Saç dökülmesi neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Saç dökülmesi neden olur ?
Yaşam tarzımızın birçok yönü , beslenme alışkanlığımız saçlarımızı etkileyebilir. Çok az miktarda saç dökülmesi normal kabul edilirken , fazla saç dökülmesine maruz kalmak önemli bir durumun sinyalini verebilir.Saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Kadınlar doğumdan sonra saç kaybına uğrayabilirler. Çok fazla stres altında olan insanlar göze çarpan saç dökülmesini görebilirler. Bazı hastalıklar ve tıbbi tedaviler saç dökülmesine neden olabilir.Saç dökülmesinin en yaygın nedeni kalıtsal saç kaybı olarak adlandırılan tıbbi bir durumdur.Neyse ki, saç dökülmesinin çoğu nedeni durdurulabilir veya tedavi edilebilir. Bu makale ; saç , saç dökülmesi, saç dökülmesi nedenleri, saç dökülmesi neden olur,saç dökülmesine ne iyi gelir,saç dökülmesi nasıl tedavi edilir hakkın da bilgiler vermektedir.



saç dökülmesi.jpg




Kadınlarda doğum kontrol haplarından, hamilelikten, doğumdan, menopozdan veya histerektomi den kaynaklanan hormonal kaymalar, saç dökülmesine neden olabilir.Hastalık veya ameliyattan kaynaklanan stres geçici olarak saç üretiminin durdurmasını sağlayabilir. Tiroit bozuklukları, sifiliz, demir eksikliği, lupus veya ciddi enfeksiyonlar da dahil olmak üzere belirli durumlar da tetikleyebilir. Bulimia ve anoreksi gibi ağır diyet veya yeme bozuklukları, ilaç kullanımı , yaşlanma saç dökülmesine katkıda bulunabilir.Hormon problemleri , saç dökülmesine neden olabilir.

Kadınlarda saç kaybına neden olan yaklaşık 30 koşul olduğuna inanılmaktadır ve bunların çoğu uygun tedavi ile çözülebilir. Saç dökülmesini yaşayan kadınlar, saç dökülmesinin nedenlerini belirlemek ve saç dökülmesini tedavi etmeden önce herhangi bir ciddi tıbbi durumu ortadan kaldırmak için doktorlarına danışmalıdır.



Kadınlarda Saç Dökülmesinin En Yaygın Nedenleri:



Yanlış diyet veya kötü beslenme
Doğum kontrol hapları
Saç derisini etkileyen sıkı bağlama
Aşırı stres
Demir eksikliği
Hamilelik ve menopoz gibi hormonal dengesizlikler
Ameliyat
İlaçlar
Tiroid fonksiyonunu etkileyen endokrin koşulları
Lupus gibi sistemik hastalıklar
Genetik


Dengeli bir diyete sahip olmak ve vücudunuzun doğru vitamin ve besinleri almasını sağlamak saç büyümesinin önemli bir parçasıdır. Doğru besinler saç gelişimini destekleyebilir. Vitamin eksikliğine bağlı olarak saç dökülmesine yol açabilir, protein ve B vitamini eksiklikleri saç dökülmesine bağlıdır.Fiziksel stres saç dökülmesine neden olabilir.Saç dökülmesi hayatı tehdit edici değildir, ancak bu üzücüdür ve hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler



Sağlıklı saç gelişimini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar, vücudun sağlıklı saçı desteklemek için ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini etkili bir şekilde emmesini engelleyen çok çeşitli duygusal ve yaşam tarzı koşullarını kapsar.Menopozla ilişkili hormonal değişiklikler sağlıklı saç büyüme döngüsünü etkileyebilir . Bu menopozal yan etki nispeten az olmakla birlikte, bazı durumlarda ortaya çıktığı bilinmektedir. Vücudun diğer hormonal değişikliklerinin bazı kadınlarda saç seyrelmesini ve kaybını etkilediği bilinmektedir. Hamilelik, güzel ve doğal bir süreç iken, bir kadının vücudu için stresli bir olay olabilir. Sonuç olarak, kadınların hormon düzeyleri saç dökülmesine neden olabilir.Sağlıklı saç ve saç büyümesi için protein , vitamin ve mineral bakımından zengin bir diyet gereklidir. Demir eksikliği, özellikle diyetlerinde yeterli protein bulunmayan kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesine katkıda bulunabilir.


Saç dökülmesi, bir dizi potansiyel faktörden kaynaklanabilir ve genellikle birden fazla kombinasyonun bir sonucudur. Saç dökülmesinin nedenleri öncelikle kadınlar için hormon oluştursa da, menopoz sırasında saç dökülmesinde de rol oynayabilecek birçok başka faktör vardır.

Psikolojik


kaygı
Duygusal stres
Travmatik olaylar
Yeme bozuklukları



Yaşam tarzıyla ilgili


Aşırı A vitamini
D vitamini eksikliği
Demir eksikliği
Protein eksikliği
Egzersiz eksikliği



Tıbbi


Gebelik
Tiroid bozuklukları
Anemi
Kemoterapi
Kronik hastalık



Ani saç dökülmesi veya alopesi tipik olarak yaşlı kadınlarda görülür, ancak yine de genç kadınları etkileyebilir. Hormon dalgalanmaları, sert şekillendirme ve zayıf beslenme, genç kadınlarda saç dökülmesinin yaygın nedenleridir. Hormonları dengeli tutmak ve saç dökülmesini önlemek için aktif bir yaşam tarzı ve sağlıklı beslenmenin sürdürülmesi önemlidir.Örgüler, atkuyruğu, saçlarınızı çekebilir, bu da alopesi olarak bilinen bir duruma yol açabilen saç dökülmesine neden olabilir. Kalıcı hasarı önlemek için saçınıza daha az gerilim uygulayan saç modellerini tercih edin.Hormon seviyelerindeki değişiklikler kadınlarda saç kaybına neden olabilir. Tiroid bezi hormon seviyelerini düzenler; Bu nedenle, tiroid bozuklukları olan kişiler potansiyel olarak saç dökülmesinden etkilenebilir. Olguların çoğunda tiroid bozukluğu tedavi edildiğinde saçlar tekrar uzamalıdır.


A vitamini sağlıklı saçlar için çok önemlidir. A vitamini açısından zengin gıda ürünleri yeşil yapraklılar , havuç ve yumurta içerir. B12 vitamini, vücudunuz için daha fazla oksijen sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlar. Vitamin E ayrıca vücutta dolaşımı teşvik eder ve saçların büyümesine yardımcı olur. Saç sağlığı için en önemli minerallerden bazıları - kalsiyum, bakır, demir, magnezyum ve çinkodur. Saç sağlığınızı korumak için bu vitamin ve mineralleri kapsayan besinleri tüketin.Yeşil çay saç dökülmesini önleyen ve saç büyümesini hızlandıran antioksidanlar içerir. Yeşil çay saç köklerini canlandırır ve saç üretimini uyarır. Ayrıca metabolizmanızı artırır ve sonuçta saç büyümesinde artışa neden olur. Saç derinize iyice demlediğiniz yeşil çayı uygulayın. Bir kaç dakika beklettikten sonra yıkayın. Sık sık saçlarınızı boyamaktan, fönlemekten ve maşalamaktan kaçının. Saç derinize hindistan cevizi yağı ile yada zeytin yağı ile masaj yapın.

Yüksek kükürt içeriği nedeniyle soğan suyu saç dökülmesine iyi gelir ve kıl foliküllerine doğru kan dolaşımını hızlandırır, saç köklerini canlandırır ve iltihabı azaltır. Soğan suyundaki anti-bakteriyel özelliklerin varlığı, saç dökülmesine neden olabilecek kafa derisi enfeksiyonuna neden olan mikropları öldürmeye yardımcı olur. Pancar, saçların dökülmesine neden olan beslenme eksikliğinizi tamamlamanıza yardımcı olur. Diyetinize pancar ekleyin ve bu kötü problemle savaşın. Stres! Bu 6 harfli kelime, yolumuza çıkan birçok problemin temel sebebidir. En büyük sorunlardan biri saç kaybıdır! Günlük rutininize meditasyon ekleyin ve saç dökülmesiyle savaşın.Saç maskeleri, saç için iyi olan çeşitli bileşenlerin bir karışımıdır, ancak her zaman kimyasal esaslı olmaları gerekmez! Muz, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve bal gibi doğal malzemeleri kullanarak saç maskelerini evde yapın ve saç dökülmesini büyük bir seviyeye kadar kontrol edin! Aloe vera sağlıklı saç büyümesini doğrudan destekleyen enzimler içerir. Aloe vera suyu ya da jelini saç derinize uygulayın. Aloe vera saçınızdaki kökleri tıkayan ölü hücreleri çıkarır. Ciddi anlamda bir saç dökülmesi yaşıyorsanız mutlaka dermatoloğa görünün.
 
Saç dökülmesi çok yaygın bir durumdur ve çoğu insanı hayatlarında bir süre etkiler.Androjenik saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür, ancak erkeklerde daha dramatiktir.Tiroid hastalığı , anemi , protein eksikliği, kemoterapi ve düşük vitamin düzeyleri saç kaybına neden olabilir.Saç dökülmesinin önlenmesi iyi saç hijyeni, düzenli şampuanlama ve iyi beslenmeyi içerir .Saç dökülmesi için tıbbi sağlık taraması, tam kan sayımı ( CBC ), demir seviyesi, B vitamini, tiroid fonksiyon testleri ve kafa derisinin biyopsisi gibi kan testlerini içerebilir .Saç dökülmesinin çoğu, sistemik veya içsel hastalık ile ilişkili değildir ve kötü beslenme sıklıkla görülen bir faktör değildir. Saç, önceden belirlenmiş genetik faktörlerin ve genel yaşlanma sürecinin bir sonucu olarak incelebilir . Birçok erkek ve kadın 30'lu ve 40'lı yaşlarda başlayan saçların hafif fizyolojik seyreltilerini fark edebilir. Hastalık, duygusal travma , protein yoksunluğu (katı diyet sırasında ) ve hamilelik , ergenlik ve menopoz gibi hormonal değişiklikler de dahil olmak üzere yaşamsal değişimler saç dökülmesine neden olabilir.
 
Tiroid hastalığı ve demir eksikliği anemisi dahil olmak üzere birçok sağlık durumu, saç dökülmesine neden olabilir. Öte yandan, kanser kemoterapisi ve immünsüpresif ilaçlar genellikle saç dökülmesine neden olmaktadır. Kemoterapiden sonra komple saç dökülmesi genellikle altı ila 12 ay sonra tekrar başlar.Herhangi bir fiziksel travma ameliyatı, bir araba kazası ya da ciddi bir hastalık, hatta grip geçici saç kaybına neden olabilir.Hamilelik, saç kaybına (bu ve hormonlara) neden olabilecek fiziksel stres tipinin bir örneğidir. Bazı koşullar saç dökülmesinin küçük alanlarını oluşturur, diğerleri kafa derisinin geniş bölgelerini etkiler.Saç dökülmesi için birçok seçenek ve alternatif kozmetik tedaviler vardır.Saç dökülmesinin önlenmesi altta yatan nedene bağlıdır. Düzenli şampuanlama ile iyi saç hijyeni temel bir adımdır, ancak muhtemelen az fayda sağlar. İyi beslenme , özellikle yeterli düzeyde demir ve B vitamini yararlıdır. Tiroid hastalığı, anemi ve hormonal dengesizlikler gibi altta yatan tıbbi durumların tedavisi, önlenmede yararlı olabilir.
 
Geri
Üst