontrolünüzde ve az miktarda yemelidir.



12) Mantar: İnsanlarda olduğu gibi mantar tüketimi köpekler için de risklidir. Mantar yemesi sonucu karaciğerle ilgili rahatsızlıklar yaşayabilir.



13) Ceviz: Fosfor bakımından çok zengin olan ceviz, etçiller için hazmı oldukça zor olduğu için önerilen bir yiyecek değildir.



14) Lahana, şalgam ve patates: Bu yiyeceklerin tüketimi ise midede ishale neden olabilecek bazı gazların oluşmasına neden olacağı için önerilmez. Veteriner kontrolünde alınabilir.



15) Şekerli gıdalar: Obeziteye, diş problemlerine ve şeker hastalığına sebep olabilir.



Köpeğinizin zehirlendiğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olduğunca çabuk veterinere götürün. İnsanların yediği bazı besinleri köpekler de yiyebilirken, bazı besinler zehirlenmelere neden olabiliyor. Köpek beslerken bu listeye dikkat etmekte fayda var.
 
Geri
Üst