TOBB, AB ile vize sorununda rövanşı aldı

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
TOBB, AB ile vize sorununda rövanşı aldı
Ticarette ikili ilişkileri kuvvetlendirmek için 200'ü aşkın üyesiyle Almanya'ya adeta çıkarma yapan TOBB, Berlin Havaalanı'nda vize ve gümrük kontrolüne tabi tutulmadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) organizasyonu ile Almanya'ya giden 200 işadamı, Berlin Havaalanında vize ve gümrük işlemlerine tabi tutulmadan Almanya'ya girdi.

AB ülkelerinde işadamlarına yönelik vize uygulamaları Türk iş dünyasının çok sık gündeme getirdiği bir yakınma. İki hafta önce işadamlarının vizesi alamaması üzerine tartışma yeniden gündeme gelmişti.

Konunun yakın takipçisi olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun temasları sonucunda, Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın (DIHK) işbirliği toplantısına katılmak üzere giden yaklaşık 200 kişilik Türk heyeti Berlin Havaalanı'nda vize kontrolüne tabi tutulmadan Almanya'ya girdi.

Çoğu işadamı olan yaklaşık 200 kişinin, Schengen vizesi alındığı halde Almanya'ya kontrol edilmeden girmesi işadamları arasında "TOBB, vize sorununda rövanşı aldı. TOBB, Türkiye'den önce AB'ye girdi" şeklinde yorumlara yol açtı.

'İşte güzel bir örnek'

Hisarcıklıoğlu, toplantıya katılmak üzere Berlin'e giden işadamlarına hitaben önceki akşam yaptığı konuşmada söz konusu durumu şöyle değerlendirdi:

"Sizlere TOBB küresel dünyada küresel aktör olacak demiştim. Bunun en güzel örneğini bugün Almanya'ya girişte gördük. Bu, Türk özel sektörünün gücünün göstergesi."
Türk heyetinin Almanya'ya kontrole tabi olmadan girmesini sağlamak için Almanya'daki Türkiye Büyükelçiliği ve Türkiye'deki Alman Büyükelçiliği ile çeşitli temaslar kurduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, TOBB'un daha önce de 2001 ve 2004 yıllarında Türk işadamlarının AB topraklarına kontrole tabi tutulmadan girmesini sağladığını söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, dün gerçekleştirilen TOBB-DIHK işbirliği toplantısında da vize sorununu dile getirerek şöyle konuştu:

"Olumlu ilişkilere rağmen gül bahçemizde dikenler var. Diyaloğun gelişmesi için hayati önemde olduğu halde vize sorunu yaşanıyor. Bazen fuara gelecek işadamlarımız vize alamıyor, hatta bundan dolayı gelemediği için fuar idaresi tarafından para cezasına çarptırılıyor. Vize engellerinin bir an önce kaldırılması elzemdir."

Toplantıda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile DHIK Başkanı Ludwig Georg Braun iki kurum arasında işbirliği geliştirmek üzere hazırlanan mutabakata imza attılar.

Mesleki eğitim tartışıldı

TOBB ve DIHK'ın işbirliği toplantısında mesleki eğitim konusu da tartışıldı. Almanya'da uygulanan mesleki eğitim modelini anlatan Köln Sanayi ve Ticaret Odası Eğitim Müdürü Dr. Geral Püchel şunları söyledi:

"İkili meslek eğitimi adını verdiğimiz sistem tam zamanlı eğitimi içeriyor. Bu hem okulda verilen eğitim hem de pratik yapmak demek. İşletmeler eğitim alacak kişiyle sözleşme yapıyor. Eğitim süresi 2-3 yıl olabiliyor. İşletmeler kişiyi yetiştirme yükümlülüğünü üstleniyor ve her öğrenci başına 300 euro ile 900 euro arasında ödeme yapıyor. Kişinin hangi mesleğe yönlendirileceğini de ticaret ve sanayi odaları belirliyor."

Hisarcıklıoğlu: Yerel çıpa oluşturalım

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin reform sürecine katkıda bulunan IMF ve
AB çıpalarının son dönemde zayıfladığını, reformların aksamaması için yerel bir çıpa mekanizmasının oluşturulması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu düşüncesini şöyle açıkladı:

"Zayıflayan AB ve IMF çıpaları yerine kendimiz de çıpa oluşturabiliriz. Bunun için kredisi yüksek olacak bir sistem lazım. Ayrıca bu sistemin hem Türkiye'de hem de uluslararası düzeyde kabul görmesi gerekir. Kısacası sözleri herkes tarafından hazmedilebilecek bir kurum olmalı. Bu yapının içinde IMF ve AB de bulunabilir. Bunun örneği herhangi bir ülkede yok fakat biz ilk olabiliriz."

Hisarcıklıoğlu, bu düşünceye hükümet çevrelerinin nasıl baktığının sorulması üzerine bu konuyu Hazine yetkililerine
 
Geri
Üst