Diş ağrısına iyi gelen yöntemler

Uzman SühaN

Administrator
Diş ağrısına iyi gelen yöntemler
Diş ağrısı Allah düşmanımın başına vermesin diye nitelendirilecek şekilde çekilmesi zor bir acı.Her birey yaşamı boyunca mutlaka bir kaç defa diş ağrısı ile karşılaşmıştır.Diş ağrısı çözümü olabilen bazı nedenlerden ötürü gelişebilen bir rahatsızlıktır.Diş ağrısı ihmale gelmiycek bir rahatsızlıktır bu yüzden dişte ağrı gibi biulgu var ise mutlaka hekime görünülmelidir.Diş ağrısı ,nedenleri tedavisi hakkın da tüm bilgileri yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi Diş ağrısı neden gece başlar , Diş eti ağrısı neden olur adlı konularımızı incelemenizi öneriyoruz.


Aniden dişiniz ağrımayamı başladı işe hemen dişlerinizi yumuşak hareketlerle fırçalamaya çalışın.Daha sonra tuzlu su hazırlayarak ağzınızı bu suyla dezenfekte etmek için gargara yapın.Evde karanfil yağı var ise pamuğu bu yağa bandırıp ağrıyan dişşinizin üstüne koyun.Bir çok insan diş ağrısı için dişinin üzerine aspirin gibi ağrı kesiciler koymakta sakın bunu yapmayın.Diş etinizi tahriş ve tahrip edebilirsiniz.Diş etinizde şişlik var ise bu şişlik zonklayacak kadar ağrıyor ise şişen bölgeye buz koymanız faydalı olucaktır.Diş ağrısı yeni başladı ise mutalak zaman kaybetmeden hekime görünün.İlerleyen saatlerde ağrı dayanılmaz bir hal alabilir.Diş ağrısı nedenleri,diş ağrısı tedavisi hakkınd atüm detayları uzmanlarından derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.Diş ağrısı için sizinde evde uyguladığınız yöntemler var ise bizimle bu başlık altından paylaşabilirsiniz.



diş ağrısı.jpg






Sağlıklı bir diş veya ağız yapısı genellikle diş ağrısına neden olmaz. Diş ağrısını tetikleyen faktörler ya da bulgular var ise mutlaka bir an önce diş doktoruna baş vurulmalıdır. Diş ağrısı genel olarak üç şekilde meydana gelir. Yemek sırasında veya sonrasında ortaya çıkan diş ağrısı, geçmeyen diş ağrısı ve yaralanmalara bağlı diş ağrısı olarak görülür.

Yemek yeme sırasında ve sonrasında ortaya çıkan diş ağrısı : Yemek yerken ya da sonrası ilk yarım saat içerisinde dişin üzerinde bulunan çürük boşluğuna besin artığının girmesi ve bu yiyeceklerin ürettiği asidin diş sinirini etkilemesi sonucu ağır bir diş ağrısı başlar. Bu gibi ağrılı durumda diş fırçası ve diş ipi ile temizlenen diş araları geçici olarak rahatlar. Bu tip diş sancısı tekrarlama göstereceği için en kısa zamanda diş doktoruna baş vurmak gereklidir.

Geçmeyen diş ağrısı : Genellikle geceleri ortaya çıkan tip diş ağrısı uzun süre devam eder. Artmış diş çürüğü olduğu için diş sinirinin ölümü ve dişin enfekte olması sonucu diş çevresinde ya da yüzde şişlik meydana gelir. Bu gibi bir durumda diş sancısının geçmesi dahada zordur. Dişin ağrısını azaltmak için öncelikle dişin yüzeyinde kalan besin artıkları temizlenmelidir. Geçmeyen diş ağrısında doktorun verdiği ağrı kesicileri kullanmak geçici olarak uygun olabilir. Geçmeyen diş sancısında hemen en kısa zamanda bir diş hekimine baş vurulması faydalı olur.

Yaralanmalara bağlı diş ağrısı : Yüz bölgesinde, çene kemiğinde ve dişlerde yaralanmalar fiziksel darbeler sonucu ortaya çıkan diş ağrılarıdır. Çene kemiğinde veya dişlerde travmalar nedeni ile kırıklar ve çatlaklar meydana gelir ve bazen diş yerinden bile çıkabilir. Bu tür travmalardan sonra hasta acil olarak bir diş hekimine baş vurmalıdır. Diş yaralanmaları genellikle çocuklarda, trafik kazası geçirenlerde, sporcularda ve bazı meslek koşullarında görülür. Sporcular diş yaralanmalarından korunmak için gereken önlemleri almalıdır. Travma sonrası karşılaşılabilecek önemli sorunlardan biride dişin kemik yuvasından çıkmasıdır. Diş yerinden çıkmış ise hasta mümkün olduğunca kısa sürede doktora gitmelidir. Çıkan dişin dokulara zarar vermemesi ve dişin tekrar yerine yerleştirilebilmesi için, diş kök kısmından değil kron kısmından tutulmalıdır. Çıkan dişi temizlemek için ovalamadan yıkamalı ve bu dişi süt ya da hastanın ağzında muhafaza ederek yarım saat içerisinde doktora gidilmelidir.

DİŞ AĞRISI NEDENLERİ

Diş ağrısına neden olan diş problemleri diş çürükleri, dişlerde kemik kaybı, diş etlerindeki iltihaplanmalar, yanlış yapılmış protezler, doğru yapılmayan köprüler, dolgusu azalmış dolgular, iyi yapılmayan kanal tedavileri, diş gıcırdatma, geceleri veya iş yaparken dişleri çok sıkma, Kanal tedavisi bittikten sonra bir süre devam eden diş ağrısı, dolgu yapıldıktan sonra bir süre devam eden diş ağrısı, köprü tedavisi yapıldıktan sonra devam eden diş ağrısı, protez dişlerin diş etlerinde hasar oluşturması ile ortaya çıkan diş ağrısı, gribal enfeksiyonlardan sonra vücut direncinin düşmesi nedeni ile oluşan diş ağrısı, diş hassasiyetine bağlı diş ağrısı, travmalar nedeni ile meydana çıkan diş ağrısı, sinüzit ağrısı nedeni ile oluşan diş ağrısı ve kadınlarda adet dönemlerinde ve hamilelik döneminde ortaya çıkan diş ağrısı şeklinde diş ağrıları meydana çıkar.

DİŞ AĞRISI BELİRTİLERİ

Diş ağrısı artmadan önce genellikle soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet başlar. Tatlı ve ekşi gıdaların ya da sıvıların alınması sonucu oluşan hassaslık, birden ve kendiliğinden başlayan diş ağrısı, fırçalama sırasında diş ve diş etlerinde oluşan ağrı, evde uygulanan yöntemlere rağmen geçmeyen diş ağrısı, çeneye vuran ve apseye yol açan diş ağrısı, geceleri uykudan uyandıran diş ağrısı, künt bir ağrı şeklinde tanımlanan diş ağrısı gibi ağrılar, en kısa zamanda doktora gitmemizi gerektiren diş ağrılarıdır.

DİŞ AĞRISINA İYİ GELEN YÖNTEMLER

Diş ağrısını doktora gitmeden önce geçirmek için ağrı kesici ilaç kullanmak fayda sağlayabilir. Ağrıyan diş bölgesinin temizlenmesi ağrıyı azda olsa hafifletir. Bu bölgeyi yumuşak bir fırça ya da diş ipi ile iyice temizlemek gerekir. Tuzlu su ile ılık gargara ( 1 litre su, 1 yemek kaşığı tuz) genellikle günde 4-5 defa yapılabilir. Tuzlu su ile yapılan gargara diş ağrısında etkisi kanıtlanmış bir alternatiftir. Diş ağrısı olan taraf çok fazla kullanılmamalıdır. Buz kompresi bazı ağrılarda ağrıyı geçirebilir. Karanfil yağı sürmek geçici olarak diş ağrısını hafifletebilir.

Karanfilin bakterileri öldürme özelliği de vardır. Ağrıyan dişin üzerinde sarımsak bekletmek hem bakterileri hemde dişin ağrısını azaltabilir. Çörek otunun ağrıyı uyuşturma özelliği yoktur. Fakat düzenli kullanıldığında bakteri oluşumunu önler. Zerdeçal, antibakteriyel özelliği sayesinde ağrı giderme özelliğine sahiptir. Zerdeçal tozunu su ile karıştırarak hamur haline getirip ağrıyan dişe sürmek faydalı olabilir. Tane karabiberi ezip ağızda bekletmek dişte oluşan bakterilerde ve ağrıyı gidermede etkilidir.

Diş ağrısını geçirmek için aspirin koymayı diş doktorları genellikle önermez. Çünkü bu tür çözümler ile geçici olarak rahatlama sağlanır. Özellikle alkol ve aspirin diş çevresindeki yumuşak dokuların yanmasına neden olur. Bu gibi bir durum hastanın ve doktorun başına başka bir tedavi sorunu çıkarır.

DİŞ AĞRISI TEDAVİSİ

Diş problemlerinde ağrıya genellikle iltihabi ve apse varlığı neden olur ve bu durum dişte şişliğe yol açar. Dişin şişmesi çok ciddiye alınmalıdır ve bu durumda basit önlemler ile zaman kaybedilmemelidir. Dişin şişmesi durumunda genellikle antibiyotik kullanılır. Fakat bunu hasta kendisi uygulamamalıdır. Bu tedavinin yanı sıra dişteki şişliği azaltmak için tuzlu su gargarası, buz kompresi, dişin temizliği ve ağrı kesici kullanımı fayda sağlar.
 
Merhaba,
Diş ağrısı, hafif ağrıdan dişlerinizde veya çenelerinizin etrafında dayanılmaz zonklama ağrısına kadar değişebilir.Enfeksiyon,apse,çürük ve gevşek dolgu gibi durumlar diş ağrısına neden olabilir. Doktora gidene kadar diş ağrısını tolere edebilirsiniz. Tuzlu suyla gargara yapın. Ağrıyan bölgeyi limonla ovun. Yüzde şişlik varsa buz uygulayın. Şişme muhtemelen apse kaynaklıdır geniş spektulumlu antibiyotik alın. Antibiyotik kullanmadan önce eczacıya danışın.Evde karanfil yağı varsa pamuğa damlatın ve ağrıyan dişinizin üstüne koyun.Sorun daha da kötüye gitmeden önce bir diş hekimi tarafından muayene ve tedavi edilmeniz de fayda var..
 
Valla apse varsa sayın hemşire bunların hiç biri işe yaramaz antibiyotik tedavisi dışın da. Bence gün bitmeden bir diş hekimine görünüp muayene olun işi zorlaştırmanın size faydası olmaz. Gece diş ağrılarınız aratabilir ağrının zirvesini yaşayabilirsiniz. Yerinizde olsam koşardım hekime.
 
Diş ağrısı yaygın olarak çürüklerle ilişkilidir, ancak başka birçok şey diş ağrısına neden olabilir. Diş apsesi,dişin çatlaması,diş eti hastalığı diş ağrısına neden olabilir. Diş ağrısı için mutlak tedavi için mutlaka bir diş hekimine görünün. Antibiyotik tedavisi gerekebilir. Bunun yanısıra tuzlu suyla gargara, ve karanfil yağını ağrıyan dişe uygulama ağrıyı hafifletecektir. Aynı zaman da ağrı kesici alınabilir.
 
Makalemizde diş ağrısına iyi gelen uygulamalara değindik. Makalemizi incelemenizi öneriyoruz. Ve diş ağrısının nedenini öğrenmek tedavi etmek için önceliğiniz hekime görünmek olmalıdır. Evde diş ağrısını hızlı bir şekilde gidermek için öncelikle dişlerinizi fırçalayın. Tuzlu suyla gargara yapın. Ağrıyan dişinize varsa karanfil yağı sürün. Karanfil yağı yoksa karanfil çiğneyin.Bunun dışında sarımsak uygulamak, kekik yağı sürmek diş ağrısını hafifletebilir.
 
sabaha kadar yatmadım dişim çok ağrıyor doktor antibiyotik verdi 5 gün sonra kontrole gidicem o zamana kadar ağrıyı nasıl hafifletirim?
 
Dişlerinizi yumuşak kıllı diş fırçasıyla çok bastırmadan fırçalayın. Daha sonra ağzınızı iyice duruladıktan sonra tuzlu suyla gargara yapın. Taze aloe vera jeline biraz zerdeçal biraz zencefil tozu ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra bu karışımı steril bir peçeteye yayın ve ağrıyan dişinizin üzerine yerleştirin. Bu karışım ağrınızı bir nebze rahatlatacaktır.
 
Geri
Üst