Yurtdışına para için değil kariyer için

KızılÖtesi

Aktif Üye
Üye
Yurtdışına para için değil kariyer için
Yurtdışına para için değil kariyer için gidiyorlar

Araştırmalar, İstanbul'daki üst ve orta düzey yöneticilerin Avrupalı meslektaşlarıyla ortalama aynı seviyede ücret aldığını ortaya koydu.

Yönetici seçme ve yerleştirme alanında faaliyet gösteren Antal International'ın Türkiye ofisi tarafından yapılan bir araştırma, İstanbul'da görev yapan yöneticilerin büyük çoğunluğunun Avrupa'daki meslektaşlarıyla aynı seviyede ücret aldığını ortaya koydu. Araştırmada, bu nedenle Türkiye'deki yöneticilere yurtdışından gelen tekliflerin genellikle önemli oranda bir ücret artışı içermediğine de dikkat çekilerek, "Oysaki orta ve üst düzey yöneticilere Türkiye içerisinden gelen teklifler göz önüne alındığında, yüzde 15 ile yüzde 30 arasında artışlardan söz etmek mümkün olabiliyor" tespitine yer verildi. İstanbul merkezli 65 uluslararası firmanın 146 yöneticisi üzerinde yapılan araştırma, ülkemizdeki yöneticilerin yurtdışından gelen teklifleri kabul etme nedenlerinin ücretten ziyade kariyer beklentisi olduğunu ortayla koyuyor.

Yüzde 50 artışa "evet"
Gerek yurtdışındaki pozisyonlar gerekse de ülkemize yeni gelen yatırımcılar için, iyi yöneticilerin bulunabileceği en önemli kaynağı ise iş dünyasının merkezi olarak kabul edilen İstanbul oluşturuyor. Araştırmaya katılanların ancak yüzde 19'u, mevcut ücretinin yüzde 20 fazlası teklif edilirse iş değiştireceklerini belirtiyorlar. Geri kalan yöneticiler ise bu oranın üzerinde bir ücret artışı karşılığında yurtdışında bir görevi kabul edeceklerin belirtiyorlar. Yurtdışından gelen tekliflere olumlu bakabileceğini belirtenlerin yüzde 33'ü
Mine Batıyelise yüzde 50 ya da daha üzerinde bir ücret artışı istiyor. Antal International Türkiye Genel Müdürü Mine Batıyel, yabancı firmaların İstanbul'daki ücret seviyeleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediklerini belirtiyor: "İş değişikliği yapmak isteyen üst ve orta düzey yöneticiler, Türkiye içinde yeni bir pozisyona geçerken yüzde 15 ile yüzde 30 arasında bir artış ile teklif alabilirler. Ancak bir yurtdışı teklifinin bu seviyelerde ücret artışı sunuyor olması pek kolay görünmüyor. CEO, CIO, CFO, vb. gibi çok üst düzey pozisyonları bir kenara bırakacak olursak, yöneticilerin yurtdışı tekliflerine kariyer açılımı mantığıyla yaklaşmaları onlar için kazanç olacaktır. Çünkü yurtdışında alabilecekleri ücretleri bugün ülkemizde de kazanabiliyorlar." Genç yöneticilerin yüksek ücret beklentileri dolayısıyla yurtdışındaki Türk yönetici oranının azalma olasılığının bulunduğunu belirten Batıyel şu noktaların altını çiziyor: "Genç yöneticiler herhangi bir yurtdışı fırsatı doğduğunda, firmalardan gelen teklifleri değerlendirirken değişik taleplerde bulunabiliyorlar. Örneğin ev kirası, mobilya masrafı, çocukların okul giderleri ve hatta evden işe ulaşım ücretlerinin karşılanmasını da isteyebiliyorlar. Bu durumda özellikle çok sayıda farklı ulustan çalışanları olan firmalar, Türk yöneticilerden gelen bu talepleri karşılayamıyor".


kaynak:isteinsan
 
Geri
Üst