Coğrafik dil hastalığı nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Coğrafik dil hastalığı nedir?
Diğer adı benign migratory glossit olan bu hastalık kalıtsal anatomik nedenlerle ortaya çıkar. Dilin dış yüzeyi etkilenmiştir ve kırmızı bazı bölgeler bulunur. Bu bölgelerde papillalar silinmiştir. Baharatlı yiyecekler, alkol ve sigara dilde yanmaya sebep olabilir. Bu anatomik problem Glossit için zemin hazırlayabilir. Ataklar yaptığında tedavisinde steroidler kullanılabilir.



Bu durumun adı dilin yüzeyindeki harita benzeri desenden gelir. Dil üzerinde gelişen düzensiz kırmızı lekeler grimsi-beyaz bir sınır ile çevrilidir. Harita dili genellikle kroniktir ve oluşan yamalar oluşup kaybolabilir ve sık sık boyutu ve şekli değişebilir. Bu yamalar üzerinde artık papillalar görülmez. Bu durum zararsızdır ve vücudun içindeki herhangi bir bozukluğa işaret etmez.



10.jpg









Coğrafi dil (GT- Geographical Tongue) olarak bilinen hastalık da denilemeyecek sendrom-durum, dil üzerinde, 'kıtalar haritası' olarak tarif edilen, tuhaf çizgi, şekil ya da beneklerin olmas durumu olarak tanımlanıyor.

Dil üzerindeki epitel doku katmanında kalıcı izlerin bulunduğu bu tarz vakalar, Weizmann Bilim Enstitüsü'ndeki fizikçilerin araştırmasına göre, iltihaplanmış dokulardan oluşuyor, fakat bu durum bulaşıcı değildir, ancak kronik olabilecek nitelikte...

Bazı bilim adamları 'coğrafik dil' hastalığına ilişkin genetik olabileceği yorumu yaparken, bazı bilim adamları da dil üzerindeki bu şekillerin 'stres, alerji, diyabet veya herhangi bir hormonal dengesizlik' sonucu da oluşabileceğini açıkladı. Ancak bilim dünyasından bu duruma ilişkin herhangi bir 'net haastalık sebebi' bulunamadı.


AĞRIYOR MU? KALICI MI?

Bazı vakalarda, dil sonunda kendini iyileştirse de, şekillerin dil üzerinde bir kez görülmesi durumunda, hastalık kendini tekrar etme riski taşıyor, desenler zaman zaman geri dönebiliyor vehafif de olsa ağrı hissi verebiliyor.

Harita Dil veya bilimsel adıyla Migratory glossitis, dil yüzeyinde oluşan bir yapı bozukluğudur. Bu durum doğuştan gelir. Dil üzerinde yarım daire şeklinde sarımsı-beyaz renkte şekiller vardır.Kişi genellikle bu izlerden kaynaklı acı veya ağrı hissetmez. Ancak acı veya sitrik asit içerikli besinlere daha hassas olabilir. Yaş ilerledikçe bu halkaların yapısında değişiklikler olabilir. Uygulanan bir tedavisi yoktur.Görünüş farklılığı dışında kişinin hayatını etkileyen bir durum değildir.
 
Geri
Üst