Siroz nedir ? Siroz hastaları nasıl beslenmelidir ?

Uzman SühaN

Administrator
Siroz nedir ? Siroz hastaları nasıl beslenmelidir ?
siroz,siroz nedir,siroz belirtileri,siroz nedenleri,siroz tedavisi,siroz hastalığında beslenme,



siroz.jpg


Siroz uzun süreli, karaciğerde sürekli hasarın bir sonucudur ve birçok farklı nedene bağlı olabilir. Sirozun herhangi bir semptomunu erken hissetme ihtimaliniz yoktur. Ek olarak, semptomlar çok spesifik olmayabilir, yani sirozla ilgili olmayan diğer durumlardan da kaynaklanır.Sirozu teşhis etmek her zaman kolay değildir. Bir doktor dikkatli bir tıbbi öykü alacak, fizik muayene yapacak ve daha ileri testler için planlar yapacaktır.Tedavi sirozun nedenine ve safhasına bağlıdır.Karaciğer nakli genellikle sadece diğer tedaviler artık yardımcı olmazsa ve yaşamınız son dönem karaciğer hastalığı tarafından tehdit edilirse tavsiye edilir. İyi beslenmek ve vitaminler, mineraller ve kalsiyum dahil olmak üzere diyetinizde iyi bir gıda dengesi sağlamak önemlidir. Ekstra enerji ve proteine ihtiyacınız olacak.




Siroz, anormal yapı ve karaciğer fonksiyonlarıyla karakterize birçok karaciğer hastalığının bir komplikasyonudur.Ciddi hasar, karaciğer yetmezliğine ve muhtemelen ölüme neden olabilir .Her ne kadar sağlıklı bir karaciğerin kendini onarmada belirgin bir yeteneği olsa da, kronik karaciğer hastalığı siroza yol açabilir.Siroz, karaciğer skarının en şiddetli aşamasıdır. Tedavi edilmezse, siroz gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Siroz söz konusu olduğunda alkolizm genellikle akla gelse de, bu bozukluğun başka birçok nedeni vardır.Doktorunuz sirozu kan testleri, görüntüleme testleri veya biyopsi ile teşhis edecektir.Nedene bağlı olarak, siroz aylar veya yıllar içinde gelişebilir.




Karaciğer sirozu belirtileri



Semptomlar sirozun şiddetine bağlıdır, ancak şunları içerebilir:


iştah kaybı

mide bulantısı

kilo kaybı

genel yorgunluk

deride kırmızı damarlar

kolayca moraran cilt

cildin ve gözlerin sararması (sarılık)

kaşınan cilt

saç kaybı

koyu renkli idrar

karın ve bacaklarda sıvı tutulumu

koyu renkli dışkı veya kanlı dışkı

kadınlarda erkeklerde iktidarsızlık

hafıza kaybı, karışıklık veya konsantrasyon zorlukları gibi bilişsel problemler.

Karaciğerin bulunduğu bölgede ağrı veya hassasiyet

kırmızı veya lekeli avuç içi

zayıflık

uykusuzluk




Karaciğerin sirozunun en sık nedenlerinden ikisi uzun süreli aşırı alkol tüketimi ve hepatit C'dir, ancak diğer bazı durumlar da karaciğer hasarı ve siroza yol açar. Hepatit B, dünya çapında sirozun önemli bir nedenidir . Aşırı ve kronik alkol tüketimi karaciğer sirozunun en yaygın nedenidir. Alkol içmekten siroz uzun yıllar boyunca gelişebilir. Kronik hepatit C, karaciğer sirozunun yaygın bir nedenidir. Hepatit B de siroza neden olabilir. Bu durumlardan herhangi biri ile alkol kullanıyorsanız siroz riskinizi artırırsınız.Bazı kalıtsal koşullar karaciğere zarar verir ve bu da siroza katkıda bulunabilir.Karaciğer hasarına yol açan bir dizi başka tıbbi rahatsızlık da dahil olmak üzere siroza neden olabilir:Bazı otoimmün hastalıklar - bağışıklık hücrelerine saldırarak karaciğere zarar verir. Arsenik gibi çevresel toksinlere uzun süre maruz kalmak karaciğere zarar verebilir ve siroza yol açabilir.Bazı ilaçlar (kalp aritmilerini yönetmek için kullanılanlar gibi) - nadir durumlarda, duyarlı insanlarda siroza neden olabilir.




Karaciğer sirozu tanısı



Karaciğer sirozunu teşhis etmek için kullanılan testler şunları içerebilir:

tıbbi geçmiş

fiziksel inceleme

Karaciğer fonksiyon testleri dahil olmak üzere kan testleri

idrar testleri

ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT taraması) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) dahil olmak üzere görüntüleme çalışmaları

Karaciğer biyopsisi, laboratuvar incelemesi için karaciğer dokusunun elde edilmesi.



Tükettiğiniz yiyecekler karaciğerinizin çalışma yeteneğini etkileyebilir ve zamanla, kalıcı hasara veya hastalığa yol açabilir. Karaciğeriniz insan vücudunun çok görevli harikasıdır, her gün yağları sindirmek, kan hücrelerini geri dönüştürmek, gelecekteki kullanım için enerji depolamak ve sindirim sisteminden gelen kanı filtrelemek, sizi çok çeşitli tehlikeli toksinlerden korur.Karaciğer vücudun kendi kişisel filtreleme sistemi gibidir; Rejeneratif özelliklere sahiptir, atık ve toksinleri temizlemeye yardımcı olur, sindirime yardımcı olur ve kanı sağlıklı tutar. C vitamini, karaciğerinizin sağlıklı kalmasında rol oynayabilir.Binlerce yıl önce, sarımsak, solunum problemleri, parazitler ve kötü sindirim dahil olmak üzere geniş bir hastalık yelpazesini tedavi etmiştir. Sarımsak karaciğer hasarınıda önlemektedir. Zerdeçal ve avakadoda karaciğer sağlığını korumaktadır. Karaciğer dostu diğer besinler, brokoli, roka, lahana, turp,karnabahar dır. Bu besinleri diyetinize dahil ederek karaciğer sağlığınızı koruyabilirsiniz.


Sağlıksız bir diyet ve tehlikeli kimyasallara maruz kalmak karaciğerinize zarar verebilir ve düzgün çalışmamasına neden olabilir. Tüm gıda gruplarından besinleri tam tahıllar, yağsız proteinler, az yağlı süt ürünleri, meyveler, sebzeler ve sağlıklı yağlar tüketin.Taze meyveler, sebzeler, mercimek, fasulye ve kepekli tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekler yemek, karaciğeri sağlıklı tutar.Kümes hayvanları, balık ve bitki bazlı proteinlerden faydalanın.Şekerli ve tuzlu yüksek yiyecek ve içecekleri sınırlayın.Kızarmış veya işlenmiş yiyecekleri yemeyi sınırlayın.Yüksek yağlı yiyecekleri yemeyi sınırlayın.Sağlıklı bir kilo aralığında kalın. Gün boyunca küçük öğünler yemek de büyük öğünlerden daha iyidir.Çok fazla şeker ve yüksek sodyum (tuz) içeren yiyecekleri sınırlamak en iyisidir. Alkol kullanmaktan kaçının. Bol su için.Sirozlu kişilerde B-kompleks vitaminleri ((B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoksin), B12 (siyanocobalamin), biyotin ve folik asit) gibi vitaminlere ihtiyaç vardır.Bu takviyeleri lamadan önce doktorunuzla konuşun.

Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, insülin direnci, abdominal obezite veya şeker hastalığınız varsa, karaciğer hastalığına yakalanma riskiniz yüksektir, bu yüzden akıllıca yemek ve bu koşulları yönetmeniz daha da önemlidir. Karaciğer hastalığı teşhisi konulduysa, protein, tuz ve sıvı alımını da yönetmeniz gerekebilir - doktorunuzdan veya diyetisyeninizden tavsiye alın.Sağlıklı kiloda kalmak için her gün tüm besin gruplarından çeşitli yiyecekler tüketmek önemlidir. Karaciğer hastalığınız olduğunda doğru miktarda protein tüketmek önemlidir. Bazı yiyecekleri sınırlandırmanız veya bunlardan kaçınmanız gerekiyorsa diyetisyeninize danışın. Bu, karaciğer hastalığı ve sahip olduğunuz diğer sağlık sorunlarına bağlı olacaktır.




Beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmak - besleyici bir az yağlı diyet, yüksek proteinli diyet ve egzersiz insanların beslenme bozukluğundan kaçınmasına yardımcı olabilir. Meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve uygun tipte proteinler ve uygun miktarlarda gıdalar çok uygundur.Yağ, şeker ve tuzdan kaçının.Fast food restoran yemekleri de dahil olmak üzere birçok kızarmış yiyeceklerden uzak durun.Karaciğerinizin durumuna bağlı olarak, alkolden kaçınmalısınız. Tüm besin gruplarından yiyecek seçin. Lifli besinler tüketin. Meyveler, sebzeler, tam tahıllı ekmekler, pirinç ve tahıllar vücudunuzun lif ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bol su için. Su kaybını önler ve karaciğerinizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.Sağlıklı bir karaciğeri korumak için en güçlü gıdalardan biri olan zerdeçal , karaciğeri toksik hasara karşı aktif olarak koruduğu ve hatta zarar görmüş karaciğer hücrelerini bile yenilediği görülmüştür. Yüksek düzeyde l-arginin, bir amino asit, glutatyon ve omega-3 yağ asidi içeren cevizler de hastalığa neden olan amonyağın karaciğerini detoksize etmeye yardımcı olur.Greyfurt, doğal C vitamini ve antioksidanlar, iki güçlü karaciğer temizleyici açısından zengindir. Sarımsak gibi, greyfurt karaciğer detoksifikasyon enzimlerinin üretimini artıran bileşikler içerir. Sarımsak , vücuttaki toksinleri temizlemekten sorumlu karaciğer enzimlerini aktive eden çok sayıda kükürt içeren bileşik içerir.


Bazı yiyeceklerden kaçınmak sirozun ilerlemesini sınırlamaya yardımcı olabilir. Sağlıksız bir diyetin karaciğer hasarına katkıda bulunabileceğini unutmayın . Çok yüksek kalorili yağlı veya şekerli yiyecekler yerseniz, kilo alırsınız ve karaciğerinizde yağ birikmeye başlar.Buda karaciğer yağlanmasına siroza neden olabilir.Siroz nedeniyle sıvı tutulması varsa, sodyum alımınızı sınırlandırmanız gerekebilir. Sodyum, sıvı tutulmasına neden olur. Yüksek yağlı bir diyet, karaciğer hastalığını kötüleştirebilir . Fındık, avokado ve zeytinyağında bulunanlar gibi doymamış yağlara odaklanın.Bol miktarda besin aldığınızdan emin olmak için bol miktarda meyve ve sebze yiyin.


Kahve, karaciğer sağlığını geliştirmek için kullanabileceğiniz en iyi içeceklerden biridir.Kahve içmek aynı zamanda yaygın bir tür karaciğer kanseri gelişme riskini de azaltabilir ve karaciğer hastalığı ve inflamasyon üzerinde olumlu etkileri vardır . Greyfurt , karaciğeri doğal olarak koruyan antioksidanlar içerir. Greyfurt yiyerek yada suyunu içerek karaciğer sağlığınızı koruyabilirsiniz.Yaban mersini ve kızılcık tüketin. Her ikiside antioksidandır.Bu meyveleri 3-4 hafta boyunca tüketmek karaciğerin zarar görmesini önler. Üzüm ve üzüm suyu tüketin. Yapılan çalışmalarda üzüm ve üzüm suyunun karaciğer sağlığını koruduğu ortaya çıkmıştır. Pancar suyu, doğal detoksifikasyon enzimlerini arttırırken, karaciğeri oksidatif hasara ve inflamasyona karşı korur.Brüksel lahanası, brokoliyi bol bol tüketin.Omega-3 açısından zengin yağlı balık tüketin.Bu yiyecekleri diyetinize dahil etmek, karaciğerinizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamanın doğal ve sağlıklı bir yoludur.
 
Geri
Üst