Bebeğim uyumuyor bebeğimi nasıl uyutabilirim ?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğim uyumuyor bebeğimi nasıl uyutabilirim ?
Bebeklerin sağlıklı ve mutlu gelişimleri için uykunun önemi büyüktür. Uykusunu alamayan uyumayan bebekler sağlıklı gelişemez ,kilo alamaz ve sürekli huzursuz olur. Bebekler kadar ebevenlerde bu durumdan rahatsızlık duyar. Bebeklerde uykusuzluk derdini yaşamayan yoktur. Peki uykusuzluk problemi yaşıyan bebeklerde bu sorun nasıl aşılır, bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalıdır , bebeği uykuya alıştırmanın yolları nelerdir ? Tüm detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.

Öncesi Bebeğinizin uykusunu 7 günde düzene sokun , Bebeğinizin uyku sorunu mu var ? adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.

Bir çok annenin sorunudur bebeğinde yaşadığı uykusuzluk. Bu durum anneyi hem kaygılandırıyor hemde üzüyor. Bir bebeğin sağlıklı gelişimi için beslenme kadar uykuda önem arz ediyor. Bazı bebekler kendiliğinden uyuyup uyansada müdahalesiz,bir çok bebekte uyuma güçlüğü olabiliyor. Anneler arasın da kıskançlık yaratacak bir durum . İyi uyuyan bebek iyi uyuyan anne :) Bebeğim uyumuyor,gün içinde uyanıyor diyen anneler bebeklerin gece ile gündüz arasındaki ayrımın farkına varabilmesi için bir zaman geçmesi gerekiyor. Ana rahminde dokuz ay kaldıkları için dış dünyaya uyumda bebekler zorlanabilirler.Yeni doğanlar günde 16-20 saat uyur. Genelde 2-3 saatte bir uyanırlar.

Uyku konusuna her çocuğa uyacak mucizevi bir çözüm maalesef yok. Lakin bebeğiniz uyumuyorsa önce neden uyumadığını bilmek lazım. Gazımı var,altımı ıslak karnımı aç yoksa bir rahatsızlığımı var. Biz yetişkinler bile bazı sebeplerden dolayı uykusuluk sorunu yaşayabiliyoruz ve süreklilik arz ettiğinde hekime görünüyoruz. Hekim soruduğu sorulardan aldığı cevaplara göre önerilerde bulunuyor ve tedaviye başlıyor. Unutmayın ki bebeğiniz meramını anlatamıyor. Siz öncelikle bebeğinizi yakından takip edicek ve süreklilik taşıyan uykusuzluğu için hekime gidiceksiniz. Doktor da fiziki muayenesini yaptıktan sonra bebeğiniz için önerilerde bulunucaktır. Bunun dışında bir takım yöntemlerle bebeğinize düzenli uyku alışkanlığı da sağlamak mümkün. Bu yöntemleri uzmanların dan derleyerek sizlerle paylaşıyoruz.


bebeklerde uyku.jpg





Bebekler hayatlarının ilk dönemlerinde günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Daha fazla uyanık kalmaya başladığı zamanlarda ise uykuya dalma konusunda bazı problemler yaşayabilirler.


Bebeklerin ilk 4-5 aylık dönemlerinde, beslenme ihtiyaçları sebebiyle geceleri sık sık uyanmaları çok doğal. 5’inci aydan itibarense geceleri en az 7 saat kesintisiz uyumaları gerekiyor. Ancak bazı bebekler sık uyanma alışkanlıklarını devam ettiriyor ve hem kendilerini, hem de ailelerini uyutmuyor. Öyle ki, bebeklerin yüzde 25–30’unda uyku sorunları gözleniyor. En çok karşılaşılan uyku bozukluğu sorunlarıysa; uykuya dalma güçlüğü ve sık uyanma. Kabus görme, gece ağlama nöbetleri ve uyku apnesi sendromu ise daha nadir görülmekle birlikte yine de bebeklerin sağlığını ve ailelerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor.


Öncelikle çocuk hekimine danışılmalı ve uyku sorununun arkasında fizyolojik sebepler olup olmadığına dair fikir alınmalıdır. Uyku sorunu fizyolojik bir nedenden kaynaklanmıyorsa, sorunun ebeveynlerin uykuya dair yaptığı hatalı davranışlarla ilgili olabileceği düşünmeli ve vakit kaybetmeden bu konuda uzman birinden yardım alınmalıdır. 0-3 yaş döneminde, çocukların %50’sine yakınında hatalı ebeveyn tutumlarına bağlı olarak uyku sorunları görülebilmektedir. Erken yaşlardaki uyku sorunlarının okul başarısı, sağlıklı gelişim ve devam eden yıllardaki uyku bozukluklarıyla yakın ilişkisi olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlandığı unutulmamalı ve bu konu hafife alınmamalıdır.



Bebek uykusu ile yetişkin uykusu arasında ne fark var?


Bebeklerin uyku döngüsü başlangıçta kısa parçalar halindedir. 6. ayın sonunda yavaş yavaş yetişkin tip uykuya benzemeye başlar. Gece boyunca bölünmeden ve yetişkin tipi uyuma kapasitesineyse 1 yaş civarında ulaşılır. Ancak yine de yetişkinden farklı olarak, gündüz uykusuna olan ihtiyacı devam eder.

İkinci 6 ayda, bebeğiniz hala geceleri sık sık uyanıyor ya da uykuya dalmada güçlükler çekiyorsa, akla getirilmesi gereken ilk şey kendi başına uyuma becerisi edinememiş olabileceğidir. Bunun dışında yetersiz gündüz uykusu uyuyan, akşam geç yatırılan, uykuya kucakta, ayakta sallanarak, memede ya da biberonda dalma gibi alışkanlıkları olan bebeklerin, ilerleyen zamanlarda daha fazla uyku sorunu yaşadığı görülmektedir.


Kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgilerden biri de bebeklerin yardımsız uyuyamayacağıdır. Yeni doğmuş bir bebeğin, ilk aylarda uykuya geçiş için kendini sakinleştirme becerisi çok az olduğundan, uykuya dalmak için ebeveynlerinin güvenli kollarının sıcaklığına ihtiyaç duyar. Ancak bu ihtiyaç, 3. aydan sonra giderek azalır.

Annenin aylara göre bebeğin uyku ile ilgili fiziksel becerilerine uygun davranışlar göstermesi durumunda, bebeklerinin ikinci 6 ay içinde kendi başlarına uyumaları bir mucize değil, normal ve beklenen bir gelişmedir.

Bebeği uyutabilmek için yapılan en temel hatalardan biri, bebeğin hep aynı şekilde, sallanarak ya da beslenerek uyuyacağına şartlandırılmasıdır. Bebekler çok hızlı büyürler ve aylara göre uykuya geçiş zamanlarında farklı yollarla uyuma alışkanlıkları geliştirirler. Anne, bebeğini hep yeni doğmuş bir bebek gibi uyutmaya devam ederse, onlar da uykuyla ilgili zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin imkan verdiği becerilerini kullanmayı öğrenmekte gecikirler.


Bebeğinizin mışıl mışıl uyuması için…


• Doğduğu günden itibaren yatağa uyur-uyanık halde bırakın ve böylece kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayın.
• Uykusunun gece boyunca derinleştiği ve hafiflediği zamanlar var. Dolayısıyla her hareketini uyanıklık olarak değerlendirmeyin ve müdahale etmeyin.
• Bebeğiniz uykulu gibi görünüyorsa hemen beşiğine koyun. Eğer çok huzursuzsa sakinleşinceye kadar sallayın, ancak bunu tamamen uykuya geçmeden durdurun. Çünkü bebeğiniz sallama, kucağa alma, emme gibi aracı yöntemler olmadan uyumayı öğrenmeli.
• Kendini güvende hissetmesi için yatağında uyku arkadaşı gibi sevdiği bir nesne (oyuncak ayıcık, bebek, tülbent, battaniye vs) ile uyumasına izin verin.
• Uyku saatlerini bebeğinizin ihtiyacına göre siz belirleyin ve bu saatlerden ödün vermeyin.
• Gece uykuya gidilen saatler erken olmalı ve bebeğiniz gün içinde daha çok uyanık kalmalı. Dolayısıyla gün içerisinde 2’den fazla ve uzun süre uyumasını engelleyin. Eğer 2 saatten fazla uyursa, uykudan kaldırın.
• Uyku saatleri konusunda kararlı olun.
• Uykudan önce sakin etkinlikler (masal anlatma, ninni söyleme, ılık bir banyo) düzenleyin.
• Uykudan önce bebeğinizin uykusunu kaçırabilecek aşırı hareketli oyunlardan kaçının.
• Karnını tok tutun. Uyarıcı özelliği olan (kahve, çay, çikolata) gibi besin veya içecekler tüketmeyin. Kahve, çay ve çikolatada kafein var. Kafein de anne sütüyle bebeğe geçiyor ve uykusuzluğa yol açıyor.
• Gece kalkıp ağlıyorsa, onu sık sık ziyaret edin. Ancak ziyaret aralıklarını giderek açın.
• Odasında 1 dakikadan fazla kalmayın. Işıkları açmayın, fısıltılı bir şekilde ‘şşşşt, herkes uyuyor’ gibi şeyler söyleyin. Bu arada kızmayın ya da cezalandırmayın.
• Kucağınıza almayın, aksi halde yatağa dönmek istemeyecektir. Ancak 10 dakikadan fazla ağlıyorsa kucağınıza alıp, sakinleştirin.
• Yatağı odanızdaysa sizi görmeyecek şekilde yatak yanını bir çarşafla kaplayın.
• Odasının çok karanlık olmamasına dikkat edin Ortamın nem ile ısısı da yeterli olmalı ve oda havalandırılmış olmalı.

Anne-baba olarak bebeğinizin uyku alışkanlıklarını değiştirmeye ve ona kendi kendine uykuya dalabilme becerisini edindirmeye karar verdiyseniz bu süreç boyunca anlayışlı, sabırlı ve istikrarlı olmalısınız. Uyku öğretilebilen ve öğrenilebilen bir beceri olduğundan, bebeğinize ve size en uygun yöntemi seçip bu yöntemi kararlılıkla uyguladığınız müddetçe, ailecek kesintisiz gece uykuları uyuyacağınız günler sizin için hayal olmaktan çıkacaktır.
 
Beyza hanım geçen internette okudum uyuyamayan sürekli ağlayan bebeklere elektrik süpürgesinin ve fön makinasının sesi dinletiliyormuş. Ve bu sesi duyan bebekelrin hem ağlaması kesiliyormuş hemde mışıl mışıl uyuyormuş. Bu sesler anne karnındaki seslerle aynıymış .Bebişleri ağlayan ve uyumayanlar bu yöntemi mutlaka denesinler
 
Geri
Üst