Diş Teli Ne Zaman Takılır? Çeşitleri ve Renkleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Diş Teli Ne Zaman Takılır? Çeşitleri ve Renkleri
diş teli renkleri, diş teli hakkında, diş teli sonrası, diş teli nasıl takılır
Diş telleri ağız yapısını düzeltirken çarpık ve düzensiz olan dişlerin de zamanla daha düzgün bir hale getirilmesi adına takılır. sizlere bu yazımız da diş teli hakkın da merak ettiğiniz tüm bilgileri aktarıyoruz. Diş teli nasıl takılır? Diş teli kaç yaşında takılır? Diş teli renkleri ve diş teli taktırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken önemli bilgiler sizlerle;

dis teli.jpg


Diş teli ortodonti tedavisinin yapılması için alt ve üst çenede, yüzde olan bozuklukları giderebilmek için dişlere takılır. Eğer uygulanacak tedavi tam zamanında yapılırsa, çocuklarda olan çene bozuklukları düzeltilebilir. Yetişkin olan kişilerde ise dişlerde olan çarpıklıklar giderilebilir. Çocuklarda olan bu sorunlarda en erken olarak 7-8 yaşlarında müdahale edilir. Çocuklarda bu süreçte büyük azılar ve ön dişler geldiği için, muayenelerin ihmal edilmemesi gerekir. Tedavi erken dönemde yapıldığında, daha kısa sürede tamamlanır. Bu ileri zamanlarda oluşabilecek diş çarpıklıklarını önler. Diş teli çeşitleri nelerdir? Sabit olan diş tellerindeki en önemli unsur braketlerdir. Firmalar tarafından çeşitli braketler üretilir. Bunlar metal, porselen ve kompozitlerden üretilmektedir. Bunların arasında en fazla kullanılanı ise, metal olanlardır. Porselen yapıda olan diş telleri diş renginde ve beyazdır. Bunlar daha çok bunu kullanmayı sorun haline getiren çocuklarda tercih edilmektedir. Dişlerin ön tarafına yerleştirilmiş braketler olduğu gibi, arka kısmına yapıştırılan lingual braketler bulunur. Diş telleri takıldıktan sonra 3-10 gün alışma süresi vardır. Bu sürede biraz sızlama gibi ağrılar olsa da, bu geçici olarak sürer. Diş teli ne işe yarar? Çocuklarda daha fazla olan diş düzensizliğinde ve çene bozukluklarında diş teli kullanılmaktadır. Diş teli takıldıktan sonra 1-1,5 yılda görevini yerine getirir. Bu süreden daha fazla takılmış olan diş telleri, daha çok tedavisini aksatmış olan kişilerde olur. Dişlerin tam olarak kapanması sağlanırsa, tedavi tamamlanmış olur. Dişlerinde çarpıklık bulunan yetişkinlere de bu uygulama tavsiye edilir. Süt dişlerin altından gelen kalıcı dişler, her süt dişinin karşılığında bulunur. Sağlıklı bir diş gelişimi olmadığı zaman, dişlerin farklı yönlere büyümesi kaçınılmaz olur. Bu sorunun olmaması için ortodontik diş teli kullanılır. Takılmış olan diş telleri dişlerin genişliğine ve boyunu etkilemez. Diş yapısı küçük olduğunda, bunu değiştirmez. Ancak çarpıklıkları ve ayrıklıkları gidermek için kullanılırlar. 5 yaşından daha küçük olan çocuklarda faydalı olmazlar.
Diş teli sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Diş teli kullanımında temizliğine dikkat edilmelidir. Beslenme listesinde yapışkan özellikteki yiyecekler bulunmamalıdır. Bunlar braketlerin kopmasına sebep olabilir. Buna uyulmadığı takdirde, teller oynama yapıp bakteri oluşumuna neden olabilir. Bunun yanı sıra kolalı içecekler az tüketilmelidir.
 
Geri
Üst