Mastit nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Mastit nedenleri belirtileri ve tedavisi
Mastitis, emzirirken en sık görülen göğüs dokusunun bir enfeksiyondur . Bu enfeksiyon, göğüs ağrısı , şişme, kızarıklık ve sıcaklığın artmasına neden olur . Bakteri, çoğunlukla bebeğin ağzından gelen memelerdeki bir çatlaktan süt kanalına girdiğinde ortaya çıkabilir . Bu, memenin enfeksiyonuna ve ağrılı yanmasına neden olur.Göğüs enfeksiyonları en sık doğumdan bir ila üç ay sonra görülür fakat doğum yapmamış kadınlarda da ortaya çıkabilir.. Diğer enfeksiyon nedenleri arasında kronik mastitis ve inflamatuar karsinom adı verilen nadir bir kanser türü bulunur Mastit,mastit nedir,mastit nedenleri,mastit belirtileri,mastit tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.

mastit.jpg


Emzirirken mastit olanlar

Gögüsüm de iltihap var ne yapmalıyım?



Mastit nedir ?

Mastitis olarak da bilinen bir meme enfeksiyonu, memenin dokusunda oluşan bir enfeksiyondur. Mastitis (meme dokusunun iltihaplanması) meme kütlesinin yaygın benign bir nedenidir . Emzirirken doğumdan sonra kadınlarda görülebilir. Bu kitleler genellikle oldukça acı vericidir. Emzirmeyen kadınlar da mastitis geliştirebilir, ancak sağlıklı kadınlarda mastitis nadirdir. Kadınlar diyabet , kronik hastalık, AIDS veya bozulmuş bağışıklık sisteminin mastitis gelişmesine daha duyarlı olabilir.Enfeksiyon genellikle memedeki yağ dokusunu etkiler ve şişme, topaklar ve ağrıya neden olur. Çoğu enfeksiyon, emzirme veya tıkanmış süt kanallarına bağlı olsa da, meme enfeksiyonlarının küçük bir yüzdesi nadir bulunan meme kanseri türleriyle ilişkilidir.Yeni doğum yapmış olan kadınlarda ateş ve titreme ile birlikte gögüs ağrısı oluşabilir. Göğüs veya meme ağzı ağrısı eşliğinde hafif sıcaklık artışı süt ateşi olarak adlandırılır.


Anne sütü yapan annelerde genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde mastitis gelişir. Çoğu meme enfeksiyonu, doğumdan sonraki ilk veya ikinci ayda veya sütten kesme anında ortaya çıkar. Kronik mastitis emzirmeyen kadınlarda görülür. Postmenapozal kadınlarda meme enfeksiyonları, memelerin altındaki kanalların kronik inflamasyonu ile ilişkili olabilir.Bazen, meme apsesi, daha ciddi bir enfeksiyonla , mastiti zorlaştırır. Apseler gibi zararsız, kanserli olmayan kitleler genellikle cildin altında hareketli hissedebilirler.


İnflamatuvar Meme Kanseri

Göğüs enfeksiyonu belirtileri de nadir ancak ciddi bir hastalık olan inflamatuar göğüs kanseri ile ilişkilendirilebilir. Bu tür kanser, göğüs kanallarındaki anormal hücrelerin hızla bölünmesi ve çoğalmasıyla başlar. Bu anormal hücreler daha sonra göğüs derisinde lenfatik damarları (lenfatik sistemin bir kısmını, vücudun atıklarını ve toksinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur)

Meme Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz mastiti, ateş, titreme ve göğüs ağrısı gibi bulgu ve belirtileri göz önüne alarak fizik muayene ile teşhis eder. Anne sütü yapan bir kadında, doktor genellikle fiziksel muayene ve semptomların gözden geçirilmesi üzerine mastiti teşhis edebilir. Enfeksiyon devam ederse, hangi bakterilerin bulunabileceğini saptamak için anne sütü bir laboratuara gönderilebilir.Bir meme enfeksiyonunuz varsa ve emzirmiyorsanız, nedeni belirlemek için diğer testler gerekebilir. Test, göğüs kanserini belirlemek için mamografi ve göğüs dokusunun biyopsisini bile içerebilir. Göğüs biyopsisinde herhangi bir kanserli hücre değişikliğinin olup olmadığını belirlemek için laboratuvar testleri için küçük bir doku örneğinin göğüsten çıkarılması gerekir.

Önleme

Aşağıdakiler meme enfeksiyonlarının riskini azaltmaya yardımcı olabilir:
Tahriş ve çatlamayı önlemek için dikkatli bir meme başı bakımı
Sık beslenmek ve süt sızmasını önlemek için sütü pompayla çekmek
Bebeği iyi emniyetli emzirme tekniği
Aniden emzirmeyi durdurmak yerine, birkaç hafta içinde yavaş yavaş emzirmeyi bırakmak



Meme Enfeksiyonlarında Hangi Tedavi Uygulanabilir?

10-14 günlük bir antibiyotik seyri genellikle bu enfeksiyon türü için en etkili tedavi şeklidir ve 48-72 saat içinde komplikasyonları hafifletir. Enfeksiyonun tekrar oluşmadığından emin olmak için tüm ilaçları reçetelendiği gibi almak önemlidir.Eğer mastit yeterince tedavi edilmezse veya tıkanmış bir kanalla ilişkiliyse memenizde bir pus (apse) koleksiyonu gelişebilir ve kalınlaşmayla göğüs kütlesioluşabilir . Apseler genellikle cerrahi drenaj gerektirir. Bu komplikasyondan kaçınmak için mastitis belirtileri veya semptomları gelişir gelişmez doktorunuzla konuşun.


Şiddetli bir enfeksiyondan dolayı abseye sahipseniz, apsenin boşaltılması gerekebilir. Apseniz varsa, emzirmeyi geçici olarak durdurmanız gerekebilir.Doktorunuz inflamatuar göğüs kanserinin belirtilerinize neden olduğunu belirlerse, kanserinizin evresi (şiddeti) temelinde tedaviye başlayacaktır.Antibiyotikler, bir enfeksiyonun tedavisinde çok etkilidir. Muhtemelen iki gün içinde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz, ancak antibiyotiklerin tamamının bitirilmesi önemlidir.
 
offf çok kötü bişey Allahım kimseye yaşatmasın emziren anneler emzirmeyi kesinlikle kesmeyin ve el pompalarından uzak durun tamamen sütü sağmıyorlar çünkü. Mutlaka emzirme bırakılmamalı süt birikmesi iltihap şeklinde size çok kötü şeyler yaşatabilir. Yakın dönemde yaşamış biri olarak söylüyorum kullanmadığım antibiyotik kalmadı ayrıca göğsünüz delik deşik olabiliyor.. beyza adminim güzel bir konuya değinmişsin emeğine sağlık hala yaşadıklarım aklıma geldikçe içim ürperiyo :18:
 
Lavişim nasıl sıkıntı çektiğini biliyorum.Allah bir daha yaşatmasın ,hiç bir anne adayıda yaşamasın ama oluyor işte . Doğru emzirme burda çok önemli + gögüslerin iyi boşaltılmasıda .Gögüs boşaltıldıktan sonra anne adaylarının çoğu bilmez masaj yapılmalı.Masajla kalan süt birikintileri atılabiliyor. Süt pompalarının burda çok iyi çalıştığını söyleyemem.
 
Şiddetli enfeksiyonlar meme dokusunda apseler denilen pus dolu kistlere neden olabilir . Bu tür vakalar bir kadının emzirmeyi geçici olarak durdurmasını gerektirebilir ve bazen ameliyat yapılmasını gerektirebilir.Emziren anneler genellikle mastitis tedavisi görürken bebeklerini emzirmeye devam etmeye teşvik edilirler. Anne sütü, tıkanık kanalların temizlenmesine yardımcı olabilir, bu da sütün birikimini azaltacak.
Antibiyotikler reçete edilirse, antibiyotik tedavisini tamamlamak, enfeksiyonun tekrarını önlemek için çok önemlidir. İlacınızı daima doktorunuzun önerdiği şekilde alın.
 
Mastitis, meme enfeksiyonu olarak da bilinir, göğüs dokusunun bir enfeksiyonudur. Buna genellikle meme ucuna küçük çatlaklar yoluyla memeye giren, daha sonra göğsün yağ dokusunda çoğaltan bakteriler neden olur. Bakteriler süt kanallarını çevreleyen göğüs yağ dokusunda (süt üreten göğüs bölgelerinde) çoğalırlar ve şişme, sıcaklık veya ağrıya neden olurlar. Şişlik süt kanallarına basabilir ve onları tıkayabilir. Mastitisin erken evreleri lokal ağrı, kızarıklık, şişme ve sıcaklık ile ortaya çıkabilir. Daha sonraki aşamalar aynı zamanda ateş ve gribe benzer semptomlar gibi sistemik semptomlarla ve nadir durumlarda apse gelişebilir. Bununla birlikte belirtilerin herhangi bir uyarı yapılmaksızın çok hızlı geliştiği oldukça yaygındır.
 
Mastitisli birçok anne, enfeksiyonun bebeklere geçmesini endişelendirir. Anne sütünün, bebeği enfeksiyona karşı koruyan birçok antibakteriyel bileşen içerdiğini anlamak önemlidir.Gelecekteki meme enfeksiyonlarının önlenmesi mümkündür. Süt kanallarının takılmasını önlemek için bebeğinizi sık sık emzirin .Mastitis, aynı anda birden fazla göğüs nadiren etkilenir . Çok nadir durumlarda, mastitis erkekleri etkileyebilir.Mastitis genellikle süt kanalının bloke olması nedeniyle oluşur. Belirtiler, titreme, yorgunluk ve şişmiş göğüs içerebilir..Bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.
 
Geri
Üst