Haftanın en hamarat meleği

Cevap: Haftanın en hamarat meleği

Hamsi Mücver (4 Kişilik)

Malzemeler:
250 gr. hamsi
2 adet iri patates
2 adet yumurta
1 tutam dereotu
1 su bardağı un
Sıvı yağ (Zeytinyağı olabilir)
Tuz , Karabiber
b.gif

HAZIRLANIŞI :
Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın. İkiye ayırıp her iki tarafını tuzlayın ve her filetoyu tekrar ikiye bölün.
Patatesleri soyup ince rendeleyin, sıkıp suyunu çıkarın. Rendelenmiş patatesleri bir kaba alin ve önce yumurtaları ilave edip iyice karıştırın. Sonra sırası ile unu, ince kıyılmış dereotunu, hamsiyi, tuz ve karabiberi ilave edip tekrar karıştırın.
Tavada sıvı yağı iyice kızdırın. Çorba kaşığı ile karışımı yağa dökün ve mümkün olduğu kadar yassılaştırın. Bir yüzü kızardıktan sonra diğer yüzünü çevirerek kızartın. Bu işlemi karışımın tamamı bitene kadar tekrarlayın.
Kızarmış mücverleri kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın. Sıcak servis yapın.
Not: Daha hafif olmasını istiyorsanız, karışımın tamamını yağlanmış tepsiye döküp 180oC’a ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz.

:)afıyet olsun:)

 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

Hamsi Tatlısı (4 Kişilik)

Malzemeler:
250 gr. hamsi
250 gr. un
5 adet yumurta
2 su bardağı su
1 çay kaşığı zeytinyağı
1/4 limonun suyu
tuz
1 su bardağı zeytinyağ
1/2 fincan yeşil fıstık
1/2 fincan fındık
Jöle malzemesi:
1 adet muz
1 adet portakal
100 gr ahududu
1 adet kırmızı elma
1 adet şeftali
2 su bardağı su
300 gr. şeker
Şerbet malzemesi:
1/2 kg toz şeker
2 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
b.gif

HAZIRLANIŞI :
Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız.
Su kaynama noktasına geldiğinde un ve tuz ilave ederek sürekli karıştırınız. Yaklaşık 7 dakika kaynadıktan sonra bir iki damla zeytinyağı gezdirip çeyrek limonun suyunu ekleyiniz. Bir iki dakika karıştırdıktan sonra ateşten indirip soğumaya bırakınız.
Hamur ılıyınca yumurtaları kırıp yoğurun ve hamuru cevizden küçük parçalara ayırınız. İçlerine hamsi filetolarını birer birer yerleştirip hamurları kapatınız. Hamurlu hamsileri zeytinyağında pembeleşinceye kadar kızartınız.
Şurubu hazırlayınız. Kızarmış hamsili hamurları atıp 5 dakika kadar bekletiniz ve bilahare tepsiye diziniz. Muz hariç diğer meyveleri kabuklarını ile birlikte küçük parçalara kesiniz ve çekirdeklerini ayıklayınız ve bir kapta birleştiriniz. Buna soyulup dilimlenmiş muzları ilave ediniz. Su ve ºeker ilave ederek piºiriniz. Hazırlanan jöleyi hamsili hamurların üzerine dökünüz. Yarım saat bekletip soğuk servis yapınız.
Notlar: 1. Bu bir tipik bir Rize tatlısıdır. 2. Böylece hamsinin yapılmadık hiçbir yemeği kalmadı.
b.gif
 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği



malzemeler :

  • 1 kg Hamsi
  • 1 kase mısır unu
  • 1-2 ad. çırpılmış yumurta
  • tuz



uiyy afiyet olsun da !

 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

HAMSİ EKŞİLİSİ


Karadeniz'e özgü bir yemek ekşili hamsi.Gerçi çoğunlukla palamutla yapılır ve çok lezzetli olur.Ama eşim hamsiyle yaptı o da çok güzeldi. Eşim mutfağa pek girmez girince de böyle harikalar yaratır. Ben de yamaklık yaptım kendisine.
Yarım kilo hamsi temizlenir, yıkanır.
2 orta boy soğan, 2 orta boy patates soyulur.Halka halka doğranır. Fırın tepsisine önce soğanların bir kısmı, sonra patatesler dizilir. Üzerine hamsiler dizilir. 3-4 tane yeşil biber yıkanır temizlenir , hamsilerin üzerine kalan soğanlarla birlikte dizilir. Domates ve limon dilimleri dizilir. Maydonozla süslenir. Parça parça doğranmış tereyağı konur. Sıvıyağ gezdirilir. Tuz atılır.Yarım bardak su dökülür. 200 derecelik fırında pişirilir.Afiyet olsun.
 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

Hamsi Pilaki


asevi_hamsiPlaki22.jpg

Bu etkinlikteki son tarifim ''hamsi plaki''dir.Evde bulduğum pratik çözümlerden biri kılçığı alınmış hamsi plaki yemeğidir.Hem balık hemde sebzeyi aynı anda çocuklarıma yedirebildiğim için mutlu oluyorum...
asevi_hamsiPlaki222.jpg
Hamsi Pilaki

Malzemeler:
1 kase hamsi (temizlenip,kılçığı ayıklanmış)
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
1 adet havuc
2 adet olgun domates
3-4 diş sarımsak
1-2 adet defne yaprağı
tuz,karabiber,2-3 dilim limon
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı:
Patatesin kabuğu soyulur ve yarım daire şeklinde ince ince doğranır.
Havuç rendelenir.
Soğan ince doğranır.
Domatesin kabukları soyulup,dilimlenir.
Karnıyarık tenceresine yada derin bir tavaya hamsiler gelişigüzel (tek sıra) yerleştirilir.Suyunu salıncaya kadar 5 dakika pişirilir.Sıvıyağ eklenir.Sırasıyla,patates,havuç,soğan,sarımsak, defne yaprağı ve domatesler konulur.Tuz , karabiber serpilir. Sebzeler yumuşayınca ocaktan alınır.Sıcak servis yapılır.
:)afıyet olsun:)
 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

41.jpg


hamsili omlet

• 1.5 kahve fincanı kırık pirinç
• 1.5 kahve fincanı un
• 1.5 su bardağı yoğurt
• 8 su bardağı et suyu
• 1 yumurta
• 1 çorba kaşığı tereyağı
• 1 fincan sıvı yağ
• 2 çorba kaşığı nane
• Tuz
• 500 gr hamsi
• 250 gr taze soğan
• 2 havuç
• 2 yumurta
• 1 demet maydanoz
• Mısır unu veya un
• Karabiber
• Tuz
1- Hamsiler ayıklanıp yıkanır. Kılçığı çıkartılarak suyu süzdürülür.
2- Taze soğan ve maydanoz yıkanıp ince olarak doğranır. Havuç rendelenir; bir kaba doğranmış soğan, maydanoz, havuç konur. Üzerine tuz, karabiber ve iki yumurta kırılarak sebzeler iyice karıştırılır.
3- Büyükçe bir teflon tavaya biraz yağ konur. Hamsiler tek tek mısır ununa bula-
nıp, balıkların başları tavanın ortasına gelecek şekilde yerleştirilir.
4- Hazırlanmış olan sebzeli için yansı hamsilerin üstüne dökülüp, kaşıkla yaydırılır. Ateşe konup, balıklar kızanncaya kadar pişirilir. Bir tabak yardımıyla ters döndürülüp, sebzeli taraf da kızartılır. Balıklı kısım üste gelecek şekilde servis tabağına konur.
5- Artan balık da aynı şekilde pişirilir. Limon suyu balıkların üzerine dökülerek servis yapılır.
:hungry:afıyet olsun:hungry:
 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

Fırında soğanlı hamsi




firinda_hamsi.jpg


Malzemeler

  • 1 kg. hamsi
  • 3-4 adet soğan
  • 1 adet limon
  • Tuz
Yapılışı

  1. Hamsileri ayıklayıp yıkayın. Alüminyum folyoyla kapladığınız fırın tepsisine halka halka doğranmış soğanları bütün tepsiyi kaplayacak şekilde yayın. Yıkanmış hamsilere bir tutam tuz ilave edip harmanlayın ve soğanların üzerine dizin Üzerini dilimlenmiş limonla süsleyip fırına verin.
Evde balık pişirildiği zaman, kokusunu çıkarmak için bayağı uğraşırsınız. Zaten kolay kolay çıkaramazsınız da...:)) Fırında yapılan balık genelde daha az koku verir. Bunda soğanın etkisini de unutmamak lazım tabi. Tepsiyi de alüminyum folyoyla kaplamak da işimizi oldukça kolaylaştırıyor.

:hungry:afıyet olsun:hungry:
 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

HAMSİLİ SEBZE TAVASI

aa5d20526b50ab89a7477526c1e1ba8e.jpg






3fde8b710cd71284eaf82a5fc59acaca.jpg



MALZEMELER


-yarım kilo hamsi
-3 adet pırasanın yeşil kısmı
-1/2 demet maydanoz
-5-6 yaprak pazının yeşil kısımları
-nane
-2 yumurta
-mısır unu

YAPILIŞI

-İlk önce hamsilerin temizlendikten sonra kılçıkları çıkarılır. ortadan ikiye yada 3'e bölünür.
-pırasa ,maydanoz ve pazı yaprakları ince ince kıyılır.
-İlk önce hamsi hariç bütün malzeme karıştırılır. Göz kararı mısır unu ilave edilir.
.Fazla olmayacak.Sebzeleri tutacak kadar.
-iyice yoğurulur.
-En son hamsiler katılır.Fazla ezmeden hepsi birbirine katılır.
-Hazırlanan hamurumuz yarım saat kadar dinlendirildikten sonra tavaya yağ konur ve incecik bir hamur serilerek önlü arkalı kızartılır. Herkese afiyet olsun:hungry:
 
Cevap: Haftanın en hamarat meleği

HAMSİLİ BÖREK

hamsili_borek.jpg

Malzemeler:

6 adet yufka
1 kilogram hamsi balığı
1 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
6-7 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
Karabiber, pul biber
Tuz

Yapılışı:

Hamsiler ayıklanıp sırt dikenleri çıkarılır. İyice yıkanıp süzülür. Bir kaba konur. İçine ince doğranmış taze soğan ve maydanoz, karabiber ve tuz konur harmanlanır. Diğer tarafta, bir kapta yağ ve yumurta iyice karıştırılır. Tezgâhın üzerine serdiğimiz yufkaya bu karışımdan sürülür ve balıklar serpiştirilir. Yufka kol böreği şeklinde, sıkıştırılmadan rulo yapılır. Tepsiye uzunlamasına konur. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır. Üzerine yumurtalı harç sürülür. 200 dereceye ayarlanmış fırına verilir. Böreklerin üzeri nar gibi kızarınca fırından alınır. Dilimlenerek sıcak sıcak servis yapılır.

:hungry:Afiyet olsun…:hungry:

Öneriler:

Balık miktarını arzuya göre artırabilirsiniz.
Bu, tadına doyulmaz böreği denemenizi tavsiye ederim. Bir kez yaptığınızda alışkanlığınız olacaktır.

 
Geri
Üst