Gebelikte 19. Hafta bakın neler oluyor

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 19. Hafta bakın neler oluyor
Gebelikte 19. Hafta- Bebekte ve sizde olan gelişmeler ve değişimlere dair bir yazı sunmak istedim sizlere. Daha önce de ilk haftadan başlayarak 19. haftaya kadar bütün olanları sizde ve bebekteki gelişmeleri sizlerle paylaştım. Gün gün büyüyen bebeğiniz artık bu hafta itibari ile bir mango büyüklüğüne erişti. İnanın hamilelik denilen 9 aylık vakti çok iyi değerlendirmek gerekiyor çok çabuk geçtiğini göreceksiniz bir bakmışsınız ki doğum gelmiş çatmış. Bu hafta artık bebeğiniz 18-22 cm uzunluğunda iken 230-280 gr ağırlığına ulaşmıştır. Bu bebekten bebeğe değiştiği için yaklaşık olarak bu aralıklarda olabilmektedir.

19 haftalik fetus.jpg


Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Görüntüleri



Bu hafta itibari ile bebeğiniz 18+0 ve 18+6 günlerini yaşıyor olacak. Gebelikte 19. haftada bebeğiniz büyük anlamda gelişme gösterdi. Hala da gelişmeye devam ediyor. Özellikle kilo alımı hızlı bir şekilde ilerliyor. Artık bebeğinizin tekmeleri de kuvvetlendi size gelince bol kalsiyum ile beslenmeye hız verin. Artık genital organlar da tamamen oluştu eğer bir kızınızın olacağını öğrendiyseniz yumurtalıkları ve içinde 6 milyondan fazla yumurtası bulunmaktadır. Bu doğduğunda 1 milyona kadar düşecektir. Yani kısacası kızınızın minik üreme organları tam şekilde oluşmuş her şey yerli yerindedir. Erkek bebeğiniz olacak ise testisler oluşmuş gebeliğinizin 10. haftasından beri testesteron adı verilen salgı salgılanmaktadır.

Geçtiğimiz haftalarda bebeğin cildini lanugo denilen minik tüyler kaplamaya başlamıştı bu hafta itibariyle de artık bal mumuna benzer bir yapı olan vernix caseosa denilen bir madde ile cildi kaplanır. Bu maddenin amacı bebeğin cildini içinde bulunduğu sıvıdan korumaktır. Bu kremsi yapı doğumda yok olacaktır ama bazı erken doğan bebeklerde bu madde ile bebeğin cildi hala kaplı olduğu da görülmektedir. Özellikle doğumda bu tabakanın bebeğin kolay çıkması için avantajı vardır. Kaygan olduğu için doğumda yardımcı görevindedir. İşte bebeğinizin cildi bu yapı ile kaplı olmasaydı doğduğunda buruş buruş bir bebekle karşılaşabilirdiniz. Ama Allahın bir mucizesi daha bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan etkilenmemesi için cildini koruyan bu yapı harikulade bir şey.

Bebeğinizi karnınızın dışından görme imkanınız olsaydı çok çok hareket ettiğini dönüşler yaptığını görebilirdiniz. Oldukça hareketlidir bu haftalarda bebekler özellikle de şuan için yerleri henüz geniş olduğundan ötürü rahatlıkla her türlü hareketi yapabilirler. Artık bu hafta itibariyle bebeğinizin 5 duyu organı da tamamen gelişmiş bulunmakta. Sizin sesinizi duyabilir ama bu hala net değildir uğultu şeklinde bir elektrikli süpürge sesi tarzında duyar sesleri. Ama onunla konuşabilir onunla aranızdaki bağı kuvvetlendirebilirsiniz. Ona şimdiden masal kitabı okumaya ninniler söylemeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe bebeğin beslenmesini sağlayan plasenta da büyür. Plasenta büyüdükçe de bebeğin beslenmesi daha iyi olur. Bebeğiniz her geçen hafta daha da orantılı olmaya devam eder. Bu hafta kollar bacaklar birbiri ile daha orantılı durumdadır. Önceki haftalarda başlayan yağ depolama hala devam ediyor. Bebeğiniz artık kolayca göz kırpabiliyor parmağını emebiliyor çok değişik hareketlerde bulunabiliyor. Keşke bebeğimizi istediğimiz anda karnımızda görme imkanımız olsaydı.

Bebekler şuan için sık sık pozisyon değiştirebilirler. Örneğin baş aşağı bir pozisyonda da olabilirler. Doğum için pozisyon değiştirme yani artık başın aşağıya gelişi 34. hafta ya da daha geç olabilmektedir. Bu haftalarda bebeğin ters duruşu sizi endişelendirmesin zaten doktorunuz bu konuda sizi bilgilendirecektir. Bebeğiniz bu haftalarda sık sık hareket ettiğini unutmayın.

19 haftalik anne adayi.jpg


19. hafta itibari ile anne adayı da bebeğini net bir şekilde hissedebilirler. Ama hissedemiyorsanız kaygılanmayın bu 20-21. haftayı da bulabilir. Özellikle sık sık hıçkırık hareketlerini hissedebilirsiniz. Bu hafta baş dönmeleri tansiyon düşüşleri yaşamanız olası. Yanınızda mutlaka biri ile dışarı çıkmanızı öneririm. Baş dönmelerine karşı düzenli beslenmek aç kalmamak çok önemli. Eğer baş dönmesi anında dinlenebileceğiniz yer varsa uzanıp ayaklarınızı yukarı kaldırarak yatmak önemli. Bu hafta ile karnınız biraz daha büyüdü. Oluşan çatlaklara karşı badem yağı zeytinyağı ile cildinizi nemlendirebilir ya da eczanelerden temin edebileceğiniz çatlak önleyici krem ve nemlendiricileri tercih edebilirsiniz. Ama çatlak oluşumu kalıtsal ise bu durumda kremler pek işe yaramıyor söyleyeyim. Ama en azından kullanarak daha fazla çatlak oluşumunu engelleyebilirsiniz. Doğum öncesi kafa dinleyeceğiniz en güzel dönemlerden. Tatil yapacağınız eşinizle kafa dinleyeceğiniz bir hafta olabilir. Doğumdan sonra buna uzun süre hasret kalabilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bebeğiniz büyümeye devam ederken, meydana gelen gelişme çok özeldir. Bebeğinizin kolları ve bacakları artık vücudunun geri kalan kısmı ile doğru orantılıdır ve saç derisinden ince tüyler çıkmaktadır . Beyni, kokusu, tad, işitme, görme ve dokunma duyusundan sorumlu olacak ayrı, özel alanlar oluşturmaya başlamıştır .Bu aşamada duyusal gelişme hızlanmaktadır ve bebeğiniz birçok sesin ve ayrıca hissettiğiniz herhangi bir stresin farkında olacaktır. Bu dönemde bebeğin gözlerine henüz gelişmemiş ve göz kapakları kapalı olsa da ışığa yanıt vermeye başlar.Bu haftalarda gelecekteki anne bebeğin hareketlerini hissedebiliyor. Karın bölgesinde uterusun basıncı arttığından, göbek bölgesinde hoş olmayan ağrılar olabilir. Bu hissiyatlar daha sonra kaybolacaktır.Sırt ve bacak ağrısı yaşayabilirsiniz.Karın bölgelerindeki duyumlara dikkat etmeniz gerekmektedir.Gebeliğin bu evresinde ağrılar normal olsada her ağrıya dikkat etmek gerekir.
 
19 haftada, hamileliğin ikinci trimesterindesiniz ve yaklaşık beş aylık hamilesiniz.Bu hafta, bebeğin ilk kez hareket ettiğini hissedeceksiniz.Bu zamana kadar, sabah bulantılarının semptomları sona eriyor ve iştahta bir artış var.Gebe bir kadın dördüncü aydan başlayarak her hafta kilo almaya başlar .Büyüyen rahim, mesaneye baskı yapmaya başlar ve idrara çıkma sıklığını artırır.Büyüyen rahim kasık ligamentlerini gerdirirken, ağrı karın ya bir tarafında ya da her iki tarafında hissedilir.Progesteron hormonu, hamilelik sırasında kabızlığa neden olabilir. Büyüyen rahim kan damarlarına baskı uygular ve beyne giden kan akışını azaltır ve yorgunluğa veya baş dönmesine neden olur. Bazen uzun bir süre aç kalmak, ayrıca baş dönmesine katkıda bulunabilir. Büyüyen rahim ile vücudun ağırlık merkezi değişir, sırt üstüne baskı uygular ve sırt ağrısına neden olur.Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar, mukoza zarlarına giden kan akışını hızlandırır buda burun tıkanıklığına nedne olabilir.Büyüyen rahim, mideyi diyaframa doğru iterken, mide sıvıları yemek borusu içine yukarı doğru itilir ve bu da mide yanmasına neden olur. Bulanık görmeye başlayabilirsiniz. Bu, gözlerdeki ekstra sıvıların birikmesinden dolayı olabilir.Sırt ağrıları, kalça ağrısı ve bacak krampları uykuyu zorlaştırır. Midenin altında ve bacakların arasında bir yastık kullanmak biraz rahatlama sağlayabilir. Vücudun artmış kan akışına bağlı olarak, sıcak basmaları deneyimlemek yaygındır.Bazı kadınlar hamilelik korkuları ve beklentileri nedeniyle garip rüyalar yaşarlar.Amniyosentez: Amniotik sıvı numunesinin az bir miktarının bir iğne kullanılarak rahimden alındığı bir tanı testidir. Bu test kromozomal problemleri tespit etmeye yardımcı olur.Bebeğin sahip olabileceği spina bifidia gibi herhangi bir fiziksel problemi tanımlamak için 19-20. Gebelik haftasında anomali taraması yapılacaktır.Karın bölgesinde kramplar ve kanama ile birlikte yoğun ağrı endişe verici bir işarettir. Kanamanın yoğunluğu bir kadından diğerine değişebilir.Temkinli olmak ve önleyici tedbirler almak bir düşüğü önleyebilir. Düşük riskini önlemek için tek yol sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Ön gebelik testleri olası komplikasyonları tespit etmeye yardımcı olur ve gerekli tedaviler düşük yapma şansını azaltır.
 
Geri
Üst