Boyun kaşıntısı neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Boyun kaşıntısı neden olur?
İlaç kullanmaya başladınız, yeni bir parfüm denediniz, boynunuza bir kolye mi taktınız veya açık havada dolaştıktan sonra boynunuz yada vücudunuzun farklı bir bölgesinde kaşıntı mı başladı?


Tüm bunlar büyük çoğunlukla alerjinizin olduğunun bir göstergesidir. Fakat bazı bir takım koşullar da buna neden olabilir. Boyundaki kaşıntı kaşınmaya karşı konulamaz şekilde oluşan rahatsız edici bir histir. Kızarıklık, şişme, ağrı, pullanma ve yara izi bu kaşıma sonucu oluşan diğer belirtiler arasında yer alır. Kaşıma geçici olarak semptomları hafifletmesine rağmen, oluşabilecek kalıcı bir çizik belirtileri daha da kötüleştirebilir ve kontaminasyona neden olarak o bölgeyi ikincil enfeksiyonlara neden olabilir.






8.jpg








Boyun kaşıntısının nedenleri çoktur ve baş rolleri böcek sokması, alerji, enfeksiyonlar ve travma almaktadır. Yaraların iyileşme zamanlarında, yaygın çocukluk hastalığı olan su çiçeğinde kaşıntı oluşabilir. Fakat su çiçeğinde kaşıntı ile birlikte kırmızılık, sızıntı ve kabarcıklar oluşmaktadır. Saç bitleri, uyuz, kıl kurdu gibi parazit canlılar egzama ve kontakt dermatit gibi cilt hastalıkları da boyunda kaşıntıya neden olabilmektedir. Safra yollarında bir tıkanıklık nedeniyle oluşan obstrüktif safra hastalığı da şiddetli kaşıntıya neden durumdur. Kronik böbrek hastalığı da yaygın şekilde kaşıntıya neden olmaktadır.


Boyun kaşıntı vakalarının çoğu hafiftir ve kendi kendine çözülür. Fakat meydana gelen ani ve şiddetli kaşıntılar mutlaka bir sağlık kuruluşu tarafından değerlendirilmelidir. Özellikle gıda alerjileri şiddetli kaşıntıya neden olur ve bu tür alerjiler hayatı tehdit edici durum olan anfilaktik şoka yol açabilir.


DİKKAT!!! Ani kaşıntı büyük olasılıkla anafilaksinin bir işaretidir. Gıda, kimyasallar ya da böcek sokmasından kaynaklanabilir. Kaşıntıya ek olarak yüz, dil ve dudak şişmesi, boğaz daralması, zor nefes alma, bayılma, bilinç ya da uyanıklık değişiklikleri oluşmuşsa vakit kaybetmeden bir doktora görününüz.


BAŞKA HANGİ BELİRTİLER OLUŞABİLİR?


Boyun kaşıntısı farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve buna bağlı olarak çeşitli vücut bölümlerinde belirtiler ortaya çıkabilir. Belirtiler aşağıdaki gibi olabilir.
Boyundaki diğer belirtiler; cilt kabuklanması, cilt ağrısı, kızarıklık, sıcaklık ya da şişlik, pullanma yada hassasiyet oluşabilir.


Diğer belirtiler; öksürük, ateş ve titreme, baş ağrısı, eklem sertliği ve ağrı, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve terleme eşlik edebilir




BOYUN KAŞINTI NEDENLERİ NELERDİR?


Alerjik nedenler; Kontakt dermatit adı verilen cilt sorunu alerjik bir nedendir ve kaşıntının baş şüphelisidir. Bu sorunu kozmetik ürünler, boyalar ya da deterjanlar, endüstriyel kimyasallar, kuyumculukta kullanılan metalik maddeler, zehirli sarmaşık veya meşe tetikleyebilir.


Diğer alerjik nedenler; atopi (alerjik bünyeye sahip olmak), egzama, gıda alerjileri ve böcek ısırıkları yer alır.


Enfeksiyona bağlı nedenler; kandidiyazis (mantar enfeksiyonu), suçiçeği, yine egzama, baş biti, kıl kurdu, uyuz ve tinea versicolor da boyun kaşıntısına neden olabilmektedir.


Diğer koşullar: aşırı soğuk ya da ısı, ilaçlar, nörodermatit (aşırı kaşıntı), gebelik, sedef hastalığı ve stres nadiren de olsa boyun kaşıntısına yol açabilir.


Boyun döküntüsüne neden olan parazitler, böcekler ve örümcekler: tahta kurusu, pireler, baş biti veya kasık biti, akarlar, sivrisinek sokması (sivrisinekler parazit hastalıkları taşıyabilirler) ve keneler bu duruma yol açabilirler.


Yaşamı tehdit eden nedenler: anafilaksi (yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyon), kronik böbrek yetmezliği (kronik böbrek hastalığı olarak adlandırılır) ve obstrüktif safra hastalığı (safra kanallarının tıkanması) acil tıbbi yardım istenmesi/alınması gereken nedenler arasında yer alır.
 
Geri
Üst