mutfak sözlüğü
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Alaca soymak : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Aperatif : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir.[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Aroma : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda g[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]üzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır. [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Bağlamak :[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir. Günümüzde daha çok nişasta ve krema en iyi iki bağlayıcı olarak kabul edilir. [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Barsama : Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı.[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Benmari : Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur. Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konularak pişirilir.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Boca Etmek : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Bir kerede hepsini dökmek.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Buket Garni : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik.[/FONT]
[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Çentmek : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Sebze yada meyvaları bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Çeşni : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir. [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Demlemek : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharlarında dinlemeye bırakılması[/FONT].
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Fiske : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktardır.[/FONT] [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Flambe : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır.[/FONT] [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Fondan : Şekerleme haline gelmiş beyaz krema.[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Füme : Kurutarak saklama yöntemlerinden biri. Et, balık gibi gıdaların ateş dumanında kurutulması. [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Aperatif : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir.[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Aroma : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda g[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]üzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır. [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Bağlamak :[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir. Günümüzde daha çok nişasta ve krema en iyi iki bağlayıcı olarak kabul edilir. [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Barsama : Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı.[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Benmari : Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur. Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konularak pişirilir.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Boca Etmek : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Bir kerede hepsini dökmek.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Buket Garni : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik.[/FONT]
[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Çentmek : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Sebze yada meyvaları bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Çeşni : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir. [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Demlemek : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharlarında dinlemeye bırakılması[/FONT].
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Fiske : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktardır.[/FONT] [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Flambe : [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır.[/FONT] [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Fondan : Şekerleme haline gelmiş beyaz krema.[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Füme : Kurutarak saklama yöntemlerinden biri. Et, balık gibi gıdaların ateş dumanında kurutulması. [/FONT]