AB'de işçi dövizi yabancı yatırımla yarışıyor

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
AB'de işçi dövizi yabancı yatırımla yarışıyor
AB ülkelerinde göçmen işçilerin gelirleriyle birlikte ülkelerine gönderdikleri döviz miktarı da artıyor. Dünyada Doğrudan Yabancı Yatırım (FDI) rakamlarına yaklaştığı bildirilen işçi dövizlerinin geleceğini uygulanacak göçmen politikaları belirleyecek.

AB Komisyonu'nun hazırlattığı "AB'den Gönderilen İşçi Dövizlerinin Miktarı ve Coğrafi Dağılımı" başlıklı bir raporunda dünyada toplanan işçi dövizlerinin birçok ülke için artan bir dış kaynak haline geldiği belirtildi. Dünya Bankası rakamlarına göre işçi dövizlerinin 2005 yılında 170 milyar dolara yaklaştığı kaydedildi.Bu rakamın Dünya Bankası Resmi Kalkınma Yardımını (ODA) geçmekle kalmayıp dünyadaki Doğrudan Yabancı Yatırım (FDI) rakamlarına yaklaştığı bildirildi. Raporda gelişmekte olan ülkeler için ikinci büyük dış kaynak konumunda bulunan işçi dövizinin yoksulluğu azaltıcı ve alıcı ülkeler için mali istikrarı, geliri, döviz rezervini artırıcı bir rol oynadığı vurgulandı. Buna göre alıcı ülke yatırıma giderse işçi dövizi dış büyümeye katkı sağlıyor, ülkenin ekonomik açıdan sıkıntılı dönemlerinde diğer dış kaynaklardan daha istikrarlı olabiliyor.

Türkiye en çok döviz alan ikinci ülke

Rapora göre göçmenler 2004'te 18.7 milyar euro'yu, yani kendilerine ödenen paranın yaklaşık yüzde 80'ini AB27 dışındaki ülkelere gönderdiler. 2004'de 25.3 milyar euro, 2005'de 26.7 milyar euro işçi dövizi toplanıp AB dışına çıkarıldı. Afrika ve diğer Avrupa ülkeleri AB kaynaklı işçi dövizi akışından yüzde 30'la en fazla yararlanan bölgeler durumunda. AB'den en çok işçi döviziden en yüksek payı alan ülke yüzde 11.5'le Fas oldu. Fas'ı aldığı yüzde 8.1'lik işçi döviziyle Türkiye izledi. Türkiye'nin ardından sıralanan ülkeler şöyle: Portekiz, Polonya, Kolombiya, Ekvator, Cezayir, Arnavutluk, Çek Cumhuriyeti-Slovakya, Pakistan.

Raporda işçi dövizlerinin geleceğinin, AB'ye üye devletlerin uygulayacağı göçmen politikalarıyla yakından ilgili olduğu belirtilirken, politikaların dışarı havale edilecek işçi dövizlerini hiç de ihmal edilemeyecek düzeyde etkileyebileceği belirtildi.

Son yıllarda AB15 ülkelerine göçlerin arttığı, bunun gönderilen işçi dövizlerine yansıdığı kaydedilen raporda, "ev sahibi" ülkelerde gelirin, "alıcı" ülkelerde ise yaşam maliyetinin arttığı, kayıtlı işçi dövizi havalesi miktarında artış olduğu belirtildi. Buna göre 2005'te havale edilen işçi dövizi bir önceki yıla göre yüzde 5.5 oranında arttı.

ANKA
 
Geri
Üst