Bebeklere balık ne zaman yedirilmeli ?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklere balık ne zaman yedirilmeli ?
Denizin kuzusu balığın faydası saymakla bitmiyor. Yüksek miktarda omega 3 yağı içeren balık aynı zaman da yüksek miktarda E , A, B2 , B3, B12 , ve D vitamini içerir. Herkesin haftada en az mutlaka defa tüketmesi gereken derya kuzusu balık , bol miktarda protein barındırmaktadır. İnsanların ihtiyacı olan tüm vitaminleri ihtiva eden balıkta selenyum , sodyum ,kalsiyum da bulunmaktadır.

Balık tüketmek biz yetişkinler kadar çocuklar içinde önem arz etmektedir. Çocuklar balığı kokusun dan yada tadından dolayı sevmezler ama özverili anneler çocuklarına vitamin deposu balığı yedirmenin binbir türlü yolunu denerler . Balığın faydasının farkında olan annelerin merak ettiği konular dan biri bebeğe balığın ne zaman , hangi dönem de verileceğidir.

Bebeklere 7-8 ay sonrası balık yedirilebilir. Tabi yine hekim onayını almakta fayda vardır. Bebeğe balık yedirilmesi bebeği zihinsel açıdan gelişimini destekler. Bebeğe yedirilecek balık özenli seçilmeli bayat olmamalı ve kılçıklarının iyi temizlendiğinden emin olmak gerekir.Bebeklere yedirilecek en ideal balıklar somon ,dil balığı ve çipuradır. Balığı bebeğinize çorba yaparak verebilirsiniz. Konserve ürünü olan balıkların bebeğe yedirilmesi sakıncalıdır. Bu yüzden yedirilecek olan balığın tazeliği göz önünde bulundurulmalıdır. Bebeklere bazı besinlerin yedirilmesi faydalı olmakla birlikte , bazı gıdaların yedirilmesi de sakıncalı olabilmektedir. Yazımızın devamın da bebeğe balık vermenin önemine detaylı olarak değinicez .

Öncesi ; 1 yaşından önce bebeğe bal ve çikolata verilirmi?
Bebeğe tuz vermek sakıncalımıdır? Adlı konularımızı da incelemnizi öneriyoruz.


Balık, protein ve Omega -3 yağ asidi açısından zengin bir besin kaynağıdır. Omega -3 vücudun hem fiziksel hem de zihinsel hastalıklarla savaşmasını sağlar. Birçoğumuz hamileyken Omega -3 hapları içmişizdir ki bebeğimizin beyni, zihni gelişsin. Özellikle Omega-3 te bulunan DHA çok önemli.

Her ne kadar bebeklerin balık yemesi kulağa garip gelsede, en azından bana öyle geliyor, onlar için önemli bir besin.Eskiden balığın bebekler için alerjik bir besin olabileceği düşünülürmüş ancak son yıllarda yapılan çalışmalar bebeklere 1 yaşından önce balık vermenin herhangi bir sakıncası olmadığı yönünde .
Bu durumda bebeklere ne zaman balık verilir derseniz 8. ay bebeğinize balığa başlamak için idealdir.
Bebeğiniz için hangi balığı seçmeniz gerektiği çok önemli, benim kendi kanaatim suni yem ile beslenen çiftlik balıkları yerine olta balığı almaya çalışmanızın iyi olacağı yönünde. Levrek, somon,dil balığı ve diğer beyaz etli balıklar bebekler için uygun olan balık türleridir. Bu konuda doktorunuzun da fikrini alabilirsiniz. Soğuk sularda yaşayan balıkların diğerlerine göre daha az civa ve daha çok Omega-3 yağ asidi içerdiği görülmüş bu nedenle bu tür balıkları seçmeye çalışın.

Bebeklere balık nasıl verilmeli?


Kılçıklarını iyice temizlediğinizden emin olun.
Balığın çok iyi pişmiş olmasına dikkat edin.
Taze balık almış olduğunuzdan emin olun.
Bazı balıkların civa seviyesi yüksek olabilir özellikle konserve olanlar, bu tarz balıklardan uzak durun.
Bebeğiniz balığın sade tadından hoşlanmayabilir, ilk başlarda sebzelerle hazırlayın.

Bebeklerimize ilk olarak dil balığı ile de başlayabiliriz.

Vereceğimiz deniz balıkları çok büyük olmamalı.

Büyük balıklarda metal yoğunluğu çok fazla olur.

Somon balığı çorbası bebekler için ideal bir besindir.

Kılçıksız Balıkları püre haline getirerek bebeğimize verebiliriz.

Hazır olarak teneke konservelerde satılan balıklar bebeklerimiz için zararlı olabilir.

Böyle ürünlerde cıva seviyesi yüksektir.



Soğuk sularda yaşayan balıklar daha az cıva bulundururlar ve omega 3 bakımından da zengindirler.

Son yapılan tıbbi araştırmalar bebeklere bir yaşından önce balık yedirmenin herhangi bir sakıncası olmadığını göstermektedir.

Bebeklerimize balık verirken balığın çok iyi pişmiş olmasına ve kılçıklarının tamamen ayıklanmış olmasına dikkat etmeliyiz.

Bebeklere Somon ve dil balığı dışında taze levrek de verilebilir.

Burada önemli olan balığın beyaz etli olmasıdır.

Balığın bebekler için alerjik bir besin olduğu konusunda net bir vaka yoktur lakin balık yedirdikten sonra beklenmeyen bir durumda doktorunuza başvurmak gerekebilir.

Bebeklere balıkla birlikte yoğurt vermemekte fayda vardır.

Ortalama beş altı saat sonra yoğurt verilebilir.

Bu durum yediğimiz ya da bebeğe yedireceğimiz balığın biraz da olsa bayat olma durumlarında bebeğe zarar verebilir.

Balıklarımızı derin dondurucudan teker teker pişireceğimiz kadar çıkarmalıyız.

Çözündükten sonra tekrar dondurmak sağlıklı değildir.
 
Son düzenleme:
Bebeklere ne zaman balık verilmeli konusu çok faydalı olmuş .Balık bebeklerin hem zihinsel hemde bedensel gelişimi sağlıyor bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ben de oğluşuma 8 aydan sonra balık çorbası vermeye başladım tadını hiç sevmedi .Sonra sebzelerle balık çorbası yedirmeyi denedim bunu çok sevdi. Paylaşım için teşekkürler adminim
 
Geri
Üst