Siğil nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Siğil nedir nasıl tedavi edilir ?
Siğiller cilt üzerinde gelişen küçük topaklardır.Çoğu insanın hayatının bir noktasında siğiller olur. Genelde zararsızdırlar ve neticede kendiliğinden uzaklaşmaya eğilimlidir, ancak bu aylar hatta yıllar alabilir.Siğiller normalde ağrıya neden olmayan küçük cilt büyümeleridir. Ayakalrda boyunda, elde, yüzde hatta cinsel organlarda bile çıkabilir. Ayak altın da çıkan siğiller genellikle kaşıntılıdır ve bu durum sinir bozucu olabilir.



siğil.jpg




Siğiller insan papillomavirüsünün (HPV) neden olduğu cildin bir enfeksiyonudur. HPV cildin en üst tabakasını enfekte eder. Virüs cildin üst katmanının hızla büyümesine neden olur ve böylece siğiller oluşur.Siğiller vücudun herhangi bir yerinde büyüyebilir ve farklı türleri vardır. Herks siğile maruz kalabilir. Çocuklar arasında daha sık görülürler. Zayıflamış bağışıklık sistemi olan, örneğin yaşlılar ve bağışıklık sistemini bastıran ilaçlar alan insanlar da siğil geliştirmeye yatkındır.


Siğil bulaşıcımıdır ?


Siğiller çok bulaşıcıdır. Bir siğille doğrudan temas yoluyla veya bir siğil ile temas halindeki bir şeyle siğile maruz kalabilirsiniz. Mesela siğili olan birinin özel şeylerini kullanmak. Havlu gibi..Siğile dokunup vücudunuzun başka bir bölümüne dokunarak kendinizi tekrar enfekte edebilirsiniz. Havlu, tıraş bıçağı veya diğer kişisel eşyaları paylaşarak başka bir kişiyi enfekte edebilirsiniz.


Siğillerin belirtileri nelerdir?


Plantar siğiller yeri nedeniyle belirtilere neden olan en yaygın türüdür. Plantar siğilli insanlar ayakkabılarının içinde bir taş varmış gibi hissedebilirler. Siğiller çok çeşitli şekil ve boyutlarda gelişir.Siğiller genellikle ağrısızdır. Ancak, parmak ya da ayağın altındaki gibi basınç uyguladığınız bir noktada yetişen bir siğil acılı olabilir.


Siğil görünümleri


Yuvarlak veya oval şekilli olma eğilimindedir bazıları uzun ve ince olabilirler

Karnabahar gibi kaba, düzensiz bir yüzeye sahiptir

1mm den 1cm den daha büyük çapa kadar değişir

Kendi başlarına veya bir grupta görünebilir


Siğiller nasıl teşhis edilir?


Doktor, cildi ve siğilin muayene edilmesiyle bir semptomu teşhis eder ve sahip olduğunuz herhangi bir semptomun farkına varır.Bir doktor genellikle cilt büyümesinin sadece bakarak bir siğil olup olmadığını anlayabilir. Doktorunuz siğilin bir örneğini alıp mikroskopta inceleyebilir ( cilt biyopsisi ). Bu, büyümenin bir siğil olduğu açık değilse yapılabilir.


Siğil tedavisi

Çoğu siğilin tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak, eğer ağrılı ya da yaygın olan siğileleriniz varsa ya da görünümünden rahatsızlık duyuyorsanız tedavi seçenekleriniz arasında şunlar bulunmaktadır:

Siğilin dondurulması (kriyoterapi)

Siğilin cerrahi olarak çıkarılması

Asitle siğilin tedavisi


Siğiller tedavi edildikten sonra geri gelebilir mi?


Herhangi bir tür siğilin tekrar oluşmasını önlemek için kesin bir yol yoktur. Bir siğil tedavi edilen bölgenin yakınında görünebilir, derinin başka bir bölümünde olabilir veya bir daha asla ortaya çıkmayabilir.


Siğil tedavisi her zaman işe yaramaz.Siğil tedaviyle küçüldükten sonra yada ortadan kalktıktan sonra tekrar nüksedebilir. Çünkü çoğu tedavi siğilleri yok eder, ancak siğile neden olan virüsü öldürmez.


Siğiller önlenebilir mi?


Siğiller önlemek için kusursuz bir yol yoktur. Bununla birlikte, bunları alma riskinizi azaltmak için atabileceğiniz adımlar vardır. HPV sıcak ve nemli bölgelerde gelişir. Siğil alma riskini azaltmak için genel soyunma odaların dan umumi kullanılan yerlerden, siğilli insanların kullandığı eşyalardan uzak kalarak siğil gelişmesini önleyebilirsiniz.Başka birinin siğiline dokunmayın veya temas etmeyin.


Siğiller bir virüsten kaynaklanır, bu yüzden onlardan kurtulmanın en iyi yollarından biri vücudunuzun onlarla savaşma yeteneğini artırmaktır. Aslında birçok kişi, siğillerin yorgun, hasta veya yıpranmış hissettiğinde ortaya çıktığını fark eder. Yeterince uyku çektiğinizden ve düzenli olarak egzersiz yaptığınızdan emin olun . Sağlıklı beslenin ve yaşam kalitenizi gözden geçirin.
 
Çocukken ellerimde boynumda ve belimde siğil çıkmıştı. O zaman komşular anneme beni hocaya götürmesini tavsiye etti. Neyse annem zararı olmaz diyerekten hocaya götürdü. Hoca dedi bak kızım sana bir şeyler okuycam sakın akşama kadar konuşma dedi. Neyse bir baktım hoca siğillerin üzerine okuyup üfledi tükürdü hahahaha . Tabi ben bayaa bir iğrenmiştim . Neyse eve geldik ben gün boyunca konuşmadım sabah kalktım siğiller hala yerin de duruyor. Sonra annem eczaneden o zaman asit gibi bir ilaç aldı siğillerin üzerine sürdü acayip yandım öyleki dışarı çıplak kaçtım :D Siğillerden eser kalmadı ama siğil ilacı asidik olduğu için boynum da belirgin izler bıraktı. Konuyu görünce bu anımı da paylaşmak istedim :D
 
Siğiller genellikle el ve ayaklar derisinde oluşan küçük topaklardır.Siğiller görünüm bakımından farklılık gösterir ve tek tek veya kümeler halinde gelişebilirler. Bazılarının vücudun belirli alanlarını etkilemesi daha muhtemeldir. Siğiller genellikle tehlikeli değildir, ancak çirkin, potansiyel olarak utanç verici ve bulaşıcıdırlar. Ayrıca acı verici olabilirler.Siğiller, bir virüs cildin en üst tabakasını enfekte ettiğinde ortaya çıkar.Siğiller kanser dışıdır, ancak bazı kanserlere benzeyebilir.Çoğu insanın hayatının bir noktasında siğiller olacaktır. Çocukları ve gençleri yetişkinlerden daha fazla etkileme eğilimindedirler.Çoğu cins siğilin tanımlanması kolaydır, çünkü farklı bir görünüme sahiptirler. Çoğu siğil zararsızdır ve tedavi edilmeden temizlenmektedir.
 
Geri
Üst