Tasarruf İçin Elektrikli Aletleri Yenileyin

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Tasarruf İçin Elektrikli Aletleri Yenileyin
Tasarruf İçin Elektrikli Aletleri Yenileyin


10 yaşından büyük çamaşır makinesi, yenisinden yüzde 44 daha çok enerji, yüzde 62 daha çok su harcıyor. Yeni buzdolabının tükettiği enerji ise 44 wattlık ampule eş. Bakanlık yeni ev aletlerini teşvik için, ÖTV ve KDV’nin azaltılmasını önerdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, küresel ısınmaya karşı tasarruf için 10 yaşından büyük elektrikli ev aletlerinin, yeni teknolojiyle değiştirilmesini önerdi. Yapılan hesaba göre; Türkiye’de 10 yaşın üzerindeki yaklaşık 16 milyon elektrikli ev aleti, yeni enerji verimliliği yüksek ev aletleriyle değiştirilmesi halinde yıllık 2 milyon 500 bin MWh enerji tasarrufu sağlıyor. Bakanlık, A sınıfı ve üzeri enerji verimlilik sınıfına sahip cihazların satın almasının teşvik edilmesini, bu cihazlarda ÖTV ve KDV’nin azaltılmasını, enerji verimliliği düşük cihazlara ise ek vergiler getirilmesinin yararlı olacağını bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na sunduğu rapora göre; ortalama bir çamaşır makinesi, 1985 yılı teknolojisiyle üretilen çamaşır makinesi ile kıyaslandığında yüzde 44 daha az enerji ve yüzde 62 daha az su tüketiyor.

Gelişmiş teknoloji ile üretilen buzdolapları, 1990’lı yıllarda üretilen ürünlerin 4’te 1’i kadar enerji harcıyor. A buzdolabı, sadece 44 watlık bir ampul kadar enerji tüketiyor.

Türkiye’de 10 yaşın üzerindeki yaklaşık 16 milyon elektrikli ev aleti, yeni enerji verimliliği yüksek ev aletleriyle değiştirilmesi halinde yıllık 2 milyon 500 bin MWh enerji tasarrufu sağlıyor.

Bu tasarruf kaynağını kullanmak için pazar dönüşümünün sağlanması gerektiği vurgulanan raporda, “Eski ürünlerin, yeni teknolojiye sahip verimli ürünlerle değiştirilmesi ve yeni ürün alacak tüketicilerin, verimli ürünleri tercih etmesi bu pazar dönüşümünü sağlayacaktır” denildi.

AKKOR LAMBA YERİNE FLUORESAN

Türkiye’de tüketilen elektrik enerjisinde aydınlatmanın payının yaklaşık yüzde 20 olduğu vurgulanan raporda, “Konut aydınlatmalarında akkor flamanlı lambalar yerine, ömürleri yüksek kompakt fluoresan lambaların yaygınlaştırılması, ofis aydınlatmalarında verimli tüp fluoresan lambaların elektronik balastlar ile tesisi, yol aydınlatmalarında kaliteli armatürler içinde şeffaf tüp yüksek basınçlı sodyum buharlı lambaların kullanımı gibi kolay uygulanabilir önlemlerle önemli elektrik tasarrufu oranlarına ulaşılabilmektedir” görüşüne yer verildi.

2000 yılı verilerine göre, Türkiye’de bulunan 16 milyon 235 bin 830 konutta 100 watlık akkor telli lambalar yerine, ışıksal eşdeğeri olan 20 watlık kompakt fluoresanların günde 4 saat kullanılması halinde yılda 1 milyon 896 bin MWh tasarruf gerçekleşebilecek.

Tüketicilerin enerji verimliği konusunda bilinçlendirilmesi, A sınıfı ve üzeri enerji verimlilik sınıfına sahip cihazları satın almasının teşvik edilmesinin önerildiği raporda, “Enerji verimliği yüksek cihazlardan alınan ÖTV ve KDV’nin azaltılması ve enerji verimliliği düşük cihazlara ek vergiler getirilmesi, pazar dönüşümünün sağlanmasında yararlı olacaktır” denildi.

Bu arada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yönetmeliğinin 8 Ocak 2008’te yürürlüğe girmesiyle, kömür, akaryakıt, LPG, doğalgaz, elektrik gibi her türlü enerjiyle çalışan malların tanıtma ve kullanma kılavuzlarının ayrı bir bölümünde, enerjinin verimli kullanılmasına ilişkin bilgiler yer alacak.
 
Ce: Tasarruf İçin Elektrikli Aletleri Yenileyin

Evet ya, herşeyin en az A sınıfı olması lazım evlerde. Diğerlerinin inanılmaz elektrik sarfiyatı var. Tek seferde ödeyeceğimiz bir A sınıfı elektronik eşya uzun vadede bize ekonomi olarak geri dönecektir. Paylaşım için teşekkürler canım, önemli bir konu bu.
 
Ce: Tasarruf İçin Elektrikli Aletleri Yenileyin

allahtan benimkiler eskidi değiştirecem gerçektende önemli bir konuya değinmişsin canım emeğine sağlık
 
Geri
Üst