gebe
  1. melegim

    melegim Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    15 Haziran 2007
    Mesajlar:
    1.169
    Beğenilen Mesajlar:
    6
    Ödül Puanları:
    0

    Şarapla gelen lezzet

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında melegim tarafından paylaşıldı.

    Şarap, diğer içkiler gibi açıldıktan sonra saklanma özelliğine sahip olmadığından bir an önce tüketilmesi gerekir. Peki şişenin dibinde kalan şarabı ne yaparsınız. Büyük ihtimalle dökersiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra ne kadar yanlış yaptığınızın farkına varacaksınız. Çünkü, şarap 15 gün kadar buzdolabında kalabiliyor ve yemekleriniz için nefis bir sos haline dönüşebiliyor. Şişelerin dibinde arta kalan şarapları şişenin kapağını iyice sıkıştırdıktan sonra, bir iki hafta içinde yemek yaparken kullanmak üzere buzdolabına kaldırı. Sirkeleşmiş şaraplar ise salata sosu hazırlama ve eti yumuşatma işlerinde çok işe yarar.

    Köpüğü kaçmımş şampanyayı da tavuk veya balık haşlarken kullanabilirsiniz. Şampanyalı suda haşlanmış balık ya da tavuğun nefis bir sosu olur.

    Et ve tavuğu hafif yağda çevirdikten sonra kendi suyuyla pişmeye bıraktığınızda şarap yerine vermut kullanın. Vermut hazırlanırken içine konmuş kokulu otlar yemeğe özel bir lezzet verir.

    Izgara veya şişte pişirilen tavuk, kuzu, balık gibi yiyeceklerin lezzetini etleri pişirmeden önce üzerlerine fırçayla eşit miktarda tereyağı ve beyaz şarap karışımı sürerek artırınız. Bir tutam da kekik, defne gibi kokulu bitki tozu koyarsanız yemeğinizin tadına doyum olmaz.

    Yemek pişirirken şarabın içinde alkol miktarı konusunda endişelenmeyin.

    Bazı müstesna yemek tariflerinde örneğin biftek bourguignon ve sote piliç ciğeri gibi yemekler içlerine konacak kanyağın aleviyle hoş bir lezzet kazanırlar, alkol lezzeti de sinmez. Kanyak yemeğin üzerine dökülmeden hafifçe ısıtılmalı, sonra alevlenmelidir.

    Sherry ve diğer tatlı şarapları tatlı karışımları için saklayın. Yalnız kremalı çorbaya servisten hemen önce bir iki kakşık sherry koyabilirsiniz. Klasik sote dana pirzolası çeşitlerinde de tatlı şaraplar kullanılabilir.

    Kapama gibi ağır ateşte pişirilen et yemeklerinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız eti şaraplı ve içine kokulu otlar atılmımş bir karışımda yatırın.

    Yemekler için pahalı şaraplar kullanmanıza gerek yoktur. Ucuz yerli şaraplar da aynı işi görür.

    Parça et, hamburger ve köfteyi kırmızı şarapla ıslatarak çeşni verebilirsiniz.
    Sote yaptığınız hamburger, tavuk ve balık gibi yiyeceklere değişik bir çeşni vermek için tavaya yarım fincan kırmızı şarap ilave edin. Kabarcıklar oluşmaya başlayınca kızaran parçaları delikli kepçeyle alın ve sosu yemeğin üzerinden gezdirin.

    Şarapla pişirilmiş yemekle ikram edeceğiniz şarabı seçerken yemekte kullandığınız şarapla aynı kategoriye giren birşey olmasına dikkat edin. Örneğin şampanya sosunda hazırlanmız tavuğun beyaz etleri yani göğüslerin yanına şampanya ya da beyaz şarap yakışır.

    Düşük kalorili fakat nefis bir çeşni olarak, kabukları soyulmuş armut ve şeftali dilimlerini kırmızı şarapta haşlayabilirsiniz.

    Som, levrek ve diğer diri ve beyaz etli balıkları haşlamak için şöyle bir sos hazırlayın: Bir ölçü beyaz şarap, maydanoz, defne yaprağı, kekik, soğan, nane, karabiber ve tuz.

    Fırında tavuk nefis olur. ama içi doldurup bağladıktan sonra her yanı yağda kızartılıp, ardından da ağzı sıkıca kapalı bir tencerede şaraplı sos içinde ağır ağır kendi yağıyla pişirnilirse fırında tavuk kadar lezzetli olur. pişme sırasında sık sık üzerine sosundan sürün.

    İnce dilimler halinde kesilmimş hindi göğsü, dana pirzolası gibi hazırlanabilir. Hindiyi yağda iki yanı kızarıp eti pişinceye kadar çevirin. Ateşten alıp sıcak olarak muhafaza edin. Tavaya şarap ilave ederek pişirin. Kahverengileşen parçaları delikli kepçeyle alın ve sosun içine tuz, biber, limon suyu, ince ince kesilmiş maydanoz koyup daha önce pişirdiğiniz hindinin üzerine dökün.

    Karides ve tarak gibi deniz ürünleriniz, içine birkaç sap maydanoz, bir dilim soğan 4-5 tane karabiber biraz kekik ilave edeceğiniz beyaz şarapta 5 dakika kaynatın.

     
Şarapla gelen lezzet konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. denizden gelen lezzet..balık

    denizden gelen lezzet..balık

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...
  2. şarabın yıllanması

    şarabın yıllanması

    Şarabın Yıllanması Dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştirilen üzümlerin renkleri de çok çeşitlidir. Şarap yapımında kullanılan üzümlerin renkleri iki ana gurupta toplanır. San ile yeşil arasında rengi olanlara 'beyaz üzüm', kırmızı ile mavimsi siyah renk arasında olanlara 'siyah üzüm' denilir. Kırmızı şaraplar siyah üzümden yapılırken, beyaz şarapların da sadece beyaz üzümlerden yapıldığı...
  3. Lezzet

    Lezzet

    Rüyasında yediği, içtiği şeylerden memnun olan kimse hayatından da memnundur
  4. Şarap Mahzeni

    Şarap Mahzeni

    şarap mahzenleri şarap mahzeni 212 326 46 46 Faks : 212 259 66 87 Yer : Beşiktaş Adres : Çırağan Palace Hotel Kempinski, Çırağan Cad. No:32 Beşiktaş İstanbul Ücret : TLTLTL Kredi Kartı : Butun Kartlar Gecerli Park : VAR Web : ciragan palace kempinski Çırağan Palace Kempinski Hotel İstanbul bünyesinde hizmet veren "Şarap Mahzeni", her gün...
  5. Şarap tutucular

    Şarap tutucular

    Dekoratif şaraf tutucu modelleri Şaraplık modelleri eğer alkol alıyorsanız romantik anlar için şaraplı bir sofra kurmak isteyebilirsiniz. bu dekoratif şarap tutucular şık sofranıza dahada şıklık katacak. Gümüş yapısı ile sofranızas ışıltı verecekler.

Sayfayı Paylaş