Sağlıklı beslenmenin önemi

Uzman SühaN

Administrator
Sağlıklı beslenmenin önemi
Sağlığınızı önemli ölçüde artırmak için en iyi strateji arıyorsanız, doğru yere geldiniz demektir. Beslenme , sağlığın teşviki ve kronik hastalık önlemesinde hayati bir rol oynamaktadır. Hayat boyu sağlıklı bir diyetin tüketilmesi, yetersiz beslenmenin tüm formlarında ve birtakım hastalık ve durumların önlenmesine yardımcı olur. Ancak işlenmiş gıdaların artan üretimi, hızlı şehirleşme ve değişen yaşam biçimleri beslenme kalıplarında bir değişime yol açtı ! Bu makalemizde sağlıklı beslenmenin önemi ile ilgili tüm detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.



sağlıklı bslenme.jpg






Sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği, sağlık için küresel riskleri ön plana çıkarıyor. Sağlıklı beslenme uygulamaları yaşamın erken dönemlerinde başlamaktadır . Emzirme, sağlıklı büyümeyi teşvik eder ve bilişsel gelişimini geliştirir ve yaşamın ilerleyen döneminde aşırı kilolu veya obez olma riskini azaltma gibi uzun vadeli sağlık yararlarına sahip olabilir. Çeşitlendirilmiş, dengeli ve sağlıklı bir diyetin tam tüketimi , bireysel ihtiyaçlara (ör. Yaş, cinsiyet, yaşam tarzı, fiziksel aktivite derecesi), kültürel , yerel olarak mevcut gıdalara ve beslenme alışkanlığına bağlı olarak değişir. Ancak, sağlıklı bir diyet oluşturan şeylerin temel ilkeleri aynı kalır.

Sağlıklı beslenme önerileri



Bol yemek yiyor olabilirsiniz, ancak vücudunuzun sağlıklı olması gereken besin maddelerini almıyor olabilir. Besin açısından zengin gıdaları tüketmeniz sağlığınızı koruyacaktır.Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı, olası hastalıklar için en iyi silahınızdır.

Sağlıklı bir diyet şunları içerir:

Meyve, sebze, baklagiller (örneğin mercimek, fasulye), fındık ve tam tahıllar (örneğin işlenmemiş mısır, darı, yulaf, buğday, kahverengi pirinç).
Taze, dondurulmuş ve konserve sebzeleri ve meyveleri yüksek kalorili soslar veya tuz ve şeker eklemeden çeşitli yemelisiniz . Yüksek kalorili gıdalardan uzak durun . Zengin tahıl porsiyonları için lif açısından zengin bütün tahılları seçin .

Kırmızı et olmadan kümes hayvanlarını ve balıkları seçin ve doymuş trans yağ eklemeden sağlıklı yollarla hazırlayın . Kırmızı et yemeyi seçerseniz, mevcut en ince kısımları alın ve onları sağlıklı bir şekilde hazırlayın.

Haftada en az iki kez çeşitli balıkları, özellikle de omega-3 yağ asitleri içeren balıkları (örneğin somon, alabalık ve ringa balığı) tüketin
Yağsız ve az yağlı süt ürünlerini seçin.
Diyetinizdeki trans yağı azaltın ve zeytin yağı kullanın .Zeytin, kanola, soya, mısır, ayçiçeği, gibi sağlıklı bitkisel yağları seçin ve sağlıksız trans yağları içeren yağlardan kaçının.
Şekeri eklenmiş içecekleri ve gıdaları kesin . Şeker obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi önde gelen bir hastalık nedenidir
Az sodyum içeren gıdaları seçin ve besinlerinize az tuz ekleyin fazlasından kaçının..

Daha sağlıklı yemek seçenekleri

Doymuş yağ yerine doymamış yağları tercih edin.
Tuz alımını kısıtlayın tuz kullanıyorsanız iyotlu tuz seçin
Az veya hiç şeker eklenmiş gıdaları tercih edin
Çoğunlukla 'bütün' veya daha az işlenmiş gıdaları tüketin.


Sağlıklı bir diyet ve yeterli günlük egzersiz rejimi, sağlığı geliştirir ve kardiyak ve pulmoner hastalıklar, tip 2 diyabet, osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi bulaşıcı olmayan birçok hastalık riskini azaltır. Doğru diyet seçenekleri diş sağlığını da geliştirir.


Diyet birçok faktör ve karmaşık etkileşimlerden etkilenerek zamanla gelişir. Gelir, gıda fiyatları (sağlıklı gıdaların mevcudiyetini ve ekonomikliğini etkileyecektir), bireysel tercihler ve inançlar, kültürel geleneklerin yanı sıra coğrafi, çevresel, sosyal ve ekonomik faktörler, bireysel diyet modellerini şekillendirmek için karmaşık bir şekilde etkileşime girer. Bu nedenle bir çok faktörü göz önünde bulundurarak bir beslenme programı hazırlayın yada bir diyetisyenden yardım alın..İyi beslenme sağlıklı bir hayatın anahtarıdır. Dengeli bir diyetle sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Vitaminler ve mineraller içeren yiyecekler yemelisiniz. Bu, meyveler, sebzeler, tam tahıllar, süt ve bir protein kaynağı içerir.

Vitamin nedir faydaları nelerdir?




Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek zor olabilir. Küçük değişikliklere odaklanırsanız kolaylıkla duruma adapte olabilirsiniz. Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz sağlıklarınız için iyidir. Bu alışkanlıklar kilo vermenize yardımcı olabilir. Doktorlar ve diyetisyenler, sağlıklı beslenme alışkanlığını, etkisiz diyetleri takip etmek yerine, günlük hayatın bir parçası haline getirmenizi önerir. Farklı kaynaklardan gelen beslenme önerileri ve diyetler yanıltıcı olabilir. İnternette bununla ilgili çok sayıda bilgi kirliliği yer almaktadır. Kilonuzu korumak için her gün ihtiyacınız olan enerji miktarı, yaşınıza, cinsiyetinize, boyunuza, ağırlığınıza ve fiziksel aktivite seviyenize bağlıdır. Bu nedenle fazla kilolarınız varsa ve kurtulmak istiyorsanız mutlaka bir uzman dan yardım alın.
 
Geri
Üst