gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.385
    Beğenilen Mesajlar:
    970
    Ödül Puanları:
    113

    Yapay Tatlandırıcılar ile ilgili bilmedikleriniz.

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    Dikkat edilmesi gerekenler neler ? [​IMG]
    Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın, “Yapay tatlandırıcılar” hakkında bilgi verdi. Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden hastalıkların tedavisi için medikal tedavinin yanı sıra en etkin yol diyet tedavisidir. Bu hastalıkların tedavisi için diyetlerinde şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi kısıtlanır. Kısıtlamanın yanı sıra; diyabetli hastalarda tatlı algılama duyusunun azalması ve tatlı yiyeceklerin genelde sevilmesinden dolayı tatlı yeme isteği artmaktadır. [​IMG]
    Bu ihtiyaçtan dolayı; şeker yerine kullanılabilecek, aynı tadı veren ancak sağlık açısından sakıncası olmayan düşük kalorili veya kalori içermeyen bazı yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Yapay tatlandırıcılar genel olarak 2 gruba ayrılır:

    1) Enerji İçerenler
    Sükroz: Sofra şekeri olarak da bilinen şeker pancarı ve kamışından elde edilen bir disakkarittir. Bal, mısır şurubu ve esmer şekerin yapısındadır.

    Fruktoz: Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunmaktadır. Diyabetik ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır.

    Sorbitol: Sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır. Günlük alım miktarı 30 gramı geçtiğinde hazımsızlığa ve ishale yol açabilir.

    Mannitol: Tatlılık derecesi glikoz kadardır. Gıda sanayinde, ciklet ve şeker üretiminde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

    Ksilitol: Meyve ve sebzelerde ( Çilek, malta eriği, karnabahar ) bulunmaktadır. Diş çürüklerine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
    2) Enerji İçermeyenler
    Aspartam: Ülkemizde diyabetik baklavada, diyet içeceklerde, kahvaltılık tahıllarda, süt, yoğurt, tatlı, çay ve kahvede kullanılabilmektedir.

    Asesülfam-K ( Asesülfam potasyum ): Çay, kahve, kahvaltılık tahıl, tatlı, çiklet, meyve ve diğer yiyeceklerde kullanılabilir.
    Sakkarin: Çay şekerinden 300–400 kat daha fazla tatlıdır. Yüksek dozda sakarin alımının hayvanlarda üriner sistem tümörlerine neden olduğu ortaya çıkınca insanlarda sakarin kullanımının kanser ile ilişkisi olabileceği riski nedeniyle kullanımı yasaklamıştır.

    Siklamat: Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır. Aşırı siklamat alımı ishale neden olmaktadır.

    İdeal tatlandırıcı nasıl olmalı?

    Sağlık Bakanlığı’nın “özel beslenme amaçlı gıdalar” tebliğinde kullanılmasına izin verilen yapay tatlandırıcılar belirlenmiştir. İdeal bir tatlandırıcı; şekerin duyusal özelliklerini içeren, çözelti halindeyken renksiz, kokusuz, suda çabuk eriyebilen, ekonomik, fonksiyonel, ısıya dayanıklı, düşük kalorili, ağızda acı ve metalik tat bırakmayan hoş bir tada sahip olmalıdır. Toksik ve kanserojenik olmamalıdır.
    Tatlandırıcılı ürünlerin tüketim sıklığı önemli
    Daha çok tercih edilen yapay tatlandırıcılar enerji içermeyenler olup tablet formu sıkça kullanılmaktadır. Özellikle tablet formu yüksek ısıda acı tat bırakmasından dolayı kaynamakta olan besinin içerisine atılmamalıdır. Diyabetliler, obezler, ve kilolarını korumak isteyen kişiler için enerji içermeyen tatlandırıcılarla yapılan hazır yiyecek ve içeceklerin tüketimi sıklığına ve miktarına dikkat edilirse sağlığa zararlı olmaz. Özellikle piyasada bulunan tatlandırıcı ile yapılmış bu hazır gıdaların etiket bilgisi ve beslenme programında yer alması için değişim ölçümlerinin bilinmesi ve bilinçli tüketilmesi gerekmektedir. Çünkü besinlerde; “light”, “diyet”, “şekersiz”, “kalorisiz” veya “diyabetik” ibarelerinin olması bu besinleri herkesin rahatça, sınırsız tüketeceği anlamına gelmez.

    Hamilelik döneminde yapay tatlandırıcı kullanmayın

    Gebelikte kullanımı sakıncalı çünkü; laboratuvar hayvanlarında plasentayı geçerek fetüste biriktiği görülmüş ve bebek için sakıncalı hale gelmiştir. Bu nedenle de hamile kadınların tatlandırıcı kullanması yasaklanmıştır. Hazır gıda tüketimlerinin de mümkün olduğunca sınırlandırılması gerekmektedir.

    Günde 10 adet kullanılmasında sakınca yok

    Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir. Bu miktarı Dünya Sağlık Örgütü ve besin ilaç örgütü günde 10 adete kadar kullanımının sakıncalı olmadığını bildirmişlerdir. Özellikle diyabetlilerde en yüksek günlük dozun öğretilmesi gerekir. Amerikan Tıp Konseyi bu miktarı 2,5 mg/kg/gün olarak alımı sağlık olarak güvenli miktar olarak belirlemiştir.

    ivilage.mynet.com

     
  2. cadi_91

    cadi_91 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.376
    Beğenilen Mesajlar:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ankara
    emeğine sağlık tşşkr canım saygılar
     
  3. ßeLeN

    ßeLeN Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    14 Haziran 2009
    Mesajlar:
    5.973
    Beğenilen Mesajlar:
    1.316
    Ödül Puanları:
    113
    bılgı ıcın thanks.
    amaben burda aspartam ı sankı goremedım normalde gunluk hayatta kullandıgımız toz içeceklerde seker yerıne zaten hep tatlandırıcılar kullanılıyor meselaa;
    aspartam şekerin 400 katı tatlılıkta
    asesülfam 300 katı
    sakarın 200 katı cıvarıyken
    siklemat 100-150 katı
    budane oluyo adam 400 kılo seker koyacagına 1 kılo spartamla işini halledio bız tadı süper alıyoruz hıc fark etmıyoruz bıle ama saglıgımız.. o en ufak biseyı bıle fark edıo ...
     
Yapay Tatlandırıcılar ile ilgili bilmedikleriniz. konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Yapay tatlandırıcılar..

    Yapay tatlandırıcılar..

    sorbitol içeren yiyecekler Besin veya kalori değeri olan tatlandırıcılar günlük diyetin bir bölümüdür. Genellikle tatlandırıcılar isminin sonunda “oz” (sukroz-sofra şekeri, fruktoz-meyva şekeri, dekstroz) veya “ol” (sorbitol ve mannitol) eki olan karbonhidratlardır. Enerji değerleri vardır ve belli miktarlarının üstünde kullanılması halinde kan şekerini yükseltirler. Glikoz ve fruktoz...
  2. Yapay Tatlandırıcılar

    Yapay Tatlandırıcılar

    dekstroz nedir yapay yiyecekler nelerdir içinde tatlandırıcı olan gıdalar tatlandırıcı olan gıdalar içeren Hazırlayan: Uzman Diyetisyen Şeniz Ilgaz En çok sevdiğimiz besinler nelerdir diye düşündüğümüzde, genellikle aklımıza ilk gelen tatlı besinlerdir. Tatlıya düşkünlük insanlık tarihi kadar eskidir. Pek çok insan şekerin ve diğer enerji içeren tatlandırıcılar ile hazırlanan besinlerin...
  3. Anıtkabir ile ilgili bilmedikleriniz...

    Anıtkabir ile ilgili bilmedikleriniz...

    Büyük Atatürk'ün, aynı zamanda bir anıt da olan yattığı yer. Ankara'da İstasyon'un güneyinde; Bakanlıklar .Bahçelievler - Gazi Eğitim Enstitüsü ve İstasyon'un meydana getirdiği dörtgenin tam ortasında Anıttepe denilen yerde bulunmaktadır. 1945 yılında yapımına başlanmıştır. Büyük Atatürk'ün naşı 10 Kasım 1953 tarihinde geçici olarak bulunduğu Etnografya Müzesinden büyük bir törenle...
  4. Evlilik İle İlgili Bilmedikleriniz...

    Evlilik İle İlgili Bilmedikleriniz...

    Evlilikle ilgili bilinmesi gerekenler Evlilik İle İlgili Evlenmeye karar verdikve evlilikle ilgili neler biliyoruz...Hadi gelin melekler bakalım evlilikle ilgili bilmediğimiz neler varmış ....Tabi bildiklerimizin yanında bilmediklerimiz fazlasıyla vardır ...İyi bir evlilik yürütmek için mutlu olabilmek için işte 21 öneri... Renk Renk Gelinlikler Bilinenin aksine aslında her gelin...
  5. Bal İle İlgili Bilmedikleriniz

    Bal İle İlgili Bilmedikleriniz

    Bu konu; bal hakkında bilinmeyenler hakkında bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, tabiatın en özel ve şifalı nimetlerinden biri olan bal, çocukların gelişme çağında tüketilmesi son derece faydalı gıdaların başında gelir. Bu muhteşem gıdanın küçücük bir arı tarafından yapıldığını düşünmek insanı daha da hayretlere düşürüyor. Bu sayfamızda sizlere bal hakkında ki enteresan bilgileri...

Sayfayı Paylaş