PGD ile cinsiyet seçimi nasıl yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
PGD ile cinsiyet seçimi nasıl yapılır?
Teknolojinin gelişmesiyle tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyolardan (döllenmiş yumurta) alınan hücre ile inceleme yapılarak o embriyonun kız mı erkek mi olduğunun bulunması işlemine cinsiyet seçimi denir.


Cinsiyet seçiminde bulunmak isteyen çiftlerin, öncelikle bir tüp bebek tedavisine başlaması gerekir. Yumurta hücrelerinin çoğaltılması amacı ile ilaçlar kullanılarak yumurta sayısını artırma işlemine (indüksiyona) başlanır.


Bu ilaçlar anne adayının yaşına göre değişen dozlarla uygulanır. Bu süre ortalama 7 ile 12 gün arasında değişebilir. Yumurta hücreleri istenilen büyüklüğe ulaştığı zaman, çatlatma iğnesi yapılır ve yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Yumurta toplama işlemi basit ve ağrısız bir işlemdir. Bu işlem genel veya lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Yumurta toplanması ile aynı zamanda baba adayından sperm örneği alınır ve yumurtalar döllenerek embriyo haline getirilir. Elde edilen tüm embriyoların gelişimi takip edilip 3. gün PGT (cinsiyet seçimi) yöntemi ile cinsiyetleri belirlenir.





1.jpeg





GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE






Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) işlemi, Cinsiyet seçimi olarak da bilinen; sağlıklı ve istenilen cinsiyette bebeğe sahip olmak için, özel genetik laboratuvarlarımızda, kromozomal, genetik anomalileri teşhis etme işlemidir. Bu detaylı çalışma gerektiren işlem, embriyolar, anne adayına transfer edilmeden önce yapılmaktadır.


PGT yani Cinsiyet Seçimi işlemi, 90’lı yıllarda, özellikle cinsiyet ile aktarılan, genetik hastalıkların önüne geçmek amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde, Mikrosort olarak da adlandırılan, Cinsiyet seçimi işlemi ile Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi'mizde, doğacak bebeğinizin cinsiyeti önceden görülebildiği gibi, en çok rastlanan genetik hastalıklar da teşhis edilebilmektedir. Dolayısıyla, hastalık taşıyan embriyolar ayrıştırılır ve anne adayına sadece sağlıklı embriyolar transfer edilir.

Cinsiyet seçiminden 2 gün sonra sağlıklı ve istenilen cinsiyete ait embriyolar transfer edilerek tedavi tamamlanır.

Transferden 12 gün sonra kan testi yapılarak gebelik sonucu öğrenilir.

CİNSİYET SEÇİMİ (TAYİNİ) KİMLERE UYGULANIR?

Cinsiyete bağlı geçiş gösteren tek gen hastalığına sahip çiftlere uygulanır.
Aile planlaması (Family balance) amacı ile cinsiyet seçimi isteminde bulunan çiftlere uygulanır.


PGT ile Cinsiyet Seçimi Aşamaları

Cinsiyet Seçimi işlemi, Tüp Bebek işlemine çok benzer bir hazırlık süreci gerektirmektedir.

1. AŞAMA:

Çiftler, Cinsiyet seçimi ile tüp bebek işlemine karar verdiğinde, kendileriyle, kapsamlı bir görüşme gerçekleştirilir.
Sürece karar verilmesinin ardından, her tedaviden önce istendiği gibi, çiftlerin bir takım test ve muayenelerden geçmesi istenir.
Yumurta ve sperm kalitesini olumsuz yönde etkileyecek, alkol, sigara gibi alışkanlıklardan uzak durmaları önerilir.

2. AŞAMA:

Cinsiyet seçimi ile tüp bebek işleminin 2. evresinde, adetin 2. ya da 3. gününde, anne adayının yumurtalıkları ve rahim içi, ultrason yardımı ile incelenir.
Anne adayının mutlaka FSH, LH, E2 ve Prolaktin gibi hormon testleri yaptırılır ve akabinde, yumurta geliştirme ilaçlarına başlanır. Yaklaşık 10-12 gün kullanılan yumurta geliştirici ilaçlar sayesinde, var olan yumurtaları en iyi şekilde büyütüp, geliştirebilmekte, böylece de gebelik şansını arttırmaktayız.
Yumurtaların boyutları, istenilen büyüklüğe geldiğinde, yumurta çatlatma iğnesini uygulanır.
Çatlatma iğnesinin uygulanmasının ardından, yaklaşık 36 saat sonra, olgunlaşan yumurtalar, ultrasonografi ile, çok hafif ve kısa süreli aneztesi altında, anne adayına hiçbir acı hissettirilmeden toplanır.

3. AŞAMA:

Cinsiyet seçimi işleminin 3. basamağında; anne adayından yumurtaların toplandığı gün, baba adayından da sperm alınarak, dölleme işlemi gerçekleştirilir.

4. AŞAMA:

Cinsiyet Seçimi işleminin 4. evresinde, anne ve babadan alınan yumurta ve spermin döllenmesiyle elde edilen ve dölleme işleminin 3. günü yaklaşık 8 hücreli olan embriyolardan, bir ya da iki hücre alınır. Bu hücreler, genetik laboratuvarımızda özel işlemlerden geçirilir ve kromozomal anomaliler açısından incelenir. Analizin ardından, istenilen cinsiyette olan, sağlıklı embriyolar ayrıştırılır.

5. AŞAMA:

Cinsiyet Seçimi işleminin son aşaması, transfer aşamasıdır. Dölleme işleminin 5. günü, istenilen cinsiyette ve sağlıklı, en iyi 3 embriyo anne adayının rahmine, acısız ve ağrısız bir şekilde, ultason eşliğinde transfer edilir.
 
Geri
Üst