Ağır mı yoksa hafif mi

Ayşegül AYRANCI

Daimi Üye
Ağır mı yoksa hafif mi
Anasınıfı yaş grubundaki en eğlenilerek kavratılan kavramlardan bir tanesi de hafif ağır kavramıdır. Çocuklar hafif ve ağır kavramını sorduğumuz zaman bile algılamada sıkıntı çıkarmazlar. Kısa sürede verebileceğimiz bu kavramı ben anasınıfı öğretmeni olarak deney ile başlangıç yaparak gerçekleştirmekteyim. Deneyimiz suda yüzen nesneler ve suda batan nesnelerin karşılaştırıldığı deneydir. Batan nesnelerin ağır olduğu için battığı sonucuna çocukların ulaşmasını sağlayacak şekilde rehberlik etmekteyiz. Deney için leğen su ile doldurulur. Leğendeki su içine tüy, kalem, tahta içi boş hafif oyuncaklar atılır. Aynı zamanda taş atılarak dibe batan bir nesneyi de fark etmeleri sağlanır. Çocuklara taşın neden battığı sorulur ve beyin fırtınası yapmalarına müsaade edilir.


Çocukların küçük tahta blok oyuncakları bu kavramda kullandığım en etkili oyuncaklar arasındadır. İki farklı sepete farklı miktarlarda koyduğum blokları karşılaştırmalarını sağlıyorum. Erkekleri güç gösterisi yapabilecekleri şekilde kim bu kutuyu taşıyabilir diye soruyorum. Erkekler ya benim prenslerin hepsi coşuyor ben taşırım diye. Tabii ağır olanı çok ağır yapıyorum ki taşıyamamayı kabullensinler. Böylece ağır olanı bularak 3- 4 erkeğin taşımasına müsaade ederek ağır olduğu için yardımlaşarak taşıyabiliriz diyorum. Ağırlık ölçümünde aile katılımı olarak da manava birlikte gidip alışveriş yapmalarını söylüyorum. Manav amca aldıklarınızı nasıl tarttı. Nasıl bir aletti? Sizce o amca poşete koyduklarını neden o alete koyuyor gibi sorular soruyorum. Ağırlık ölçerken tartıdan faydalandığını böylece öğreniyorlar. Ayrıca sınıfta kilo ölçümü yapılarak da bu konu daha detaylandırılarak kavratılabilir.


Ağır ve hafif kavramında tüy gibi nefesimizle uçurduğumuz nesneler üzerinde de deneyler yaparak kavramayı daha kolay gerçekleştirebiliriz. Nefesimizle uçmayanlar tüyden daha ağırdır gibi tanı koyma işlemleri gerçekleştirebiliriz. Ağır ve hafifi nesnelerin yer aldığı çalışma yaprağında çalışarak da pekiştirme ile çocuklara okuma yazmaya hazırlık etkinliği yaptırabiliriz. Drama etkinliği olarak da tüyden hafifi prensesler ve şişman prensler etkinliği yapıyorum. Tüyden hafif prensesler müzik açıldığında dans eder. Şişman prensler müzik durduğunda dans eder. Şaşıran oyundan çıkar. Oyunlu drama gibi olan bu etkinlik de çocukların en keyif aldıkları arasındadır.
agirhafifkavrami_1.jpg
 
Geri
Üst