gebe
  1. melegim

    melegim Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    15 Haziran 2007
    Mesajlar:
    1.170
    Beğenilen Mesajlar:
    6
    Ödül Puanları:
    0

    Kırmızı ette öldüren hile

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında melegim tarafından paylaşıldı.

    [​IMG]
    Bu hileyle et daha ağır oluyor ve canlı görünüyor. Bu hileyi nasıl anlarız?

    Islatılan ete enjekte edilen Bradmix adlı kimyasal ile tüketiciler hem aldatılıyor hem de sağlık açısından büyük tehdit ile karşı karşıya kalıyor.

    ETİN AĞIRLIĞI YÜZDE 35 ARTIYOR
    Sektör temsilcileri, yıllık tüketimin 750 bin tona ulaştığı Türkiye’de kırmızı ete kanserojen madde katıldığını iddia ediyor. Gıda ürünlerinin imalatı sırasında kárı artırmak için yapılan hilelere kırmızı et de eklendi. Kırmızı et terbiye edilirken su ile birlikte enjekte edilen "Bradmix" adlı kimyasal etin ağırlığını artırıp parlak bir görüntü veriyor. Islatılan ete enjekte edilen bu kimyasal madde etin ağırlığını yüzde 35 oranında artırıyor.

    Bu kimyasalın son üç yıldır Türkiye’de bazı et üreticileri tarafından kullanıldığını söyleyen uzmanlar Bradmix’in kanserojen olduğunu da iddia ediyor.
    Türkiye, Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan ise bazı üreticilerin teknolojiyi insan sağlığını tehdit edecek şekilde kullandığını belirterek "Yapılan hileleri artık hayal bile edemiyoruz. Maalesef kırmızı ete yönelik yapılan bu haksızlığı son zamanlarda bizde duymaktayız" dedi.

    DAHA CANLI GÖRÜNÜYOR

    Bradmix kimyasalının yurtdışından yasal olmayan yollarla Türkiye’ye getirildiğini söyleyen Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği (VGHD) Başkanı Can Demir, kırmızı ette yapılan hileleri ise şöyle anlattı: "Önce eti iyice ıslatıyorlar. Daha sonra ete Bradmix kimyasalı enjekte ediliyor. Su gözle görülmeyecek şekilde etin üzerinde fiziksel değişeme uğruyor ve etin ağırlığı artıyor. 10 kilogram diye alınan bir et aslında 7 kilogram civarında. Bunun yanında kimyasal madde etin rengini de değiştiriyor. Daha canlı kırmızı bir renk görünümüne kavuşuyor. Bradmix tüm kimyasal maddeler gibi insan sağlığını da tehdit ediyor."

    ET PİŞİNCE AYNI KALIYOR

    İstanbul Ticaret Odası Gıda Komitesi Üyesi ve Keyveni Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik’te son yıllarda kırmızı ete yapılan hilelerin tüketici sağlığını önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekerek, "Et piştiği zaman çeker ve hacmi küçülür. Ancak bu kimyasal nasıl bir etki yapıyorsa et piştikten sonra da aynı boyutta kalıyor" dedi. "Eti kimyasal maddelerle şişiriyorlar" diyen Çelik şöyle devam etti: "Biz yıllardır bu işin içindeyiz. Ancak son dönemlerde sektör çalışanlarından aldığımız bilgiler kırmızı etin kalitesinin düşük olduğunu gösteriyor. Bazı araştırmalar sonucunda ette yapılan hilelere ulaşıldı. Haksız kazanç peşindeki firmalar etin ağırlığını artırıyor. Bunu tüketicilerin fark etmesi ise mümkün değil."
    Bradmix adlı kimyasal maddeyi Türkiye’nin birçok bölgesindeki et üreticisinin kullandığını iddia eden Şalvarlı Et’in sahibi Abuzer Göktaş, ise bu etlerin daha çok turistik bölgelerde kullanıldığına dikkat çekti.

    DÜŞÜK FİYATLI ET ALMAYIN

    Tüketicilerin Bradix maddeli ürünleri ayırabilmesi için fiyatı göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirten Erdal Bahçıvan, "Eğer etin fiyatı piyasadan ucuz ise tüketici bu ete ilgi göstermesin" dedi. Kırmızı etin Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini savunan Bahçıvan, "Denetim çalışmaları artırılmalı ve laboratuarlarda test edilmeli" dedi.

     
Kırmızı ette öldüren hile konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. hile

    hile

    Kişi kendini hilekar olarak görür ise kendi hareketlerinden dolayı pişmanlık duyar.Rüyada birisinin size her hangi bir hususta hile yaptigini görmek, yapacaginiz bir is hususunda size bazi kimsele-rin akil verecegine delalet eder. Bir hilekarla oturup konustugunuzu, onun da size bazi hilekarliklarin nasil yapildigina dair açik-lama yapmasi, etrafinizda bulunan is adamlarinin dürüst...
  2. Cildi öldüren 10 zararlı etken

    Cildi öldüren 10 zararlı etken

    1-Güneşlenme, solaryum: Güneş ışınında ve solaryumda var olan ultraviyole ışınları cilt hücrelerimizde genetik yapının temel taşları olan DNA moleküllerini olumsuz etkiler. Kırışıklıkları artırır. 2-Parfüm ve parfümlü kozmetiklerin güneşle teması: Bazı parfüm ve parfümlü kozmetiklerin içlerinde bulunan kimyasal maddeler cilt üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. 3-Kuru ve rüzgârlı...
  3. Kırmızı et ömrü kısaltıyor

    Kırmızı et ömrü kısaltıyor

    Her öğün kırmızı et tüketenlerin ömürlerinin daha kısa olduğu ortaya çıktı. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sık sık kırmızı et tüketenlerin ölümcül hastalıklara yakalanma riskinin yüzde 50 daha fazla olduğu belirtildi. Enstitü araştırmayı 545 bin kişi üzerinde gerçekleştirdi. Yaşları 50 ile 71 arasında değişen 545 bin kişi 10 yıl boyunca takibe...
  4. Kırmızı Etin Faydaları

    Kırmızı Etin Faydaları

    Kırmızı Etin Faydaları nelerdir lütfen bu konuda bilgi verin.
  5. Hamilelikte neden kırmızı et tüketilmeli?

    Hamilelikte neden kırmızı et tüketilmeli?

    hamilelikte kırmızı et tüketmenin faydaları,gebelikte kırmızı et tüketmenin yararları,gebelikte aluınması gereken minareller,hamilelikte alınması gereken proteinlar,gebelikte beslenme hakkında bilgiler Sağlıklı beslenmede önemli bir yer tutan kırmızı etin gebelik döneminde yenmesi gerekiyor. Başta kırmızı et olmak üzere hayvansal besin maddelerini yeterince almayan anne adayları; protein,...

Sayfayı Paylaş