gebe
  1. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.023
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0

    Çubuk turşusu markalaştı

    Konu, 'Ekonomi-Finans-Borsa' kısmında Bilge Gökçen tarafından paylaşıldı.

    Ankara’nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılan turşular Belediye’nin başvurusu üzerine markalaştı. Türk Patent Enstitüsü (TPE) Marka Daire Başkanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesi’nin başvurusu üzerine Çubuk Turşusu coğrafi marka aldı. Artık Çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesi’den belirlenen standartlar oranında izin alması gerekiyor.

    TPE’nin kararına göre, Çubuk Turşusu'nun ürün tanıtımı, “Çubuk platosundan (Çubuk ilçe ve köyleri) organik tarım usulü ile yetiştirilen (Salatalık, Domates, Patlıcan, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan gibi) ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye has yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşidi” diye belirlendi.

    Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği ise “defne yaprağı ve dere otu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (maksimum 2 yıl) olması” biçiminde tanımlandı.

    ÇUBUK TURŞUSU NASIL YAPILIR

    Çubuk Turşusu'nun yapımı ise kararda şöyle anlatıldı:

    İstenen büyüklükte ve şekilde ayrılan sebzeler ön yıkama tankına alınır, çamur, çöp vs. yabancı maddeler yumuşatılır, daha sonra ikinci ve üçüncü yıkmaya tabi tutulur. Salatalıklar eleklerden geçirildikten sonra 0-1-2-3 numaralarına göre ayrıştırılır. Kelek turşusu için kabuk soyma ve iç temizlemesi (çekirdek çıkarma) yapılır. Lahana turşusu için gereksiz dış yapraklar temizlenir. Kırmızı pancar, yeşil fasulye, ayıklanır ve temizlendikten sonra kaynatılır. Böylece sebzeler temizlendikten ve ayrıştırma yapıldıktan sonra turşu yapımına hazır hale gelir.

    Turşuluk malzeme tenekelere veya fıçılara konulur. Sebzelerin üzeri taşana kadar malzemeye göre hazırlanmış tuz, sirke ihtiva eden salamura suyu ile doldurulur. Dere otu, defne yaprağı, sarımsak, acı biber gibi aroma ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatılır, beklemeye alınır. Turşu yapımında, 10 kg.lık veya daha büyük fıçılar kullanılır. Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya çıkması için oda sıcaklığında takriben 20 gün ila 35 gün beklenir. Bu süreden sonra turşu yemeye hazır hale gelir.

    ANKA

     
Çubuk turşusu markalaştı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Pırasa Turşusu

    Pırasa Turşusu

    pırasa turşusu 3 kg ' lik bir kavanoz 2 kg pırasa 4 adet yeşil sivribiber 4 diş sarımsak 1 su bardağı kaya tuzu 4 su bardağı su 1 çay bardağı sirke Tarifi : 2 kg pırasayı yıkayın. Biraz su ilave ederek çok hafif haşlayın. Tencereden alıp, suyunu süzdükten sonra soğutun. 3 kg ' lik kavanozun içine önce pırasanın bir kısmını yerleştirin. Aralarına 1 adet sivribiber ve 1 diş sarımsak koyun....
  2. Sürme çubuğu

    Sürme çubuğu

    Rüyada sürme çubugunu görmek, bir çocuk, köle veya elçidir. Bazan deve adimiyla bin adim uzakligindaki bir yolculuga delalet eder ki, bu mesafe ayakla on ikibin adimdan ibarettir. Bazi tabirciler de sürme çubugu görmek, muhasebeciye delalet eder, dediler
  3. mantar turşusu

    mantar turşusu

    mantar turşusu tarifi mantar turşusu tursusu nasıl yapılır Turşu kurmak için en uygun mantarlar daha çok Lactarius cinsi (kırılgan yapılı mantarların sütlü olanları) mantarlardır. Bunların birkaç türü vardır ki ancak suda kaynatma ön işleminden geçirilerek yenebilirler. Tarifler bu mantarlar için verilmiştir ancak başka herhangi mantara da uygulanabilir 1. Çeşit Turşu Malzeme * 1/2 litre...
  4. Tuzlu çubuk

    Tuzlu çubuk

    Malzemeler: 1 yumurta sarısı (akını üstüne ) 1çay bardağı süt 2 çay bardağı sıvı yağ yarım paket margarin (yumuşamış) 8 çay kaşığı toz şeker 3 çay kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya aldığı kadar un (hamur kulak memesi kıvamında olacak) malzemeleri sırası ile bir kapta karıştırıp hamur haline getirin istediğiniz gibi şekilendirip yumurta akına batırın sonrada susama batırıp...
  5. Çubuk Turşusu tarifine ait bilgiler

    Çubuk Turşusu tarifine ait bilgiler

    Malzemeler 1 Kg. Turşuluk Küçük Salatalık 8 Diş Sarımsak 2 Yemek Kaşığı İri Tuz 1 Tatlı Kaşığı Limon Tuzu 1 Su Bardağı Sirke 8-10 Dal Dereotu Defne Yaprağı Su Yapılışı 1-Salatalıkları bir kavanoza aralarına sarımsak ekerek doldurun. 2-Kavanoza sirkeyi ekleyin, alabildiği kadar su ekleyin, tekrar başka bir kaba alın, tuzla,limon tuzunu ilave edin ve karıştırın. 3-Tekrar kavanoza aldığınız...

Sayfayı Paylaş