Orucun aksamaması için adeti ilaçla geciktirmek caiz mi?

Uzman SühaN

Administrator
Orucun aksamaması için adeti ilaçla geciktirmek caiz mi?
Oruç ; bir çok müslüman bu farz olan ibadetini eksiksiz tutmayı yeğler.Dinimiz islam kolaylık dinidir.Her müslüman için farz olan orucu bazı durumlar karşısında tutulmaması gerektiğini söyler.Özellikle ciddi sağlık sorunu olanların ve muayyen günlerinde kadınların oruç tutmaması gerektiğini vurgular.Bazı kadınlar orucunun sakat olmaması yani eksiksiz tutmak için muayyen günlerini ilaçla erteler.Ve şunuda merak eder oruç tutmak için adet gününü ilaçla geciktirmek caizmi ? Biz de bu çok merak edilen konuyu araştırdık.Oruç tutabilmek için adet geciktirici hap kullanmak caiz mi? Tüm detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi ; Doğum kontrolü yapmak caizmidir adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


Bir çok kadın gerek hac döneminde gerekse oruç dönmeinde ibadetlerinin aksamaması için adet dönemini ilaçlarla erteler.Merak edilen ise yapılan bu eylemin caiz olup olmadığı.Bu eylem tabiki caizdir sakıncası yoktur.Kişi Allahın rızasını kazanmak ve ibadetlerini aksatmamak için bu eyleme başvurmuştur.Sonuçta islam adetli iken oruç tutmayı yasaklamıştır.Orucun aksamaması için adeti ilaçla geciktirmek caizdir düşüncesinde olsam bile bazı alimler bu konuda görüş ayrılığında olmaktadır. Fıtrata müdahale etmek ve sağlığı riske atmak, düşüncesi ile adeti ilaçla ertelemenin caiz olmadığı vurgulanıyor.Şimdi bunları okuduktan sonra caizmi değilmi net cevap verin diyeceksiniz.Bende sizlere bu konu ile ilgili alimlerin görüşlerini tüm detayları ile birebir sunuyorum.



oruç için adeti ilaçla ertelemek.jpg





Fetva.net in açıklaması ;

Soru: Ramazanda bütün bir ayı oruçlu geçirmek için adet geciktirici ilaç alıp adet olmayan bayanlar var. Bunun dinen bir zararı var mı?
Cevap:
İlaç kullanıp âdeti geciktirmek kadının bünyesine zarar verir, fıtratını bozar. İlaç kullanmaması gerekir. Çünkü adetli kadın namaz kılamaz ama orucunu tutmak zorundadır.

Mehmed Paksu Sorularla isllamiyet;

Oruç tutabilmek için adet geciktirici hap kullanmak caiz mi?

Cevap: Hacda, ramazan ayında veya diğer vakitlerde adet geciktirici ilaç kullanmak caizdir. Ama bu ilacın kadının sıhhatine zarar vermesi durumunda kadın vebal altında kalır.

Tavafım eda edebilmek için adet kanının erken kesilmesi veya adetinin gecikmesi için hap veya başka bir ilaç kullanmakta beis yoktur(1).

1 el-Fetava el-Kübra. c. 2. 98

Cenab-ı Hak, kadını erkeğe göre farklı bir bünyede yaratmıştır. Onlara yaratılıştan gelen bazı özellikleri dolayısıyla ibadet hususunda birtakım kolaylıklar göstermiştir. Bu kolaylıkların mühim bir kısmı namaz ve oruçta bulunmaktadır. Kadın âdet gününe ve lohusalık devresine rastlayan günlerde namaz ve oruçla mükellef değildir. Bu günlerde kılamadığı namazları Cenab-ı Hak bağışladığından kaza etmesi gerekmez. Fakat âdet ve lohusa olduğu günlere rastlayan Ramazan’da, tutamadığı oruçları daha sonra istediği zamanda kaza eder. Mü’min kadınlar bu İlâhî ruhsat ve kolaylıktan istifade ederek ona göre ibadetlerini yerine getirirler.

Bilhassa Ramazan’da kazaya oruç bırakmamak, Kur’ân okuyabilmek ve daha rahat ibadet edebilmek için bazı ilâçlar kullanarak âdet görmemek için tedbir almak, bu vesileyle âdetsiz bir Ramazan geçirmek hususunda, her ne kadar dinî bir mahzurdan söz edilemese de tıbbî ve sıhhî açıdan bazı aksaklıklar zuhur edeceğinden tavsiye edilmemektedir.

Bu durum tıbbî açıdan şöyle îzah edilmektedir:
İlâç kullanmak normalden sapmadır. Kadının kendi bünyesine has hormonal ve metabolik bir hususiyeti vardır. Ağızdan alınan hormon hapları ile âdetin öne alınması veya geciktirilmesi sun’i bir yol olup, her zaman olmasa da bazan âdet düzensizlikleri meydana getirebilmektedir. Organizmaya mahzurları sebebiyle tıbbî bakımdan pek tavsiye edilen bir durum değildir. Fıtrat icabına göre davranmak daha doğrudur.
Âdet günlerini geciktirmek için Recep ve Şaban ayında böyle bir uygulamaya teşebbüs etmeye hiç lüzum yoktur. Zaten bu ayların orucu nafile olduğundan tutmak mecburi değildir. Tutulmasa da Ramazan orucu gibi sonradan kaza edilmesi gerekmez. Diğer taraftan Receb ve Şaban ayında âdet günlerine rastlayacağı düşüncesiyle hesap edip o günlerin orucunu Receb ayında tutmaya gerek yoktur. Çünkü böyle bir şeye ihtiyaç yoktur.

Rahat bir Ramazan geçirmek, orucunu zamanında tutmak isteyen hanımlar, isterlerse âdeti geciktirici ilâç kullanabilirler. Ancak kendilerinde âdet düzensizliği ve bundan gelen bir rahatsızlığı bulunanların bu yola teşebbüs etmemeleri daha yerinde olacaktır.

Mehmed Paksu

Dinimiz İslam ;

Sual: Orucun aksamaması için hayzı ilaçla geciktirmek caiz mi?
CEVAP
Caizdir.
 
UMREYE GİTTİĞİMDE KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORDUM ÇOK AÇIKLAYICI OLMUŞ ALLAH RAZI GELSİN
 
Merhaba ; yorumunuz için teşekkür ederiz.Allah, sizden de razı olsun.Umrede bizlere de duacı olun lütfen.Allah tüm isteyene nasip etsin..
 
Geri
Üst