Yenidoğan Bebek Tarama Testleri Nelerdir Bilmeniz Gerekenler

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Yenidoğan Bebek Tarama Testleri Nelerdir Bilmeniz Gerekenler
Yenidoğan Bebek Tarama Testleri- Bebeğiniz daha anne karnında bazı testlere tabi tutulur. Onun gelişiminin ne yönde geliştiği sağlıklı mı yoksa anormal bir durum var mı yok mu tarama testleri yapılır. Bunu ikili üçlü dörtlü tarama testleri olarak anne kanından bakılan testlerdir. Testlerde olası bir anormal bir durum gözlemlenirse amniyosentez yani anne karnından bebeğin sıvısını almak ve inceleme işlemidir ama bebeğin ölümüne yol açtığı için pek önerilmeyen ve anneler tarafından da yaptırılması istenmeyen bir yöntemdir. Amniyosentez tam anlamı ile bebeğin anormal bir sağlık durumu olup olmadığını gelişiminin geri olup olmadığı konusunda kesin bilgisini verir.

yenidogan testleri.jpg


İşte daha anne karnında incelemelere tabi tutulan bebeğinizde bir anormal durum olduğunda doktorunuz gebeliğin sonlanmasını da teklif edebilir. Tabii anneler bunu istemeyebiliyor. Tabii ki kim ister ki bir canlının hayatına son vermeyi. Bebeğin doğduğundan itibaren tedaviye alınmasını gerekecek durumları da anne karnında öğrenebiliyorsunuz ama yenidoğan bebeklerde de ilk bir hafta içinde yapılacak tarama testleri önemli sağlık durumu hakkında bilgi verip ona göre tedavinin erken başlanmasının önemini vurgular. Özellikle yenidoğan bebeklerde işitme testi ilk hafta önemli. İşitme tarama testi önem taşır çünkü bebekte ilk doğumdan sonra tarama yapmadan bu durum anlaşılamayabilir. Erken teşhis bu konuda çok önemlidir doğumdan itibaren ilk hafta içinde bu test mutlaka yapılmalıdır buna göre uygun tedavi yöntemi dilsel sorunlar büyük oranda azaltılabilir. Bilmeniz gerekir ki erken teşhis hayat kurtarır ve olasılı sağlık sorunlarının erkenden tedavi edilmesinde büyük önem taşır bu tarama testleri. Bebeğinizin sağlığı önemliyse bu ilk yenidoğanlarda olan ve sonrasındaki testleri yaptırmanızda büyük fayda vardır.

yenidogan isitme testi.jpg


Özellikle topuktan alınan kan örneğinden önemli bulgulara rastlanabilir bunun için bebeğinizin doğumundan itibaren 3. gününde bu işlem uygulanır. Kan örneğinin 3. gün alınması önemlidir çünkü öncesinde ya da sonrasında sonuçlar doğru çıkmamaktadır. Bebeklerde yine yenidoğan zeka testinde de zeka geriliğine dair bir bulgu aranması için yapılır. Bu sonuç zeka geriliğini doğrularsa ilk zamanlarda tedavi edilen bebeğin ileriki zamanlarda bu durumu yenebileceği görülmektedir. Zeka testlerinde dediğim gibi teşhisin ne kadar erken olması o kadar daha çabuk tedavi edilmesini kolaylaştırır. Onun için anne ve babalar yenidoğanlarda yapılacak her türlü test için gecikmemelisiniz. Yenidoğanlarda ayrıca iki durum var ki bu yenidoğan bebeklerde sıkça rastlanılan iki durumdur ve beyine ciddi hasarlar verebilmektedir. Birincisi hipotiroidi diğeri ise fenilketonüridir. Hipotiroidi tiroid bezinin yeterli hormonu salgılamaması sonucu oluşur. Erken teşhis edilirse ilaçlı tedavi ile iyileşme durumu olur. Fenilketonüri ise besin programları uygulanarak tedavi süreci başlar. Bu testler topuktan alınan kan ile özel bir kağıda bu kanların baskılanarak incelenmesi ile belli olmaktadır.
 
Geri
Üst