Hamilelikte kramp yaşayanlar var mı

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Hamilelikte kramp yaşayanlar var mı
Hamilelikte Kramplar

gebelikte karın krampları hamilelikte kramplar hamilelikte karın krampları karında kramp kramp ve kasılmalar
Hamilelikte anne karnındaki bebek büyüdükçe bir takım problemleri de beraberinde getirir. Anne adayını huzursuz eden bu problemlerin arasında kramplar ön sıralarda yer alır. Geceleri bile uykudan uyandıran bu ani ağrılar, kasların istemdışı hareketlerinden kaynaklanmaktadır.

Bir ya da birden fazla kas demetinde aniden görülebilen ve kişiye oldukça acı veren; kısa, bazı durumlarda 10 dakikaya varan kasılmalar kramp olarak adlandırılmaktadır. Kramplar hamilelik döneminin ikinci ve üçüncü üç aylık periyodunda özellikle de 6-7. aylarda görülmeye başlar. Kas kramplarında kalsiyum, sodyum, magnezyum ve potasyum gibi mineral eksiklikleri önemli yer teşkil eder.

Hamilelik sırasında meydana gelen kramplar, dolaşım problemlerinden ve kasların düzgün çalışması için oldukça gerekli olan minerallerin eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Mineraller, bebeğin anne karnındaki gelişiminde harcandığından, anne adayının metabolizmasında eksiklik meydana gelebilir. Bebeğin gelişimi için kullanılan minerallerin yerine getirilmesi ve dengenin sağlanması için de anne adayı yemeklerinde mineral içeren besin maddelerini düzenli olarak almalıdır.

En çok bacaklarda olmak üzere kalça, bel ve karın kaslarında da kramplar oluşabilir. Kramp giren uzuv oldukça gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olur. Hamilelerde kramplar genellikle dinlenme pozisyonunda özellikle de yatakta ortaya çıkarlar. Hamileliğin sonlarına doğru anne adaylarının karınları oldukça büyüdüğünden, istedikleri gibi özgürce yatamazlar. Geceleri kan dolaşımı yavaşlar ve bu yüzden kaslara az oksijen ulaşır. Ayakların altına yastık koyarak yükseltmek, kan dolaşımına faydalı olur ve kaslara oksijen gitemesini kolaylaştırır.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin hızlı gelişme göstermesiyle bacaklara binen yükün artması, büyüyen uterusun toplardamar sisteminde yarattığı baskı ve buna bağlı gelişen dolaşım problemleri (varisler), eskiye oranla fizik aktivitenin azalması ve kas yorgunluğunun kolaylaşması sonucu kramplar meydana gelebilir. Krampların ortaya çıkışı aynı zamanda iklim şartlarından da kaynaklanmaktadır. Özellikle kış aylarında, havaların çok soğumasıyla, kasların ani bir şekilde kasılmaları oldukça sık yaşanabilir. Çok sıcak yaz günlerinde ise, normalden daha hızlı sıvı kaybedilir. Bu dönemlerde daha fazla su tüketilmelidir. Ayrıca hamilelik döneminde progesteron hormonunun etkisiyle damarlar gevşer ve kan dolaşımı engellenir. Rahmin büyümesiyle de damarların baskı yapması sonucunda kanın kalbe doğru gitmesi engellenir. Bu nedenle, ayaklara ve baldırlara az oksijen gider, bu da istemdışı kasılmalara neden olur.


Krampları önlemek için;

-Bol bol su için.
-Hergün yürüyüş yapın.
-Kalsiyumdan açısından zengin bir beslenme uygulayın. Günde en az 2 bardak süt, bir kase yoğurt ve bol peynir tüketin.
-Egzersiz yaparak kan dolaşımı hızlandırın. Özellikle uyumadan önce 10 dakikalık küçük bacak egzersizleri yapın.
-Bol meyve yiyin, özellikle muz ve kivi gibi potasyum açısından zengin meyveleri tüketin.
-Yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller gibi magnezyum ve potasyum açısından zengin besinleri pişirin.
-Balık, kırmızı ve beyaz et gibi mineralleri yüksek yiyecekleri alın.
-Ayaklara ve baldırlara masaj yapın ya da yaptırın.
-Uzun süre ayakta kalmayın ve çok uzun süre hareketsiz oturmayın.
-Yüksek topuklu ayakkabı giyemeyin ve dar giysilerden kaçının.
-Yatmadan önce duş alın.
-Uyurken sol yanınıza yatın.
-Alkol, kahve ve özellikle sigaradan uzak durun.

Bacak veya ayak bölgesinde kramp olduğunda kasları nazikçe gererek kramp giderilmelidir. Bacak yukarı kaldırılmalı ve ayak parmakları yukarı doğru gerilmelidir. Isıtılmış ılık bir bez veya ılık ıslak havlu ile ağrılı bölgeyi sarmak kasın dinlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kramplara şiddetli ağrılar ekleniyorsa ve gittikçe artıyorsa, damar sistemi ile ilgili bir problem olup olmadığını öğrenmek amacıyla doktora başvurmak gereklidir.
 
Geri
Üst