Saunanın yararları

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Saunanın yararları
saunanın yararları sauna faydaları ve zararları
sauna, saunanın yararları, faydaları, zararları, zayıflatırmı, cilde faydaları, kullanımı,


Vücudu rahatlatıp, gevşetmesinin yanı sıra saunanın bir çok faydası var Melek'lerim. Peki ya zararları var mı; buyrun öğrenelim:)


İlk sauna kullanımı Orta Asya steplerinde başlamıştır. Orta Asya'dan Rusya' ya Rusya kanalı ile de İskandinav ülkelerine ulaşmış , FİNLANDİYA' da gelişimini tamamlamıştır.


84d9c153ed4314.jpg


Sauna içerisinde sıcak ve kuru havanın bulunduğu ,insanların rahatça yatıp oturabilecekleri kadar büyüklüğü olan ahşaptan yapılmış bir çeşit sıcak hava banyosudur. Genel olarak saunada sıcaklık 40 ile 90 C derece arasındadır. Hararet tavan yüksekliğinde 100 C dereceyi bulur.

Tekniğine uygun havalandırma yapılmış bir saunada % 5 ile % 10 arasında nem bulunması insanın bu sıcaklığa dayanmasını sağlar. Kızarmış soba taşlarının harareti tahminen 200 C derecedir. Daha önceden seçilmiş ferahlatıcı sauna esansları ile kovada karıştırılan suyu sauna kabinindeki nem oranını kontrol ede-rek kızgın soba taşlarına dökmek gerekmektedir. Bu da FİN saunasını temel özelliğidir. İnsanların gözünde
geleneksel saunaları muteber kılan tek özellik sauna buharının kalitesidir.


Saunanun faydalanan kimseler için ( Spesifik ) bir tedvi hedefi yoktur. İnsan sağlııına koruyucu vucudumuzu doğayla uyum içinde yaşama hazırlıayıcı asrımızın en korkunç hastalığı olan Stresin giderilmesindeki görevi kabul edilmelidir. Sauna insanın oturur halde sulu terlediği yerdir.Pasif durumda iken kaliteli şekilde terlemenin avantajları fazladır. En başta aktif terlemede oluşan yorgunluğun tam tersine sunada terlme ile yorgınluk giderilir.Toksik metabolizma artıklarının deri gözenenklerinden ter yoluyla uzaklaştırılması genel rahatlama ve gevşemeyi sağlar. Vucudun ısı, değişimleriyle kalp atım sayısı ( Nabız ) arasında doğrusal bir ilişki vardır. Saunadaki sıcak havaya bağlı olarak vucut ısısı artar, nabız atrısıda bununla beraber artar. Saunada nabız istirahat haline göre %50 - 60 artar dakikada 100 - 150 atıma çıkabilir. nabızdaki bu hızlı artışa karşın kan basıncında ( Tansiyonda)

Sistolde çok hafif bir artış olur. Bu nedenle dolaşım sistemine binen gerçek yük düşüktür. Az antremanlı kalpler bile saunaya kolayca uyum sağlayabilirler. İyi antremanlı sporcularda yapılan nabız karşılaştırmalarında 90 C sıcaklığındaki bir saunada 15 dakika kalmak nabız ölçümlerinde 3000 m. koşuya eşit olduğu görülmüştür. Bu nedenle düzenli sauna kullanımının yararına inanılmaktadır.


Sauna hakkında bilinmesi gerekenler

  • Kalori yakar
  • Kan dolaşımını hızlandırır
  • Derin ve rahat bir uyku sağlar
  • Kasları gevşetir
  • Zararlı toksinlerin dışarı atılması sağlar
  • Deri gözeneklerini temizler
  • Stresi alır


Saunanın yararları

Saunadan hemen sonra insan kendini yeniden doğmuş gibi hisseder. Dinlendirir, bendensel ve ruhsal olarak rahatlatır ve mutlu kılar. Savunma sistemini güçlendirir, enfeksiyonları engeller. Yüksek ve düşük tansiyonda kan basıncının ayarlaranmasını kolaylaştırır.

Dış görünümdeki değişiklikler hemen fark edilir. Zayıflamaya yardımcı olur. Çeşitli fonksiyon bozukluklarında (astım, baş ağrısı, yüksek tansiyon vb.) pozitif etki yapar. Ancak saunanın etkileri doğru uygulandığında pozitif olur.

Sauna herkese farklı faydalar sağlamaktadır. Bu konuda herkesin fikir birliğine vardığı konu ise düzenli sauna kullanımının beden ve ruh sağlığına iyileştirici etkisinin olduğudur. Saunanın genel çalışma prensibi insan vücudundaki yoğun sıcaklık artış ve azalışlarına dayanır.

  • Vücuttaki sıcaklık artışları sayesinde antikor üretimi artar, antikor vücudun hastalıklara karşı korunmasında kendi bağışıklık sisteminin üretmiş olduğu maddedir.
  • Sıcaklık artışı ile kan damarlarının genişlemesi, buna bağlı olarak da kan dolaşımının hızlanması görülür. Organizmamız vücut sıcaklığını deriyi soğutarak sabit tutmaya çalışır ve yoğun bir terleme reaksiyonu verir.
  • Sauna insan vücuduna genç ve taze bir görünüm kazandırır. Deri üzerindeki gözeneklerin açılması ile derinin üst tabakasındaki ölü hücreler dışarı atılmış olur.
  • Yoğun terleme insan vücudundaki su ve toksinlerin dengesini ayarlar. Özellikle spor yaptıktan sonra saunaya girilmesi ile spor sonrası vücudun salgıladığı ve kas ağrılarına neden olan laktik asidin terleme yolu ile vücuttan atılması sağlanmış olur.
  • Düzenli sauna banyoları kasları gevşetmek suretiyle vücuttaki romatizma ve kireçlenme ağrılarına iyi gelir.
  • Sauna ile metabolizmanın çalışması hızlanır ve terleme için enerji gerekeceğinden bir sauna seansında yaklaşık 300 kalori yakılmış olur . Bu miktar 3-4 km koşmakla aynı değerdedir.
  • Saunada konforlu terleme olan sulu terleme sağlanır (egzersizde olduğu gibi yüksek tuz kaybı olmaz) bu sayede vücuttan kurşun, nikel, cıva gibi zararlı toksinler atılmış olur.
  • Programlı sauna banyoları solunum yollarının düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Sauna vücudun dış etkenlere karşı direncini arttırır, toplam kan proteinlerinde artışa neden olur, bu da dokulara daha fazla oksijen ulaşımını sağlar.
  • Sauna banyosu kardio-vasküler sistemi ve kan basıncını olumlu yönde etkiler, kalbe ve tüm kardio-vasküler sisteme stressiz antrenman yaptırır.
  • Akşamları yapılacak bir sauna seansı stresli günün bütün yorgunluğunu atmanızı sağlar, bu sayede derin ve rahat bir uykuya dalmanıza yardım eder.
 
Geri
Üst