Vulvar Vestibulit Sendromu

Uzman SühaN

Administrator
Vulvar Vestibulit Sendromu
vestibulit sendromu neden olur,vulvar vestibulit sendromunun belirtileri,vulvar vestibulit sendromu nedirvulvar vestibulit sendromunun tedavisi hakkında bilgiler

v.jpg


Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS) vajina girişinde ağrı ve hassasiyet nedeni ile cinsel ilişkiye girememe veya daha sıklıkla cinsel ilişkide ağrı, acı sorununa neden olan bir cinsel sorundur. Hastalar cinsel ilişkide yaşadıkları bu keskin ağrıdan bahsederken “sanki o bölgenin bıçakla kesilmesine” veya “yaraya tuz basılmasına “ benzetirler. Acı vajinanın hemen giriş kısmındadır.
Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS), Vulvar Vestibulitis olarak da bilinmektedir.
vvs tani Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS)

Kesin tanı jinekolog tarafından konulur
Cinsel ilişki sırasında ağrı veya acı yakınması olan kadınların öncelikle bir jinekolojik muayeneden geçmeleri şarttır. Vajina girişinde kızlık zarına hemen komşu bölümde yer alan “vestibulm” adı verilen bir bölge vardır. Jinekolojik muayene sırasında bu alana temas ile kadınlarda aşırı derecede hassasiyet, acı şikâyetleri olur. Vulvar vestibulitis tanısını koymak son derece basit olmasına rağmen pek çok jinekolog doktor tarafından atlanabilmektedir. Kesin tanısı yalnızca muayene ile mümkündür. Bu yüzden muayene eden jinekolog doktorun cinsel sorunlar ve cinsel terapiler konusunda deneyimli olması şarttır.
Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS) problemine sahip pek çok kadın gereksiz yere yıllarca cinsel ilişkiden acı çekmeye devam etmektedir. Bu şekilde problemlerini adeta kaderiymiş gibi kabul edenler olduğu gibi zamanla cinsel ilişki sıklığı azalanlar, cinsel ilişkiden tamamen uzaklaşanlar da bulunmaktadır.
Cinsel ilişkide hazzın azalması, uyarılma sorununu ve buna bağlı olarak vajinanın yeterince ıslanamamasını da beraberinde getirir. Bu şekilde ilişkiler daha da ıstıraplı hale gelir.
Cinsel ilişki sıklığının azalmasına bağlı olarak cinsel istek de zamana bağlı şekilde azalır. Hatta erkek eşlerde de erken boşalma, iktidarsızlık problemi (ereksiyon sorunu) veya cinsel isteksizlik gelişebilmektedir. Bu nedenle vulvar vestibulitis problemi yaşayanların mutlaka zaman kaybetmeden bir jinekoloğa gitmeleri ve jinekolojik muayeneden geçmeleri önerilir. Çünkü çözümlenmeyen cinsel problemler zamanla aldatmalara, boşanmalara kadar giden evlilik problemlerine dönüşebilir.
Vulvar Vestibulit Nedeni
Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, o bölgedeki sinir uçlarının yoğunluğundan ve ağrıyı tetklediğinden şüphenilmektedir. HPV enfeksiyonu ile bağlantısı ise net olarak gösterilememiştir.
Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS) Tedavisi
Vulvar Vestibulit Sendromunda tecrübelerimize göre cerrahi yaklaşımlar tek ve en değerli yaklaşımlardır. Sorunun kaynağı net olarak bilinmediği için gereksiz yere aylarca, hatta yıllarca psikoterapi alan kadınlar mevcuttur. Psikoterapi olmayan kadınlarda da gidilen her jinekolog tarafından verilen farklı farklı kremler, fitiller, kayganlaştırıcı jeller de hiçbir işe yaramamaktadır. Ağrı sürekli olarak kalmakta ve geçmemektedir.
Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Yaptığımız çalışmalara göre, vajina girişinde yer alan vestibulumun kısmi olarak çıkarılması tam olarak tedavi edicidir. Operasyon yaklaşık 15-20 dakika sürer, lokal anestezi ile (o bölgenin uyuşturulmasıyla) yapılır ve hemen hemen hiçbir riski de bulunmamaktadır. Ameliyatta yapılan işlem, vajina girişindeki ağrıyan alanın (cildin) yüzeysel şekilde çıkarılmasıdır. Yine kendi tecrübelerimize dayanarak söyleyebiliriz ki ameliyattan bir ay sonrasında verilen bir cinsel eğitim ve vajinal kasları yönetme egzersizleri de psikolojik korkuların giderilmesini sağlamaktadır. Böylece olayın hem fiziksel hem de zamanla gelişen psikolojik boyutu çözümlenmiş olur. Tedavi sonrasında nüks oranı da bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst