Sedef hastalığı neden olur? Belirtileri ve Tedavisi

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Sedef hastalığı neden olur? Belirtileri ve Tedavisi
sedef hastalığı nedir,sedef hastalığı kimlerde olur, sedef hastalığının belirtileri nelerdir,sedef hastalığının tedavisi nasıldır, sedef hastalığı nasıl geçer

sedef.jpg


Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı uzmanları, “Sedef, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkıp kaybolabilir. Bulaşıcı (mikrobik) bir hastalık değildir ve iyileşirken deride iz bırakmaz" uyarısında bulundu.

Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları isimli internet sitesine konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, sedef hastalığında deri hücrelerinin çoğalma döngüsü arttığını ve normalde 3-4 hafta iken bu hastalıkta 3-4 gün gibi kısa sürdüğüne dikkat çekti.

SEDEFİN NEDENLERİ

Uzmanlar, "Bunun sebepleri halen tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı kişiler özellikle ailesinde sedef hastalığı olanlar bu hastalığa daha yatkın olurlar. Başka bir deyişle bazı kişiler için bu hastalık genetik ya da ailesel olabilir. Ancak sedef için tetikleyici faktör çoğunlukla boğaz enfeksiyonu, stres ya da deri hasarı gibi dış etkenlerdir. Yine de sedef hastalığı gelişen ya da nükseden çoğu hastada bir neden saptanamaz. Genellikle güneş ışığı sedefi iyileştirir; ancak özellikle güneş yanığı geliştiğinde de kötüleştirebilir. Aşırı alkol alımı, sigara, diğer hastalıklar için kullanılan ilaçlar da sedefi kötüleştirebilir. Beslenme ile sedef arasında belirgin bir ilişki yoktur. Bu hastalık psikolojik durumla çok yakından ilişkilidir. Stresli veya depresyonda olduğunuz dönemlerde tedaviye direnç gösterebilir veya kendinizi mutlu hissettiğinizde kendiliğinden iyileşebilir" ifadelerine yer verdi.

SEDEF HASTALIĞI GENETİK OLABİLİR

Sedef hastalığı genetik olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Sedef hastalığının geçiş şekli karmaşıktır ve tam olarak aydınlatılamamıştır. Pek çok gen rol oynayabilir. Sedef hastalığı ne kadar ileri yaşta görülürse genetik ile ilgisi o kadar azalır. Sedef bazen kaşıntılı olabilen üzeri beyaz kepeklerle kaplı kızarıklıklara sebep olur. Bunlar en sık saçlı deri, kaçla, diz ve dirseklerde görülür. Sedefi olanları yüzde 5 ile 10’unda eklemler de tutulabileceğinden eklem hareketleri sertleşir ve ağrılı olur. En fazla tutulan eklemler el ve ayak parmak uçlarındaki eklemlerdir. Tırnak tutulumuna bağlı olarak tırnaklarda çukurlanmalar, renk ve şekil değişikliği görülür. Sedefli çoğu hasta için asıl sorun görünüm ve toplumun kendilerine karşı olan bakış açısıdır. Bu onların yaşam kalitesini etkileyebilir" denildi.

SİGARA VE ALKOL

Sedefteki yamaların üzerinde gümüş rengi kabukla kaplı kızarıklıklar olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, sedefte; kesi, çizme, kaşıma veya sürtünme ile hasarlanmış bölgede hastalığa ait kızarıklıklar ortaya çıkacağı dile getirildi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan yapılan açıklamada şu görüşe yer verildi:
"Saçlı deride kepekler yığın oluştururlar ki kızarıklığı görmek mümkün olmayabilir. Buna karşın, koltuk altı gibi katlantı bölgelerinde belirgin sınırlı kızarık alanlar kolayca fark edilirken kepeklenme nadiren görülür.
Sedefin şiddeti zaman zaman, kişiden kişiye değişir. Hafif olduğunda bir veya iki plak görülürken şiddetli formlarında bu sayı artar. Sedef tanısı koymak genellikle kolaydır ve bazen biyopsi gerektirir. Sedef atağını boğaz ağrısı tetiklediyse doktorunuz bakteri üreyip üremediğini görmek için kültür alabilir. Üreme varsa antibiyotik tedavide yardımcı olabilir. Eğer eklemlerinizde ağrı varsa doktorunuz sedef hastalığına ait tutulum olup olmadığını görmek için tetkiki isteyebilir.

TEDAVİ

Sedef hastalığı uygun tedavilerle kontrol altına alınabilir. Deri daha az kepekli ya da tamamen normal görünümüne kavuşur. Ancak tedavi ile sedefiniz kaybolsa da her zaman yeniden başlama ihtimali vardır. Mümkünse, sigarayı ve alkolü bırakın. Diğer sedefli hastalarla bağlantı kurabileceğiniz grup eğitimlerine katılabilirsiniz. Bu hastalıkta stres kontrolü çok faydalıdır. Bu konuda profesyonel destek isteyin.
Daima size önerilen ilaçları önerildiği şekilde kullanın, kendi kendinize tedavi değişikliği yapmanız tedavinizi olumsuz etkiler. Tedaviye başlamadan önce gebeyseniz, emziriyorsanız, dahili hastalıklarınız varsa, alkol alıyorsanız veya farklı sebeplerden düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz."

CİHAN
 
Geri
Üst