Bankalara mali tablo bildirimlerinde kolaylık

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Bankalara mali tablo bildirimlerinde kolaylık
Bankaların, konsolide sermaye yeterliliği standart oranına ilişkin tabloları BDDK'ya göndermelerinde tanınan süre 30 günden 75 güne çıkarıldı.

BDDK, Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik'te değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre, sermaye yeterliliği standart oranına ilişkin tablolar, eskiden olduğu gibi ilgili dönemini izleyen 30 gün içinde BDDK'ya gönderilecek. Ancak, "konsolide sermaye yeterliliği standart oranı"na ilişkin tablo ise dönemi izleyen 75 gün içinde gönderilebilecek. Önceki uygulamada her iki bildirim için de 30 gün süre tanınıyordu.

SERMAYE YETERLİLİĞİ HESABINDA DEĞİŞİKLİK

Bankaların, maruz kalınan riskler nedeniyle oluşabilecek zararlara karşı yeterli özkaynak bulundurmalarını sağlama kapsamında; sermaye yeterliliğinin ölçülmesinde esas alınan çeşitli varlıkların krediye dönüştürme oranlarına ilişkin de düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda, yüzde 20'lik krediye dönüştürme oranı uygulanacak gayrinakdi kredi ve taahhütler arasına, "krediye dönüştürme oranı belirlenmemiş cayılamaz taahhütler" ile "aktif değerler satım taahhütleri ve vadeli mevduat alım taahhütleri" de dahil edildi.

Satılmaya hazır menkul kıymetlerin banka bilançosundaki toplam menkul kıymetler içindeki payının yüzde 10’u aşması durumunda, satılmaya hazır menkul kıymet hesapları "alım satım hesapları" olarak kabul edilecek.

Yıllık brüt gelir hesaplanırken net faiz gelirlerine net ücret ve komisyon gelirleri, temettü gelirleri, ticari kar-zarar ve diğer faaliyet gelirleri eklenecek. Hesaplamada, satılmaya hazır ve vadeye kadar elde tutulacak menkul kıymetler hesaplarında izlenen menkul kıymetlerin satışından kaynaklanan kar-zarar ile olağanüstü gelirler ve sigortadan sağlanacak tutarlar ise düşülecek.

ANKA
 
Geri
Üst