Haftanın en hamarat meleği

Cevap: Haftanın en hamarat meleği

GAZİANTEP'DEN ANTEP YEMEKLERİNE DEVAM :)
etli_bamya.jpg

ETLİ BAMYA
MALZEME;
300 gr kuşbaşı et
1 / 2 kg bamya
2 baş kuru soğan
3 adet domates
2 adet yeşil biber
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı salça (biber domates karışık)
akşamdan ıslatılmış
1 su bardağı nohut,yeterince tuz ve su

TARİFİ: Akşamdan ıslatılmış 1 su bardağı nohuda su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ayrı bir tencerede etler yağ ile birlikte yumuşayıncaya kadar pişirilir. İçine soğan ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler ve doğranmış biberler ilave edilir. 1 yemek kaşığı salça ve yeterince tuz katılıp karıştırılır. Nohut süzdürülür ve bamya ile birlikte pişen etin üzerine ilave edilip üzerini kaplayacak şekilde su konulur. Bir taşım kaynadıktan sonra 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edilir. Bamyalar piştikten sonra ocaktan alınır ve sıcak olarak servise sunulur.
d.jpg

ANTEP USULÜ ZEYTİN YAGLI DOLMA
MALZEME;
25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık)
15 adet kurutulmuş biber (dolmalık)
4-5 adet kuru soğan-
3 baş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Karabiber,kırmızıbiber,yenibahar,tuz
2 limonun suyu yada limon tuzu-
Yeterince su
TARİFİ;
Kuru patlıcanlar,geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır.Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır.Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir.Dolma içini hazırlamak için,önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavrulur,salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konup hafifçe kavrulur.İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir.Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur.Tencereye birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir.Üzerine de aynı şekilde iç doldurulan biberler yerleştirilir.Daha sonra biraz tuz atılır ve üste dolma taşı konur.Dolma taşının bir parmak altına gelecek kadar kaynar su katılır.Kaynamaya başlayınca altı kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir.Dolma servise hazırdır.

omac.jpg

OMAÇ
MALZEME;
3 adet yufka ekmek (ufalanmış)
3 adet rendelenmiş domates
3 adet yeşil biber,1 baş kuru soğan
3 diş kuru sarımsak (ince doğranmış)
1 demet maydanoz (ince doğranmış)
1 yemek kaşığı domates ve domates salçası)
1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı kırmızı biber
50 gr. rendelenmiş Antep veya kaşar peyniri
1 yemek kaşığı ayçiçekyağı
1 tatlı kaşığı karabiber

TARİFİ ;
Ekmek hariç tüm malzemeler karıştırılır.Ekmekler ilave edilir ve yavaş yavaş yoğrulur.İyice karıştırılıp elle şekil verilir.Servis tabağına alınıp turşu ve ayranla servis yapılır.

alaca_corba.jpg

ALACA ÇORBA
MALZEME;
1 kahve fincanı mercimek
1 su bardağı dövme
1 kahve fincanı nohut
1 yemek kaşığı kırmızıbiber
4 kuru soğan
1 yemek kaşığı tarhın
2 yemek kaşığı tereyağı
3-5 parça kırmızı biber (kuru yada taze)
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz ve yeterince su

TARİFİ;
Nohut ve dövme bir gün önceden ıslatılır,yumuşayıncaya kadar pişirilir.Üzerine ayrı bir tencerede pişirilen mercimek ilave edilir.Biraz piştikten sonra halka şeklinde doğranan soğan ilave edilir.Pişmesine yakın önceden haşlanmış kırmızıbiber eklenir içinin malzemeleri pişince ocaktan alınır.Üzerine kızdırılmış yağda tarhın,kırmızıbiber ve karabiber dökülüp servis yapılır.


YEMEKLERİN ÜZERİNE TATLIDA GÜZEL GİDER DEGİL Mİ :)
zerde.jpg

ZERDE
MALZEME;
6 su bardağı su
½ su bardağı pirinç
2 su bardağı şeker
İstenirse bir miktar portakal
yada Limon kabuğu

TARİFİ ;
Önce pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir tencerede suyla açılıncaya kadar pişirilir.Sonra rendelenmiş portakal yada limon kabuğu ile şekeri ilave edilerek koyulaşıncaya kadar pişirilir.Pişen zerde kaselere konarak üzeri fıstıkla süslenir.Soğuyunca servis yapılır


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN HERKESE :)
 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

Hamsi Diblesi


dibbe.jpg


(4 Kişilik)

Malzeme:

500 gr iri hamsi
250 gr pirinç (1 su bardağından 1 parmak fazla)
5 adet karalahana yaprağı
1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
1 adet kuru soğan
2 çay kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz


Yapılışı:

Hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin. Kılçıklarını çıkararıp fileto haline getirin. Bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamiyle gidinceye kadar yıkayın.
Lahana yapraklarını ince ince kıyıp pirinçle ve maydanozla harmanlayın. Tuz ve karabiber ilavesiyle tadlandırın.
Tereyağını tavada eritip soğanı kavurun. Pirinçli lahanayı ekleyip karıştırın. Tencereye karışımın yarısını koyun. Hamsi filetoların yarısını açarak karışımın üstüne serin. Kalan karışımı üzerine ilave edin. Onun da üstüne kalan hamsi filetoları açarak dizin. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip orta ateşte pişirin.
Sıcak servis yapın.

Not:
Dibleye istenirse 1 çorba kaşığı çanm fıstığı ilave edilebilir, daha güzel bir tad verir.

:hungry:afıyet olsun:hungry:



 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

YOĞURT ÇORBASI
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]

[/FONT]
2.JPG
ymk_1412.jpg



[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Malzemeler : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
nokta.gif
1/2 su bardağı pirinç
nokta.gif
2 su bardağı süzme yoğurt
nokta.gif
1 yemek kaşığı un
nokta.gif
2 adet yumurta sarısı [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
nokta.gif
50 gr .margarin
[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
nokta.gif
6 su bardağı tavuk suyu[/FONT] [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
nokta.gif
[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] 1 çay kaşığı domates salçası[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
nokta.gif
Nane[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
nokta.gif
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Karabiber[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] ve [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kırmızı biber [/FONT][/FONT][/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
nokta.gif
Kimyon[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
nokta.gif
[/FONT][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Tuz[/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman, Times, serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Hazırlanışı[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] : [/FONT][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
Pirinçleri ayıklayıp yıkayın. 2 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Diğer tarafta yoğurt, un ve yumurta sarısını iyice çırpın. Bu karışıma tuz, karabiber, kimyon ve salça ekleyin.[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kaynayan tavuk suyuna ilave edin. Hazırladığınız karışımı ekleyin. Kısık ateşte 20 dakika pişirin ve ateşten alın.

Yağı iyice kızdırın. Üzerine kırmızı biber ekleyin. Servis tabağına koyduğunuz çorbayı nane ve kızgın yağ ile süsleyin. Soğumadan servise sunun.[/FONT]
Etli Yaprak Sarması

IMAG0012.3.jpg
etli_yapraksarmas3.jpg

image.html
image.html




Asma yaprağı - - 150 gram
Su 2 1/3 su bardağı 465 gram
Tuz 1 1/2 tatlı kaşığı 9 gram
Pirinç 2/5 su bardağı 75 gram
Soğan 2 orta boy 120 gram
Maydanoz 1 demet 60 gram
Salça 1 yemek kaşığı 10 gram
Kıyma (orta yağlı) 1 3/4 su bardağı 300 gram
Kara Biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Nane 1 yemek kaşığı 1.3 gram
Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram


Mantarlı Börek


Malzemeler

  • 1 kg. yufka
Harcı İçin

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
İçi İçin

  • 1 paket mantar (250gr.)
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 2-3 adet sivri biber
  • Tuz, karabiber
Yapılışı

  1. Öncelikle böreğin içini hazırlayın. Yağda soğanı pembeleşene kadar kavurun. İç, börekte kullanılacağı için soğanları blendırdan geçirince daha lezzetli oluyor. Daha sonra küp küp doğranmış mantarları, domatesi ve doğranmış biberleri ekleyip, soteleyin. Tabi tuzu ve karabiberi de unutmayın:)
  2. Böreğin harcı için yoğurt, süt, yumurta ve yağ bir kapta çırpılıp hazır hale getirilir.
  3. Yufkayı serin ve yoğurtlu harçtan yeterli miktarda koyup yufkaya iyice yayın. Daha sonra yufkayı 8'e bölün. Oluşan üçgenlerin geniş kısmına 1 kaşık mantarlı içten koyun ve sigara böreği gibi sarın. Ne çok sıkı sarılacak, ne de çok gevşek.
  4. Yağlanmış tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerine artan harcı fırça yardımıyla sürün ve böreğin üstünü bıçakla yarın. Süslemek için de yarığın içine dilimlenmiş domates ve bir parça biber koyun. Önceden ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun...

Arpacık soğanlı, nohutlu kuzu kebap

et.jpg

Önümüzdeki perşembeye kadar Medine ve Mekke'de olacağım için hafta sonunun ikinci tarifini, annemin davetinin ana yemeğini fazla bekletmeden yayınlıyorum. Bu kutsal yolculukta yanıma bilgisayarımı almayı düşünmediğimden yorumlar ancak bir hafta sonra yayınlanacak. Şimdiden hepiniz hoşça kalın, haftaya görüşmek üzere...
Malzemeler:

  • 1kg kuzu kuşbaşı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 10-15 adet arpacık soğan
  • 1 su bardağı pişmiş ve kabukları soyulmuş nohut
  • 1 su bardağı kaynamış su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanması:

  1. Eti soğuk suda yıkayıp kevgire koyun, suyunun süzülmesini sağlayın. Derince bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve etleri koyup tencerenin kapalı vaziyette, orta hararetli ateşte, ara sıra karıştırmak suretiyle etler bıraktığı suyu çekip yumuşayana kadar pişirin. Pişmeye yakın arpacık soğanları ilave edin. Tuzunu ilave edin ve biraz soğuyunca servis yapacağınız fırın kabına etleri boşaltın.
  2. Üzerine nohutları serpin, hafif bir şekilde et ve nohutları karıştırın. (Aksi taktirde etler ezilir.) Domates salçasını bir su bardağı kaynamış su ile sulandırıp etlerin üzerine gezdirin. Servise yarım saat kala üzerini folyoyla kapatarak 200C ısıtılmış fırında 20-25 dakika tutun. Böylece hem etler fırınlanmış hem de yemeğiniz ısınmış olacaktır.
:)

TON BALIKLI ROKA SALATASI


Malzemeler:

1 demet roka
4 yemek kaşığı mısır (konserve)
6-7 dal yeşil sogan
1 adet salatalık
3-4 yaprak marul
1 adet kuru sogan
2 küçük kutu ton balığı (konserve)
Üzerini süsleyecek kadar zeytin ve mısır
yarım limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
yeterince tuz ve zeytinyagı

Yapılışı:
Tüm malzemeler yıkanıp dogranır. Üzerini süsleyecek kadar mısır bir kenara ayrılır.
Ton balığı haric tüm salata malzemeleri, yag, tuz, nar ekşisi, limonsuyu ilave edilip karıştırılır.
Servis tabağına aktarılır. Ton balığı salatanın üzerine konur. Mısır ve zeytin ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.



[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif] Kıtır Kadayıflı Muhallebi
Sıcak günlerde kolaylıkla yapabileceğiniz sütlü hafif bir tatlı. Ölçüleri yarıya indirip kelepçeli pasta keki kalıbındada bu tatlıyı yapabilirsiniz.
kitirkadayiflimuhallebi.jpg
Malzemeler:
[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]Muhallebisi için:[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]1 litre süt[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]1 su bardağı un[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]1 su bardağı tozşeker[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]arzuya göre aroma vermek için vanilya veya 3-4 parça damla sakızı[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]1 paket kremşanti veya süt kreması[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]Kadayıfı için:[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]250gr. kadayıf[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]yarım veya 1 su bardağı arası orta ince çekilmiş fındık[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]2-3 yemek kaşığı tereyağı[/FONT]
aaxibul1.gif
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]yarım su bardağı veya daha az tozşeker[/FONT] [FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]Yapılışı:[/FONT]


  1. [FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif][/FONT][FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]
    [*]Kadayıfı önceden bir buzdolabı poşetine koyup buzlukta dondurun ve poşette ezerek parçalayıp ufalayın. Alternatif olarak büyük bir bıçakla tahta üzerinde kıyın.
    [*]Büyük bir tavada tereyağını eritin. Kadayıfları aktarıp orta ateşte kahverengi hal alana kadar sürekli karıştırarak kavurun.
    [*]Fındıklarınız kavrulmamışsa kadayıfların rengi dönmeye başladıktan sonra, kavrulmuşsa en son ekleyip biraz daha kavurun.
    [*]Tozşekeri ilave edip 1 dakika kadar daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatın.
    [*]Tava kızgın olacağından yanmasını önlemek için başka geniş bir çelik tas veya tabağa alıp soğumaya bırakın.
    [*]Bu arada muhallebiyi pişirin: Orta boy derin bir tencerede un ve tozşekeri tel çırpıcı ile karıştırıp azar azar süt ilave edip koyulaşana kadar karıştırarak orta ateşte pişirin.
    [*]Ateşten alıp biraz ılındıktan sonra kremşantiyi ekleyip 4-5 dakika mikserle çırpın.
    [*]Muhallebi iyice ılındıktan sonra dikdörtgen cam kaba önce kavrulmuş fındıklı kadayıfın yarısını dökün. Muhallebinin tamamını yavaşça döküp düzeltin.
    [*]Kalan kadayıfıda üzerine serpip buzdolabında iyice soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.[/FONT]
[FONT=Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif]Not: Kadayıf ve muhallebiyi sıcakken buluşturursanız sıcaktan kadayıflar yumuşayıp kıtır özelliğini yitirecektir.[/FONT]



 
Son düzenleme:
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

Maraş'ın içli köftesi: Bulgur; domates, biber salçası ve siyah kıyma etle iyice yoğrulur. Kıvamını bulan malzeme el maharetiyle kaz yumurtası şeklinde oyulur. Kuyruklu koyun kıyması, ceviz, soğan, kırmızı acı yaprak biber, tuz ve karabiber karıştırılarak kavrulur. Kavrulan iç, oyulan köftelere konularak ağzı kapatılır. Tuzlu suda 15 dakika haşlanır. Haşlanan köfteler arzu edilirse ayrıca yağda kızartılır. Servis yapılırken yanında yufka ekmek tere, maydanoz, turp ve limon bulundurulur.




ŞEKERPARE(K.MARAŞ USULÜ)



malzemeler:
şekerpare için:
1 paket margarin, oda sıcaklığında
1 su bardağı pudra şekeri
4 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
2 yumurta
4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
şerbeti için:
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limonun suyu
üzerlerine:
fındık içi
Şekerparelerin hazırlanması:
1. 1 paket yumuşak margarin, 1 su bardağı pudra şekeri, 4 yemek kaşığı irmik, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 2 yumurta, 4 su bardağı un, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozunu karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. (unu her zamanki gibi azar azar ekleyin.)
2. Hamurdan kurabiye yapar gibi küçük parçalar alıp hafif düzleyin. Hepsini tepsiye dizip üzerlerine birer fındık yerleştirin.
3. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Şerbetin hazırlanması:
1. 3 su bardağı şekeri ve 4 su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatın.
2. Ateşten alıp ılıtın.
3. Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti (püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
4. Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatıp servis yapacağınız zamana kadar bekletin.

Yörede yaygın olarak yapılan kısır köftesi, simit köftesi ve mercimek köftesi; patlıcan, biber, sarımsak, nane, sumak ekşisi karışımıyla yapılan “ekşili turşu” ile yenilir.



KABAK TARATOR
Malzeme:
3 Adet kabak
Bir adet havuç
1/2 su bardağı sıvı yağ
Süzme yoğurt
Mayonez
Ceviz
Bir kaç diş sarımsak
(Cevizler biraz iri bırakılarak dövülecek)
Yoğurdun miktarını size bırakıyorum, yoğurdu ne kadar kullanırsanız, mayonezi de 1/4 miktarında koyunuz.

Yapılışı:
Kabakları ve havucu kazıyın. ( Kabakları sakın soymaya kalkmayın)
Hepsini beraber, sıvı yağı koyduğunuz tavada güzelce soteleyin.( ben zeytin yağ kullanıyorum)
Çok az tuz ilave edin.
Sebzenin bıraktığı suyu çekene kadar ocakta kalsın.
Diğer tarafta, yoğurdu, mayonezi, az iri bıraktığınız cevizleri ve dövülmüş sarmısağı karıştırın.
Ocaktan aldığınız sotelenmiş sebzeyi, soğuduktan sonra bu malzemeye ilave edin.
Harika bir mezedir !!
Afiyet olsun.

Not: Başka bir yerde tarifinin olup olmadığını gerçekten bilmiyorum.
Ama ben kayınvalidemden öğrenmiştim.
 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

726cigkoftekg0.jpg



Malzemeler :
• Çiğköfte leğeni
• Köftelik Bulgur
• Tamamen yağsız çekilmiş 250 gr kırmızı et
• Urfa isotu (Kırmızı Biber)
• Kara biber
• Soğan (kuru ve yeşil) Sarımsak
• Maydanoz
• Salça
• Tuz
• Limon
• Buz
• Kimyon
• Nane
• Kekik

Hazırlanışı :

Dört çay bardağı köftelik bulgur, urfa isotu, et, ince doğranmış bir baş soğan, iki diş sarımsak, kara biber, kimyon, nane, kekik ve tuz birlikte karıştırılarak yoğurulur. Yoğurma esnasında buzlar ufak parçalar halinde karışıma atılır, bulgurlar birbirlerini tuttuktan sonra (tadına bakıldığında yoğrulduğu anlaşılır) yemek kaşığının ucuyla çok az miktarda salça katılır,iki üç dakika bu şekilde yoğrulduktan sonra ince kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan (yeşillik) katılarak harmanlanır. Yeşillik katıldıktan sonra yoğrulma yapılmadan sadece karıştırılarak harmanlama yapılır ve bir miktar su alınarak servise hazır hale getirilir.


kuru_dolma.jpg



Etli dolma:

etli dolmayi yapmak icin tamami yarim kg. kurutulmus patlican ve dolmalik biber, 1 su bardagi pirinc, 5-6 adet kuru sogan,200 gr kiyma, sivi yag, nane, maydanoz, karabiber, tuz ve 1 yemek kasigi salca gerekiyor. kurutulmus biberleri ve patlicanlari yumusatmak icin kaynar sudan gecirin. diger malzemelerle ici yapin ve doldurun. yayvan bir tencereye dizip yarilarina gelecek kadar salcali sicak su ekleyin. orta ateste pisirin.
alıntıdır.
portakalagacı


etlipilav.jpg



Etli pilav

Malzemeler: 1 su bardağı nohut, 300 gr kuşbaşı et, 1,5 su bardağı pirinç, 2 yemek kaşığı tereyağı, 3 su bardağı kaynamış su, tuz, dilerseniz süslemek için biraz doğranmış maydanoz.

Yapılışı: Nohutu bir gece öncesinden tencereye alın, üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın. Kaynattıktan sonra ateşi kapatıp sabaha kadar bekletin. Ertesi gün nohutu ve eti bir tencereye alın, 2 su bardağı su ilave edip etler ve nohut yumuşayana kadar pişirin. Pirinci ayıklayıp bol suda yıkayın, 20 dakika tuzlu ılık suda bekletin. Suyu berraklaşana kadar yıkayıp süzün. Bir tavada tereyağını eritin. Pirinçleri ekleyip birkaç dakika kavurup ateşten alın. Derin bir tencereye etleri ve nohutları yayın. Pirinci, suyu ve tuzu ilave edip bir taşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kısıp pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Tencerenin dibinde hâlâ bir miktar su kalacaktır. Kapakla tencere arasına bir kâğıt havlu koyarak demlendirin, geniş bir tabağa ters çevirerek servis yapın. Dilerseniz Urfa yöresinde olduğu gibi tencerenin en altına ayrıca uzunlamasına dilimlenmiş ve yağda kızdırılmış havuçlar ekleyebilirsiniz.
alıntıdır.Portakal Ağacı
afiyet olsun..

patatesli_patlican.jpg



Patatesli Patlıcan Yemeği

Malzemeler:

5 patlıcan
2 orta boy kuru soğan
7 diş sarımsak
7-8 sivri biber (birkaç tanesi acı olsun)
yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
2-3 patates
4 orta boy domates (domatesler küçükse 5 adet)
yarım çay bardağı kaynar su
tuz
Hazırlanması:

Patlıcanları alacalı soyup irice küpler halinde doğrayın. Hepsini bir kaba alıp üzerine biraz tuz serperek ovun ve bu halde bir süre bekletin.
Soğanı soyup yemeklik doğrayın, sarımsakları soyun, biberleri temizleyip doğrayın. Hepsini zeytinyağıyla beraber yayvan bir tencereye koyarak kavurun.
Patatesleri soyup doğrayın, tencereye ilave edip bir süre daha kavurun.
Domatesleri soyun, irice küpler halinde doğrayıp tencereye ekleyin. Patlıcanları birkaç kez sudan geçirip tencereye ilave edin. Onları da bir süre kavurduktan sonra kaynamış suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp altını kısın. Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.) En son tuzu ilave edin.
Servis yaparken çok fazla karıştırmadan, patlıcanları ezmemeye özen gösterek tabaklara paylaştırın.
Portakalagacı.com
Afiyet olsun.


bohca.jpg



Bohça baklava:

Malzemeler: Yarım su bardağı erimiş tereyağı, yarım su bardağı sıvıyağ, 1,5 su bardağı süt, 1 yumurta, 1 paket kabartma tozu, 2 yemek kaşığı sirke, 4-5 bardak un.

İçi: 300 gr ince çekilmiş ceviz, 400 gr buğday nişastası (hamurları açmak için), 250 gr. tereyağı (baklavanın üzerine gezdirmek için).

Şerbet: 5 su bardağı toz şeker, 4 su bardağı su, 1 yemek kaşığı limon suyu.

Yapılışı: Şerbet için su ve şekeri kaynatın. 10 dakika sonra limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yapın (Poğaça hamuru kıvamında). Üzerini örtüp iç malzemeyi hazırlayana kadar 10-15 dakika dinlendirin. Hamuru önce üçe bölün. Ardından her birini ceviz büyüklüğünde 15 parçaya ayırıp yuvarlak şekil verin. İlk 15 partinin her birini merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açıp arasına nişasta serpin ve üst üste dizin (en üste serpmeyin). İkinci ve üçüncü grubu da aynı şekilde yapın. İlk yaptığınız partiden başlayıp merdaneyle yaklaşık 35-40 cm çapında daire şeklinde açın. Bunu büyük karelere bölüp ortalarına birer tatlı kaşığı kadar ceviz koyup fotoğraftaki gibi bohça şekli verin (uçlarını iyice yapıştırmaya gayret edin). Diğer grupları da aynı şekilde yaptıktan sonra tepsiye dizip 3-4 saat (veya 1 gün) buzdolabında üzerini streçle kapatarak bekletin. Pişireceğiniz zaman 250 gr tereyağını yakmadan iyice kızdırın. Her baklavanın üzerine değecek şekilde tereyağını dökün.180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra hafif ılınınca soğuk şerbeti dökün.
alıntıdır.
Afiyet olsun:
 
Geri
Üst