Laktoz intoleransı nedir ? Laktoz intoleransı olanlar nasıl beslenmelidir?

Uzman SühaN

Administrator
Laktoz intoleransı nedir ? Laktoz intoleransı olanlar nasıl beslenmelidir?
Laktoz intoleransı varsa , vücudunuzun süt veya süt ürünlerindeki şeker olan laktozu sindiremediği anlamına gelir. Belirtileri gaz, şişkinlik , kramplar ve ishal olabilir . Bunlar laktoz içeren yiyecek ve içecekleri yedikten veya içtikten sonra olabilir.Ancak çoğu insan diyetlerinde değişiklikler yaparak semptomlarını kontrol edebilir.Gastroenteritin neden olduğu gibi bazı laktoz intoleransı vakaları geçicidir ve birkaç gün veya hafta içinde düzelir. Laktoz intoleransı tedavi edilmezse bir çok yan etkiye sahip olursunuz.Laktoz intoleransı olanların en çok merak ettiği sorulardan biri Laktoz intoleransı olanlar kefir içebilirmi dir ? Laktoz intoleransı olanlar evet kefir içebilir.Kefir, en zengin probiyotik kaynaklarından biridir. Tartışıldığı gibi, probiyotikler laktozun sindirilmesine yardımcı olur ve bağırsak sağlığını güçlü bir şekilde arttırır . Kefir, süt ürünlerinden yapılabilir, ancak kefir yapmak için kullanılan bakteri kültürü laktozu sindirmeye yardımcı olur. Laktoz intoleransı için probiyotik tüketimi önemlidir. Laktoz intoleransı pdf için ---> Laktoz intoleransı ve Diyet linkini ziyaret edebilirsiniz. Makalemizin devamında Laktoz intoleransı nedir. Laktoz intoleransı belirtileri Laktoz intoleransını arttıran yiyecekler, Laktoz içeren besinler hakkında bilgiler verilecektir. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..





Laktoz intoleransı  nedir.png






Laktoz intoleransı, abdominal kramp, şişkinlik ve ishalin yaygın bir nedenidir. Normal sindirimde laktoz, ince bağırsakta gaz kabarcıkları serbest kalmadan sindirilir. Laktoz iyi sindirilemediğinde, kolona geçer. Kolondaki bakteri, laktozun bir kısmını parçalayarak hidrojen gazı üretir. Kalan laktoz da kolonun içine su çeker. Ekstra gaz ve su, kramp, ishal, şişkinlik ve şişkinlik (gaz) gibi belirtilerle sonuçlanır.Laktozu sindirmede zorluk, aynı zamanda birçok gastrointestinal rahatsızlıktan da kaynaklanabilir. Viral veya bakteriyel gastroenterit ve çölyak gibi diğer hastalıklar ince bağırsağı çevreleyen laktaz üreten hücreleri tahrip edebilir.Semptomların ciddiyeti, bir bireyin tolere edebileceği laktoz miktarına, alınan laktoz miktarına bağlı olarak değişir. Ayrıca irritabl barsak sendromu olan kişilerde laktoz intoleransından daha ciddi semptomlar görülür.Laktoz intoleransı kabızlık yaparmı ? Evet yapabilir. Laktoz intoleransı olanlarda genelde ishal görülür ancak kabızlıkta olabilir. Laktoz intoleransı sivilce gibi diğer cilt sorunlarınada neden olabilir. Peki Laktoz intoleransı olanlar ne yemeli ? İşte tüm detaylar !


Laktaz üretme yeteneğinin azalması, genetik olabilir veya viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun ardından ince bağırsakta kalan hasardan kaynaklanabilir. Nereli olduğunuz da bir fark yaratıyor; laktoz intoleransı en çok Doğu Asya kökenli insanlarda olduğu gibi Batı Afrika, Arap, Yahudi, Yunan ve İtalyan kökenli insanlarda da bulunur. Kuzey Avrupa kökenli insanların yalnızca yüzde 5'i laktoz intoleransı vardır.Laktoz intoleransı çok yaygındır, ancak semptomları bazen çok daha az görülen bir süt alerjisi ile karıştırılır. Bir süt alerjisi, inek sütündeki proteine bir reaksiyondur ve vücuttaki laktaz miktarı ile ilgisi yoktur. Laktoz intoleransı basit diyet değişiklikleri ile tedavi edilebilir. aktoz intoleransı genetik olduğunda, durum kalıcıdır. Ancak, insanlar laktoz içeren yiyeceklerden kaçınarak (temel olarak süt ürünleri) veya ölçülü olarak yiyerek semptomlardan kaçınabilirler.






Laktoz intoleransı  belirtileri nelerdir.jpg




Laktoz intoleransı belirtileri




Zamanında yönetilmezse, laktoz intoleransı aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:

Karın krampları
Şişkinlik
Gaz
İshal
Mide bulantısı
Sık idrara çıkma
Kusma
Ara sıra kabızlık
Alt karın ağrısı



Belirtileri Yönetme



Laktoz intoleransı gaz, şişkinlik ve kramplar gibi septomlara neden olur, ancak tehlikeli değildir. Çoğu insan diyetlerini değiştirerek ve tükettikleri laktoz miktarını sınırlayarak semptomlarını yönetebilir. Bazı insanlar laktozu diyetlerinden tamamen keserek daha iyi sonuç alırlar.Diyetinizde yapmanız gereken kesin değişiklikler, laktoz için ne kadar hassas olduğunuza bağlıdır.Laktoz içeren daha az sayıda ürün yemek veya tamamen kaçınmak , diyetinizdeki bazı vitaminleri ve mineralleri kaçırmanız ve komplikasyon riskinizi arttırmanız anlamına gelebilir . Bu nedenle diyetinizde bir değişiklik yapmadan önce mutlaka hekime dnaışın.



Birincil Laktoz intoleransı



En yaygın laktoz intoleransı tipi, yaşlandıkça vücudunuzdaki laktaz üretimindeki bir azalmadan kaynaklanır - sonuçta zayıf laktoz emilimine yol açar. Birincil laktoz intoleransı kısmen genetik faktörlerden kaynaklanabilir, çünkü bazı popülasyonlarda diğerlerinden daha yaygındır.



Sekonder Laktoz intoleransı



Bu tip laktoz intoleransı daha nadir görülür ve genellikle kısa ömürlüdür. Çölyak hastalığı gibi daha ciddi durumlardan kaynaklanabilir. Ayrıca, bağırsak duvarınızın iltihaplanmasından da kaynaklanabilir . Bir çok kişi, muayene olana kadar laktoz intoleranssız olduğunun farkında değildir. Aşağıda yardımcı olacak birkaç tanı testi bulunmaktadır.

Laktoz Toleransı Kan Testi - Vücudunuzun yüksek laktoz seviyelerine verdiği tepkinin gözlenmesini de içerir. Yüksek laktoz diyetini tüketdikten iki saat sonra kanınız glikoz düzeyi için ölçülür. Glikoz seviyeleri ideal olarak yükselmelidir. Değişmeyen glikoz seviyeleri vücudunuzun laktoz diyetini sindiremediğini gösterir.

Hidrojen Nefes Testi - Bu test aynı zamanda yüksek bir laktoz diyetini tüketmenizi gerektirir. Doktorunuz nefesinizi salınan hidrojen miktarı için düzenli aralıklarla kontrol edecektir. Normal bireyler için salınan hidrojen miktarı, laktoz intoleransı olanlara kıyasla çok düşük olacaktır.


Dışkı Asitlik Testi - Bu test bebeklerde ve çocuklarda laktoz intoleransı tanısı koyar. Sindirilmemiş laktoz fermente edilir ve dışkı örneğindeki diğer asitlerle birlikte kolayca tespit edilebilen laktik asit üretir.Bu testler ayrıca yalnızca laktoz intoleransından muzdarip olduğunuzu veya süt ürünlerine alerjiniz olup olmadığını doğrulamaya yardımcı olacaktır.



Laktoz intoleransı tedavisi.jpg



Laktoz intoleransını arttıran yiyecekler



Laktoz intoleransı olan kişiler bu yiyeceklerden kaçınmalıdır:


İneklerden, keçilerden ve hatta koyunlardan süt tüketimi Temel bir laktoz kaynağı inek sütü, keçi sütü ve koyun sütü gibi süttür. Laktoz intoleransınızın ne kadar hafif veya şiddetli olduğuna bağlı olarak, diyetinizdeki süt miktarını değiştirmeniz gerekebilir.


Krema, peynir, yoğurt vb. Gibi süt ürünleri.

Çikolata, kek, tahıl gevrekleri, ekmek, hazır yiyecekler ve jambon gibi işlenmiş et dahil süt ürünleri ile yapılan diğer yiyecekler

salata kreması, salata sosu ve mayonez

bazı ekmek türleri ve diğer unlu mamüller

bazı kahvaltı gevrekleri





Bu yiyeceklerin çoğu kalsiyum açısından zengin, bu yüzden onlardan kaçınmak kalsiyum alımınızı azaltmak anlamına gelebilir. Bu nedenle, süt ürünlerinde ikame bularak diyetinizdeki kalsiyumu desteklemelisiniz. Bazı reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar ve tamamlayıcı ilaçlar az miktarda laktoz içerebilir. Bu genellikle çoğu insanda laktoz intoleransı semptomlarını tetiklemek için yeterli olmamakla birlikte, intoleransınız şiddetli ise veya birkaç farklı ilaç kullanıyorsanız sorunlara neden olabilir.Yeni bir ilaç almaya başlamanız gerekiyorsa, laktoz içermesi durumunda doktorunuza veya eczacınıza danışın.Aşağıdaki yiyecekler, diyetinizde komplikasyonlara neden olmadan yeterince kalsiyum almanızı sağlar.



En İyi Süt Dışı Kalsiyum Kaynakları


Süt ürünü olmayan kalsiyum bakımından zengin gıdalar aşağıdakileri içerir:

ıspanak
Somon ve sardalye (kemikli)
Kalsiyum ile güçlendirilmiş portakal suyu
Brokoli
Beyaz ton balığı
Soya sütü
Yeşil yapraklı sebzeler
Badem
Kemik suyu



Laktoz intoleransı olan kişilerde B12 ve D vitaminlerinde sıklıkla eksiktir . Bu nedenle, bu vitaminleri süt dışındaki kaynaklardan almanız gerekir.Bu vitaminler yönünden zengin besinler arasında yağlı balık, portakal suyu, soya sütü, yumurta sarısı ve kümes hayvanları bulunur. Bir doktora danıştıktan sonra, ek takviyeler de alabilirsiniz.Elma sirkesi, midenize girdikten sonra alkali hale gelir ve mide asitlerini nötralize ederek süt şekeri sindirimine yardımcı olur. Bu, gaz, şişkinlik ve bulantı gibi semptomları önlemeye yardımcı olur.Limon esansiyel yağı, mide asitlerini nötralize ederek sindirime yardımcı olur, böylece laktoz intoleransından kaynaklanan sindirim problemlerini hafifletir. Nane yağı sindirim fonksiyonlarınızı rahatlatır. Sindirime yardımcı olur, şişkinliği ve gazı rahatlatır.



Süt ürünlerinden kaçınmak, kalsiyum ve D ve B12 vitaminlerinin eksikliğine yol açabilir. Günlük yumurta tüketmek bunu telafi edebilir. Limon suyu, asitli olsa da, bir kez metabolize edildiğinde alkaline döner. Bu işlem, mide asitleri üzerinde nötralize edici etkiye sahiptir, gaz, şişkinlik ve mide bulantısını hafifletir. Aloe vera anti-enflamatuar özellikleri, rahatsız edilen midenizi yatıştırmaya yardımcı olur. Aloe vera ayrıca magnezyum laktat bileşimi sayesinde midenin pH dengesini de geri yükler .Probiyotikler, bağırsak fonksiyonlarını destekleyen sağlıklı bağırsak florasını eski haline getirir. Ayrıca laktoz intoleransı gibi metabolik bozukluklarla ilişkili hazımsızlık semptomlarının giderilmesinde yararlı bir rolü vardır .Kefir en iyi probiyitik kaynaklarından biridir. Laktoz intoleransınız varsa rahatlıkla tüketebilirsiniz.




Kemik suyu, kalsiyum içerir, bu da besleyici bir laktoz intoleransı olan bireylerin eksikliği olabilir. Kemik suyu ayrıca, bağırsaklarınızın laktozu daha iyi idare etmesine yardımcı olan jelatin ve kollajen içerir . Hindistan cevizi yağı süt içermez ve mükemmel bir laktoz içermeyen besindir.Düzenli olarak hindistancevizi yağı alımı midenizi de rahatlatır. Laktoza karşı toleransınız yoksa, süt yerine soya sütü, badem sütü, pirinç sütü veya laktaz enzimleriyle desteklenmiş süt olan Laktaid sütü gibi laktozsuz süt kullanabilirsiniz.Laktaid sütü, genellikle laktoz intoleransı nedeniyle ortaya çıkan laktaz eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur ve kalsiyum emilimine yardımcı olur.Laktoz intoleransı olanlar için tedavi yoktur ancak diyet değişiklikleri durumu yönetmeye yardımcı olacaktır..
 
Geri
Üst