Cevap: Haftanın en hamarat meleği
Malzemeler :
• Çiğköfte leğeni
• Köftelik Bulgur
• Tamamen yağsız çekilmiş 250 gr kırmızı et
• Urfa isotu (Kırmızı Biber)
• Kara biber
• Soğan (kuru ve yeşil) Sarımsak
• Maydanoz
• Salça
• Tuz
• Limon
• Buz
• Kimyon
• Nane
• Kekik
Hazırlanışı :
Dört çay bardağı köftelik bulgur, urfa isotu, et, ince doğranmış bir baş soğan, iki diş sarımsak, kara biber, kimyon, nane, kekik ve tuz birlikte karıştırılarak yoğurulur. Yoğurma esnasında buzlar ufak parçalar halinde karışıma atılır, bulgurlar birbirlerini tuttuktan sonra (tadına bakıldığında yoğrulduğu anlaşılır) yemek kaşığının ucuyla çok az miktarda salça katılır,iki üç dakika bu şekilde yoğrulduktan sonra ince kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan (yeşillik) katılarak harmanlanır. Yeşillik katıldıktan sonra yoğrulma yapılmadan sadece karıştırılarak harmanlama yapılır ve bir miktar su alınarak servise hazır hale getirilir.
Etli dolma:
etli dolmayi yapmak icin tamami yarim kg. kurutulmus patlican ve dolmalik biber, 1 su bardagi pirinc, 5-6 adet kuru sogan,200 gr kiyma, sivi yag, nane, maydanoz, karabiber, tuz ve 1 yemek kasigi salca gerekiyor. kurutulmus biberleri ve patlicanlari yumusatmak icin kaynar sudan gecirin. diger malzemelerle ici yapin ve doldurun. yayvan bir tencereye dizip yarilarina gelecek kadar salcali sicak su ekleyin. orta ateste pisirin.
alıntıdır.
portakalagacı
Etli pilav
Malzemeler: 1 su bardağı nohut, 300 gr kuşbaşı et, 1,5 su bardağı pirinç, 2 yemek kaşığı tereyağı, 3 su bardağı kaynamış su, tuz, dilerseniz süslemek için biraz doğranmış maydanoz.
Yapılışı: Nohutu bir gece öncesinden tencereye alın, üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın. Kaynattıktan sonra ateşi kapatıp sabaha kadar bekletin. Ertesi gün nohutu ve eti bir tencereye alın, 2 su bardağı su ilave edip etler ve nohut yumuşayana kadar pişirin. Pirinci ayıklayıp bol suda yıkayın, 20 dakika tuzlu ılık suda bekletin. Suyu berraklaşana kadar yıkayıp süzün. Bir tavada tereyağını eritin. Pirinçleri ekleyip birkaç dakika kavurup ateşten alın. Derin bir tencereye etleri ve nohutları yayın. Pirinci, suyu ve tuzu ilave edip bir taşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kısıp pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Tencerenin dibinde hâlâ bir miktar su kalacaktır. Kapakla tencere arasına bir kâğıt havlu koyarak demlendirin, geniş bir tabağa ters çevirerek servis yapın. Dilerseniz Urfa yöresinde olduğu gibi tencerenin en altına ayrıca uzunlamasına dilimlenmiş ve yağda kızdırılmış havuçlar ekleyebilirsiniz.
alıntıdır.Portakal Ağacı
afiyet olsun..
Patatesli Patlıcan Yemeği
Malzemeler:
5 patlıcan
2 orta boy kuru soğan
7 diş sarımsak
7-8 sivri biber (birkaç tanesi acı olsun)
yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
2-3 patates
4 orta boy domates (domatesler küçükse 5 adet)
yarım çay bardağı kaynar su
tuz
Hazırlanması:
Patlıcanları alacalı soyup irice küpler halinde doğrayın. Hepsini bir kaba alıp üzerine biraz tuz serperek ovun ve bu halde bir süre bekletin.
Soğanı soyup yemeklik doğrayın, sarımsakları soyun, biberleri temizleyip doğrayın. Hepsini zeytinyağıyla beraber yayvan bir tencereye koyarak kavurun.
Patatesleri soyup doğrayın, tencereye ilave edip bir süre daha kavurun.
Domatesleri soyun, irice küpler halinde doğrayıp tencereye ekleyin. Patlıcanları birkaç kez sudan geçirip tencereye ilave edin. Onları da bir süre kavurduktan sonra kaynamış suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp altını kısın. Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.) En son tuzu ilave edin.
Servis yaparken çok fazla karıştırmadan, patlıcanları ezmemeye özen gösterek tabaklara paylaştırın.
Portakalagacı.com
Afiyet olsun.
Bohça baklava:
Malzemeler: Yarım su bardağı erimiş tereyağı, yarım su bardağı sıvıyağ, 1,5 su bardağı süt, 1 yumurta, 1 paket kabartma tozu, 2 yemek kaşığı sirke, 4-5 bardak un.
İçi: 300 gr ince çekilmiş ceviz, 400 gr buğday nişastası (hamurları açmak için), 250 gr. tereyağı (baklavanın üzerine gezdirmek için).
Şerbet: 5 su bardağı toz şeker, 4 su bardağı su, 1 yemek kaşığı limon suyu.
Yapılışı: Şerbet için su ve şekeri kaynatın. 10 dakika sonra limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yapın (Poğaça hamuru kıvamında). Üzerini örtüp iç malzemeyi hazırlayana kadar 10-15 dakika dinlendirin. Hamuru önce üçe bölün. Ardından her birini ceviz büyüklüğünde 15 parçaya ayırıp yuvarlak şekil verin. İlk 15 partinin her birini merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açıp arasına nişasta serpin ve üst üste dizin (en üste serpmeyin). İkinci ve üçüncü grubu da aynı şekilde yapın. İlk yaptığınız partiden başlayıp merdaneyle yaklaşık 35-40 cm çapında daire şeklinde açın. Bunu büyük karelere bölüp ortalarına birer tatlı kaşığı kadar ceviz koyup fotoğraftaki gibi bohça şekli verin (uçlarını iyice yapıştırmaya gayret edin). Diğer grupları da aynı şekilde yaptıktan sonra tepsiye dizip 3-4 saat (veya 1 gün) buzdolabında üzerini streçle kapatarak bekletin. Pişireceğiniz zaman 250 gr tereyağını yakmadan iyice kızdırın. Her baklavanın üzerine değecek şekilde tereyağını dökün.180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra hafif ılınınca soğuk şerbeti dökün.
alıntıdır.
Afiyet olsun: