Yöneticiliğe Hazır mısınız?

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Yöneticiliğe Hazır mısınız?
Yönetici olmak, ileriye atılan önemli bir adım. Ama yöneticiliğin ilk dönemleri, bazı sorunlara da gebe olabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, yöneticilerin yüzde 50''ye yakını, bu konuma gelmeden önce bir eğitim almadı. Bu da, karşılaşılan sorunların temeli sanki. İşte yeni yöneticilerin büyük bir bölümünün karşı karşıya kaldığı 10 ortak sorun:

1) Herşeyi Bildiğini Sanmak
Bir departmandan sorumlu olduğunuzda o departmanla ilgili herşeyi bilirsiniz. Ama yöneticilikte farklı bir sorumluluk var: İnsan yönetmek. Etrafınızdaki insanları dinleyin. Onların yorum ve eleştirilerine asla kulaklarınızı tıkamayın.

2) Patronluk Taslamak
Emin olun, şirketinizde herkes kimin yeni yönetici olduğunu biliyor. Kendinizi ''patron'' sanma hatasına düşmemeye bu yüzden özen gösterin. Yöneticiliğinizi, önceki yöneticilerden farklılıklar yaratarak göstermeyi tercih edin.

3) Herşeyi Değiştirmek
Tekerleği yeniden icat etmekle uğraşmayın. Bir iş bir yöntemle yapılabiliyorsa, öyle yapmaya devam edin ve gerçek anlamda bir gereklilik söz konusu değilse, işleyişte radikal değişiklikler yapmayın. En önemlisi, ''farklı'' ve ''yanlış'' arasında bir fark olduğunu unutmayın.

4) Birşeyler Yapmaktan Korkmak
Belki de kendine güven sorununuz var, yöneticiliği yürütüp yürütemeyeceğinizden emin değilsiniz. Ama bu şüphelerinizin, yapabileceğinizin en iyisini ortaya koymanıza engel olmasına izin vermeyin. Eğer üst düzey size güvenmese, size bu titri de vermezdi, unutmayın.

5) İnsanları Tanımak İçin Zaman Ayırmamak
Bu insanlarla belki yıllardır çalışıyorsunuz, ama bu, onları bildiğiniz ve tanıdığınız anlamına gelmez. Onları nelerin motive ettiğini, nelerden endişe duyduklarını öğrenmeye çalışın. Onlara bir topluluk gibi değil, bir birey gibi davranın.

6) Patronla Zaman Kaybetmemek(!)
Sizi yönetici kademesine patron getirdi ve muhtemelen sizin ne kadar yoğun olduğunuzu, kendisine zaman ayıramayacağınızı düşünüyordur. Hayır, yanlış cevap. Öncesinde de olduğu gibi, müdür de olsanız esas göreviniz, patronunuza yardım etmek. Ona zaman ayırmadan yola devam edemezsiniz.

7) Problemler veya Problemli Çalışanlar Hakkında Endişelenmemek
Problemleri sonsuza kadar geride tutamaz veya bunların kendi kendine çözülmesini bekleyemezsiniz. Sizin göreviniz, en iyi çözümü bulmak ve bunu doğru şekilde hayata geçirmek. Bu konuda destek almakta serbestsiniz, ama işin başında kendinizin olduğunu unutmayın.

8) İnsan Olduğunu Unutmak
Patron olmanız, insanlıktan vazgeçtiğiniz anlamına gelmez. Gülmekten, duygularınızı göstermekten kormamanız gerekiyor.

9) Çalışanlarınızı Korumamak
Ekibinizdeki insanlar, her yönden gelen baskının altındalar. Diğer departmanlar, olası hatalar yüzünden sizi suçlamak isteyebilirler. Patron ve İK müdürü de bununla ilgili yorumlarda bulunabilir, hatanın sorumlusu ile ilgili olumsuz kararlar alabilirler. Sizin göreviniz ise çalışanınızın yanında olmanız ve ona mümkün olduğu kadar adil davranılmasını sağlamak.

10) Hiçbir Sorumluluk Almamak
Hoşunuza gitsin veya gitsin, yönetici olduğunuz zaman ekibinizde olan herşeyden siz sorumlusunuzdur. Ve bu yapılanların hepsi, sizi öyle ya da böyle etkiler. Bu nedenle bol miktarda sorumluluğu omuzlamaya hazırlanın. Yetkiniz olduğunda sorumluluğun da artması bir doğru orantı.

alıntı
 
Geri
Üst