HAMİLELİKTE SIK YAŞANAN SAĞLIK SORUNLARI

Uzman SühaN

Administrator
HAMİLELİKTE SIK YAŞANAN SAĞLIK SORUNLARI
hamilelikte vajinal akıntı,gebelikte bacaklarda varis,gebelikte bacak şişmesi,gebelikte hemoroid,gebelikte bacaklarda kramp,hamilelikte görülen rahatsızlıklar hakkında bilgiler

h.jpg


* Artan Vajinal Akıntı - Tahriş etmeyen bir sabunla daha sık yıkanabilirsiniz, ama enfeksiyona yol açabilecek olan vajinal duştan kaçınmak önemlidir. Eğer akıntı kötü kokuyorsa, kaşınma ve yanmaya neden oluyorsa, rengi her zamanki gibi değilse, ya da kan görürseniz doktorunuza bildiriniz.

* Bacak Krampları - Bacak krampları kalsiyum ya da fosfor dengesinin bozulmasından kaynaklanabileceği için, yeterli miktarda kalsiyum almanıza yardımcı olacak gıdalar (süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, mısır ekmeği) tüketin ve karbonatlı içecekleri kesin (bu içecekler yüksek oranlarda fosfor ve sodyum içerirler). Egzersiz yapın. Eğer bacaklarınızda birkaç dakikadan uzun süren şiddetli ağrılar olursa doktorunuza bildiriniz.

* Hemoroidler - Lifli gıdalar (meyveler ve sebzeler, rafine edilmemiş tahıl ekmekleri ve mısır gevreği) yiyerek ve günde 6-8 bardak sıvı tüketerek kabızlıktan kaçının. Doğum öncesi doktorunuz tarafından önerilmediği sürece reçetesiz satılan ilaçları kullanmayın.Gebeliğin başlangıcından itibaren anne vücudunda çeşitli fizyolojik, anatomik, hormonal değişiklikler meydana gelir. Vucüdunun şekli değişir, kilosu artar, artan hormonlara bağlı bazı eklemlerde gevşemeler meydana gelir. Sonuç olarak bu kadar çok değişikliğin karşılığında kaçınılmaz olarak çeşitli şikayetler, rahatsızlıklar meydana gelir. Bunların çoğu gebelikte zaten "beklenen" şikayetlerdir ve bir problem olduğunu düşündürmez, çünkü hemen hemen her hamile bayanda rastlanan şikayetlerdir. Örneğin bulantı, kusma, bel ağrısı, kasık ağrısı, bacak krampları, karın çatlakları, ellerde uyuşma, halsizlik, uyku hali, gece uyuyamama, sık idrara çıkma, akıntı, yüzde lekelenmeler, ağza mideden acı su gelmesi gibi şikayetlerdir. Bu şikayetlerin de çoğunda tedavi ile rahatlama sağlanır.

Bunların dışında bir de gebelikte "beklenmeyen" ve bir problem olabileceğini düşündüren şikayetler vardır. Bunlar kanama, bayılma, şiddetli baş ağrısı, parça düşürme, şiddetli nefes darlığı, nöbet geçirme, doğum zamanından çok önce su gelmesi, bebeğin hareket etmemesi, yüksek ateş... gibi şikayetlerdir.

Bu şikayetleri genel olarak beklenen ve beklenmeyen şikayetler şeklinde ikiye ayırsak da her zaman böyle olmayabilir, yani önemsiz gibi görülen bir şikayetin arkasında önemli problemler olabilir. Bu nedenle gebelikte şikayetlerinizi önemli-önemsiz demeden her zaman doktorunuza iletmelisiniz.

* Ayakların, Ayak Bileklerinin ve Bacakların Şişmesi - Mümkün olan her an ayaklarınızı yükseğe kaldırın. Tuzlu yiyeceklerden kaçının.

* Varisli Bacak Damarları - Ayaklarınız ve bacaklarınız olabildiğince yükseğe kaldırın ve varis çorabı giyin. Eğer işiniz uzun süre ayakta durmayı ya da oturmayı gerektiriyorsa, egzersiz de yardımcı olacaktır.

* Mide Ekşimesi - Daha küçük öğünler yiyin ve yanma hissi geldiğinde pozisyonunuzu değiştirin. Çok yağlı ya da baharatlı yiyecekler ve kahve mide ekşimesini arttırır.
 
Geri
Üst