Mastitis ( Meme iltihabı ) nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Mastitis ( Meme iltihabı ) nedir nasıl tedavi edilir ?
Mastitis, bir kadının göğüs dokusunun anormal şekilde şişmesi veya iltihaplanması durumudur. Emziren kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Durum acı vericidir bebek emzirmeyi zorlaştırabilir.Mastitis ilerledikçe göğüs apsesinin oluşmasına neden olabilir. Şiddetli mastitis vakaları, tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Mastitis vakalarının çoğu klinik olarak teşhis ve tedavi edilir. Bu makale mastitis, mastitis nedir, mastitis nedenleri, mastitis belirtileri, mastitis teşhisi, mastitis tedavisi hakkın da bilgiler vermektedir.



Mastitis.jpeg





Mastitis, çoğunlukla enfeksiyonun neden olduğu meme iltihabıdır. Mastitis, emzirmenin ilk 6 ayında en yaygın olanıdır, ancak herhangi bir kadında olabilir . Mastitis meme dokularınızdaki bir iltihaptır. Enflamasyon hızla bir enfeksiyon haline gelebilir, bu da bakterilerin iltihaplanan dokularda büyüdüğü anlamına gelir. Mastitisli birçok kadın , aşırı duyarlılık, titreme yüksek ateş gibi septomlar yaşayabilir. Aynı zaman da meme de sert bir yumru görülebilir. Belirtiler genelde grip septomları gibidir . Mastitis olan kişi kendini yorgun ve bitkin hissedebilir. Bu nedenle saydığımız septomları yaşıyorsanız mutlaka hekime görünmenizde fayda vardır.




Grip benzeri belirtilere sahip olabilirsiniz:



titreme

baş ağrısı

38.5 derece nin üzerindeki bir sıcaklık

tükenmişlik hissi yorgunluk



Ne yapabilirim?


Göğsü sık sık, ama nazikçe boşaltın. Her şeyden çok göğüslerinizin boşaltılması gerekir. Bunu yapmak için en iyi yol bebeğinizi emzirmektir.Bebeğinizi bu süreçte sık sık emzirin.



Mastitis Nedir?



Mastitis, enfeksiyon sonucu göğüs dokusu iltihaplandığında ortaya çıkar. Emzirme nin ilk 6-12 haftasında emziren anneleri sık sık etkiler (ve buna laktasyon mastitisi denir), fakat bazen daha sonra gerçekleşebilir. Mastitis ağrılı olabilir ve emzirmeyi bırakmak isteyebilirsiniz, ancak enfeksiyon azaldığında, emzirmeyi acı çekmeden sürdürebilirsiniz.



Mastitis nedir.jpg






Mastitis belirtileri nelerdir ?



Şişme, ağrı ve kızarıklık göğüs enfeksiyonunun açık belirtileridir. (Bunlar tıkanmış bir kanalın belirtileri de olabilir.) Göğüslerinize dokunduğunuzda sıcaklık hassasiyet ve ağrı hissedebilrisiniz. Elinize yumruda gelebilir. Bunlara ateş titreme ve yorgunluk eşlik edebilir.



Mastitis neden olur?



Anne sütü sıkışmışsa mastitis oluşabilir. Emzirme tekniği yanlışsa meme tamamen boşalmayabilir. Bu sıkışmış anne sütü göğüs ağrısına ve potansiyel olarak enfeksiyona neden olabilir.Süt kanalı tıkanırsa, süt birikimi oluşabilir. Eğer blokaj tedavi edilmezse meme enfeksiyonu görülebilir. Meme başındaki çatlaklardan bakteriler geçebilir bu durumda mastitise neden olabilir.



Mastitis genellikle bir göğüste ağrılı veya ihale oluşturan meme enfeksiyonudur. En sık anne yenidoğanlarını emzirirken ilk birkaç hafta anneler tarafından yaşanır, ancak bazıları daha sonra tekrar yaşayabilir. Bu meme enfeksiyonunun erken tedavisi komplikasyonlardan kaçınmak için çok önemlidir. Mastitis tedavisinde yardımcı olmak için, sağlık uzmanları genellikle antibiyotik reçete eder. Emzirmek aslında durumun önlenmesine ve çözülmesine yardımcı olabilir, ancak her memenin sütten tamamen boşaltılması için doğru teknikleri kullanmak önemlidir.



Emzirirken pozisyonları değiştirerek her memenin boşaltılmasına yardımcı olun. Mastitisi fark edince en kısa sürede tedavi etmek önemlidir. İlk başta grip benzeri semptomlar yaşayabilir, bunu bir göğüste ağrılar izleyebilirsiniz. Bu noktada mastitis tedavisi konusunda doktorunuza danışmak önemlidir, çünkü eğer tedavi edilmezse, pus toplanarak drenaj gerektirebilen bir apse oluşturabilir. Oral antibiyotikler genellikle mastitis tedavisinde reçete edilir.


Doktorunuz fizik muayene ile mastiti teşhis edebilir . Antibiyotikler genellikle mastitis tedavisinde kullanılabilir. Doktorunuz antibiyotikleri reçete ediyorsa, onları önerilen şekilde kullanmaya özen gösterin. Etkilenen memenizden emzirme bebeğiniz için güvenlidir. Gögsünüzü emzirerek yada pompa yardımıyla boşaltabilirsiniz. Bu süreçte dar sütyen girmeyin, stres yapmayın ve bol bol dinlenin. Gögüslerinize masaj yapın. Soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Hassasiyet alanına hafifçe masaj uygulamak dolaşımı artırır ve tıkalı alanın açılmasına olanak sağlar.


Mastitis tedavisi, antibiyotikten küçük cerrahi prosedüre kadar değişir. Bazı antibiyotikler, mastitise neden olan bakteriyel enfeksiyonu yok edebilir. Doktorunuz tarafından reçete edilmemiş herhangi bir antibiyotik almamanız gerekir. Erken teşhis edilirse, mastitis tedavisi kolaydır ve kendinizi en kısa sürede daha iyi hissedebilirsiniz.



Özetle ; Mastitis semptomları hızlı bir şekilde kötüleşir ve ağrı, şişme, kızarıklık, ateş, hızlı bir nabız ve şiddetli gribe benzer semptomları içerir. Tedavi edilmediği takdirde, mastit, göğüs apsesine (cildin altındaki enfekte sıvı birikimi) neden olabilir.Mastitis semptomları hızlı bir şekilde kötüleşir ve ağrı, şişme, kızarıklık, ateş, hızlı bir nabız ve şiddetli gribe benzer semptomları içerir. Tedavi edilmediği takdirde, mastit, göğüs apsesine (cildin altındaki enfekte sıvı birikimi) neden olabilir. Bu nedenle durumu yönetmek için mümkün olan en kısa sürede hekime görünmekte fayda vardır.
 
Meme enfeksiyonları, en sık bir bebeğin doğumundan bir ila üç ay sonra görülür, ancak menopozdan sonra kadınlarda olduğu kadar yakın zamanda doğum yapmamış kadınlarda da ortaya çıkabilir . Mastitis , emzirirken en sık görülen göğüs dokusunun bir enfeksiyondur . Bazen bebeğin ağzından gelen bakteriler, meme başındaki bir çatlaktan süt kanalına girdiklerinde ortaya çıkabilir . Mastit , Besleme sırasında bebeğin hatalı şekilde konumlandırılmasın dan kaynaklanan meme başı travmasından, Sıkı ya da uyumsuz bir sutyen seçiminden, meme başından bakterinin sızmasın dan , emzirmeyi nadir yapmaktan kaynaklanabilir. Mastit belirtileri memede yumru, ateş, titreme halsizlik,gögüste ağrı gibi septomlardır. Bebeğinizi emzirmeden önce ellerini yıkayın. Meme başını ılık pamuklu suyla temizleyin, bebeğinizi emzirirken doğru pozisyonla tutun, sık sık emzirin, rahat giysiler giyin. Tıkanıklık 8-12 saat içerisinde ortadan kalkmazsa ya da kendinizi iyi hissetmiyorsanız, doktora görünün.
 
Mastitis esas olarak meme dokusunun bir enfeksiyondur . Mastitis, emziren kadınlarda sık görülen bir durumdur .Terim, tümüyle meme dokusunda iltihaplanma ve sıklıkla ağrı içeren bir dizi ilgili durumu kapsayacak şekilde yaygın olarak kullanılmaktadır . Mastitis genellikle emzirme ile ilişkilidir. Septomlar ; meme doksunda ağrı,kızarıklık,şişme,meme akıntısı,ateş , yorgunluk ve baş ağrısıdır. Bununla birlikte, çok benzer semptomlara sahip olan inflamatuar meme kanseri olarak adlandırılan nadir fakat çok agresif bir kanser türü vardır. Mastitis ve inflamatuar meme kanseri arasındaki benzerlikler nedeniyle semptomları yakından izlemek önemlidir . Bu durumu önlemenin en iyi yolu, dinlenmek sağlıklı beslenmek ve emzirmedir. Gögüslerinizden sütün iyice boşaldığından emin olun ve sık sık masaj yapın.Makalede yer alan septomalra sahipseniz mutlaka hekime görünün. Doktorunuz, fiziksel muayeneye göre mastiti teşhis edebilir .
 
Geri
Üst