Yenidoğan bebek neler yapar?

sılam_nisa

Hamiş Melek
Yenidoğan bebek neler yapar?
50 günlük bebek neler yapar
Yenidoğan bebeğin farkındalığı sınırlı olmakla beraber duyabilir, görebilir, koklayabilir, tat alabilir ve dokunmayı hissedebilir. Her an öğrenir; bu nedenle zengin bir uyarıcı çevreye ihtiyacı vardır. Ayrıca yaşaması için gerekli olan uyaranlara otomatik olarak verdiği refleksif tepkileri vardır.
gobek_kordonu-ef.jpg


Yenidoğan bebek neler yapar?

Yenidoğan bebeğin farkındalığı sınırlı olsa dahi duyabilir, görebilir, koklayabilir, tat alabilir ve dokunmayı hisseder

Duyma: Bebek daha anne karnındayken, 6. ve 7. aylarda duymaya başlar. 1 haftalık iken annesinin sesini tanır ve diğer seslere tercih eder. Onunla konuşulduğunda hareketleri azalır. 4 günlükken, acıkmışsa annenin ayak sesini duyunca besleneceğini anlar ve ağlar. Kulağının çok yakınında çıngırağı sallayıp el çırparsanız, sesin geldiği yöne bakmaya çalışır. Refleksif sesler çıkarır.
Görme: Dünyaya geldikten sonraki ilk birkaç saat içinde annenin yüzüne, gözlerine ve sesine karşı duyarlılığı oluşmuştur. Parlak renkli, hareketli objelere, özellikle insan yüzüne tepki verir. 15-25 cm. uzaklıkta (emzirirken bebekle annenin gözleri arasındaki mesafe) olan objeyi görür. Yeşil ve kırmızı en iyi görebildiği renklerdir. Asılı duran, sallanıp ses çıkaran parlak renkli, hareketli oyuncaklardan hoşlanır. 3. haftadan sonra annenin yüzünü inceler ve seyreder. Yüzde özellikle baktığı alan açılar ve renk kontrastı olan yerlerdir. Buraları alın ve saçların kesiştiği çizgi, kaşlar ve gözlerdir. Annenin yüzünü, diğer yüzlerden henüz ayırt edemez; bu beceri ancak 2. aydan sonra gelişir. Göz bebekleri ışığa duyarlıdır; parlak bir ışık karşısında gözlerini kapatabilir. Dik tutulduğunda gözlerini açabilir; yatar pozisyondayken gözleri kısık bakar. Net görme ancak 2.-4. aylar arasında gelişir.
Koku alma: Annenin kokusunu, 1-2 haftalık iken ayırt eder.
1.ayın sonuna doğru, yüzükoyun yatarken başını kısa bir süre için kaldırır.
İlk ayda bilinçli olmayan, kendiliğinden gülümseme görülür. Uyarana cevap niteliğinde gülümseme (sosyal gülümseme) 5.-6. haftalarda görülmeye başlar.
Kucağa alınınca fiziksel temas sayesinde sakinleşir, kendini güvende hisseder.
Refleksler: Bebek doğduğunda sinir sistemi tam olarak gelişmiş değildir. Bu nedenle doğduğu andan itibaren bebeğin hareketlerinin bir bölümünü refleksler oluşturur. Refleksler, beynin gelişmesi ile ortadan kaybolurlar.
Emme: Yanağına ve ağzının kenarına dokunulunca başını o yana döndürerek emmek iste
 
Geri
Üst