AFP Nedir?

GREY

Daimi Üye
Üye
AFP Nedir?
afp nedir
A-feto protein nedir?

AFP, özetle anlatmak gerekirse bebeğin anne karnında iken karaciğerinden salgıladığı protein olarak tanımlamak yeterli olur. Yetişkinlerde ise albumin adının verildiği proteinin fetal olarak karşılığıdır. İlerleyişini takip edecek olursak Fetusdan amniyon sıvısına geçerek, annenin dolaşımına karışmaktadır. Gebeliğin son evrelerine doğru yavşa yavaş artış gösterdiği görülür. Maternal AFP ölçümlerini yaptırmak isteyenler hamileliğin 16 ila 20 haftaları arasında yaptırabilir. AFP kadının yaşına veya kaçıncı gebeliğine bakılmadan bütün hamilelere yapılması gerekir.

AFP Nasıl Değerlendirilir?

AFP testleri sonucun çıkan değerlerin yüksek ya da düşük olması bir anormallik olduğu anlamına gelmez. Yalnızca artmış olan riski belirler ve ileride yapılması gereken tetkiklerin gerekliliğini ifade eder. AFP testini yaptıran hamilelerde %10′unda anormal sonuçlar gözlenirken bunların yalnızca %10′unda defektli fetus bulgularına rastlanılır. AFP düzeyinin gebelik haftası ile bağlantılı bir ilişkisi vardır bu yüzden gebelik yaşının doğru tespit edilmesi AFP testinin doğru yorumlanabilmesi için çok önemlidir.

AFP sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?

Gebeliğin haftası
Annenin ağırlığı
Yaş
Irk
İkiz, üçüz gibi çoklu gebelik durumları
Şeker hastalığı
Kanama olması
AFP değerlerinin normalin çok üstünde çıkmasının en önemli nedeni anomali nöral tüp defektleridir (NTD). NTD tanımlamak gerekirse tüp bebeğin omuriliğini ve beyin yapısını oluşturan yapı olarak ifade edebiliriz.

Bireyde döllenme oluştuktan sonraki 4.haftada bu söz konusu olan tüp iki taraftan da olması gerektiği şekilde kapanmaz ise NTD söz konusu olacaktır.

AFP değerlerini yükselmesine sebep olan bir diğer etken ise bebeğin karın duvarında var olan defektlerdir. Bağırsakların karın dışında olduğu durumlar söz konusu olduğunda AFP çok miktarda amniyon mayiine geçerek anne adayının kanında da yüksek oranda bulunur.

Şayet bebek ölmez üzere ise veya ölmüş ise proteinin miktarının hızla artmış olduğu görülür.

Bunun yanında Down sendromunda olduğu gibi bazı kromozomal anomalilerde AFP değerleri olması gerekenden çok daha düşük çıkar.

AFP Yüksek bulunursa

AFP değerlerinin olması gerekenden çok yüksek çıkması durumunda ilk yapılacak olan işlem detaylı bir ultrason incelemesidir.

AFP Testinin avantajları

AFP testi sonucunda değerlerin normal çıkması durumunda anne adayı rahatlayacağı için gebeliğin diğer evreleri daha rahat geçecektir.

Olası rahatsızlık belirlendiğinde bebek için ve anne adayı için en faydalı tedavi yöntemlerine erken tanı sayesinde gidilebilir. Özellikle bebeklerde down sendromu riski belirlenmesi açısından büyük önem taşır.
 
Geri
Üst