Sperm Testi Sonucu Nasıl Olmalıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Sperm Testi Sonucu Nasıl Olmalıdır?
spermiogram testi nedir,sperm testi kaç olmalıdır,sperm değerleri,sperm testi nedir,normal sperm testi değeri nasıl olmalı,sperm testi örneği ve sperm testi hakkında bilgiler

Dünya Sağlık Örgütü Kriterlerine Göre sperm Testi (spermiogram) Sonucu
Günümüzde infertilite (kısırlık) hızla artmakta olup evli çiftlerin yaklaşık %15’i bu sorun ile karşılaşmaktadır. Değişen yaşam koşulları, maruz kalınan radyasyonlar,kullanılan bazı ağır ilaçlar,hormon içeren yiyecekler, sigara – alkol tüketimi, çevresel faktörler vb. alışkanlıklar doğurganlığı olumsuz etkilemektedir. İnfertilite (kısırlık )ile karşılaşan çiftler beraber değerlendirilmelidir. Kadına bağlı infertilite araştırmasında bir çok test sonucuna göre değerlendirmek mümkünken, erkeğin tek bir test yani sperm testini yaptırması erkeğe bağlı bir problemin olup olmadığı konusunda bilgi vermektedir.
sperm testi (spermiogram) erkek bireyin sperm üretme kapasitesinin ve erkek genital sisteminin sağlıklı olup olmadığının değerlendirilmesinde yapılan kolay ve etkili bir testtir.
Dünya Sağlık Örgütünün yöntem olarak kabul ettiği Macler Chamber kamera ile sperm sayımı yapılmaktadır.İncelenen tüm spermiogramlarda Kruger Morfolojisi, Fruktoz Tayini ,Vitalite ve Hos testi bakılmaktadır. sperm örneği (semen) verildikten 2 saat sonra (ayrıntılı) spermiogram sonucunuzu laboratuvarımızdan teslim alabilirsiniz.
"Kruger kriterleri" özellikle spermdeki şekil bozukluklarını göz önüne alan mikroskobik bir değerlendirme metodudur. Özel bir boyama sonrası sperm şekil (morfoloji) özellikleri incelenerek sperm örneğinin fertilite (doğurganlık) kapasitesi belirlenir.

sperm (semen ) örneği verilirken uyulması gereken bazı kurallar vardır
Semen örneği vermeden önce 3-5 günlük cinsel perhiz uygulanmalıdır.
Semen örneği mastürbasyon ile temiz bir kaba alınmalı ve bu sırada su, sabun, tükürük, krem vb. gibi maddeler kullanılmamalıdır.
Penisten gelen menilerin tamamının kabın içine verilmesi gerekir.
sperm (semen) laboratuar dışarıda verilmişse inceleneceği laboratuvara en geç 1 saat içinde ulaştırılmalı ve vücut ısısında tutulmalıdır.
Verilen semen örneğinde miktar, pH'sı, rengi, lökosit varlığı, fruktoz miktarı, likefaksiyonu gibi özellikler değerlendirilir ve sperm sayımı, sperm hareketliliği ve sperm yapısı incelenir.
sperm sayısı ve hareketliliği kullanılan ilaçlara, strese, çevresel faktörlere,sigara ve alkol tüketimine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. sperm üretimi 2-3 ayda bir döngü halinde tekrarlanır. Sağlıklı sonuç elde etmek için 1 ay ara ile 2 kez semen örneği incelemesi yapılmalıdır.

sperm testi sonucu nasıl olmalı ?

3- 5 günlük cinsel perhiz ile verilen semen (sperm) örneği sonuçları ( WHO ) Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre aşağıdaki gibi olmalıdır.

Parametre WHO 1999 WHO 2010
1. Miktar (volüm) 2.0 ml 1.5
2. ph ≥7.2 ≥7.2
3. ml de sperm sayısı
(konsantrasyon) ≥20 milyon/ml ≥15 milyon/ml
4.Total sperm sayısı ≥40 milyon/ml ≥39 milyon/ml
5. Hareketlilik (motilite) %50 (a+b) %40(PR+NP*) %32 PR
6. Şekil (morfoloji) ≥%14 ≥%4
7. Canlılık (viability) ≥%50 ≥58
8. Lökosit (iltihap hücresi) ≤1 milyon/ml ≤1 milyon/ml

sperm (Semen) örneğini inceleyen teknisyenin deneyimsizliği sperm testi sonucunu olumsuz etkileyeceğinden, sperm analizi, uzman kişiler tarafından titizlikle incelenmelidir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst