Hiperpigmentasyon tedavisi ve önlenmesi

Uzman SühaN

Administrator
Hiperpigmentasyon tedavisi ve önlenmesi
Hiperpigmentasyon , Hiperpigmentasyon nedir, Hiperpigmentasyon nedenleri,Hiperpigmentasyon belirtileri,Hiperpigmentasyon tedavisi,


Hiperpigmentasyon.jpg



Güneşe maruz kalma, hamilelik, akne, ısı ve hormonlar - bunların hepsinin dengesiz cilt tonlara katkıda bulunabileceğini biliyor muydunuz? Hiperpigmentasyon ciltte melanin artışıdır ve koyu lekelere, çillere, güneş lekelerine ve diğer cilt kusurlarına neden olabilir. Hiperpigmentasyon, melaninin aşırı üretimi nedeniyle cildin koyulaşmasıdır. Pigmentasyon bozukluklarının en yaygın üçüncü tip dermatolojik bozukluk olduğunu biliyor muydunuz? Bir cilt pigmentasyon bozukluğu, deri rengindeki değişikliklere, melanin miktarı temelinde, epidermisin alt seviyesinde melanositler adı verilen hücreler tarafından üretilen bir pigment grubu anlamına gelir. Cilt hücreleriniz sağlıklı olduğunda, pigmentasyonu veya renklendirmeyi korumak için doğru miktarda melanin üretirler. Ancak, cilt hücreleri sağlıksız veya hasarlı hale geldiğinde, hiperpigmentasyon gibi cilt pigmentasyon bozuklukları ortaya çıkar. Hiperpigmentasyon ile, cildinizin alanları koyulaşır. Hiperpigmentasyon yüzünüzde veya tüm vücudunuzda gelişebilir. Bu makale, hiperpigmentasyon olarak bilinen pigment hastalığını , özellikle de aşırı veya düzensiz melanin üretimi nedeniyle cildin koyulaşması hakkında bilgiler verecektir. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..




Pigmentasyon, deride melanin üretimidir, ki bu aşırı miktarda yapıldığı zaman, cilt üzerindeki değişikliklerle kendini gösterir, genellikle ciltte düzensiz lekeli kahverengi lekeler oluşur. Çoğunlukla güneşe en çok maruz kalan yüz, eller, dekolte ve omuz bölgelerinde görülür. Güneş hasarı, hiperpigmentasyon, melazma ve hatta çillerden kaynaklanan yaşlılık lekeleri gibi birçok farklı cilt pigmentasyonu vardır.Düzensiz cilt pigmentasyonu yaygın bir cilt şikayetidir. Karanlık lekeler - yaşlılık lekeleri veya güneş lekeleri olarak bilinir . Hiperpigmentasyon, cildin renginin değişmesidir ve koyu lekelerin gelişmesine neden olur.Etkilenen alan, cildin geri kalanından daha koyu görünür. Bu güneşe maruz kaldığında daha da kötüleşir. Bu makalede, farklı hiperpigmentasyon türleri açıklanmakta ve bunlara neyin neden olduğu açıklanmaktadır. İlk etapta hiperpigmentasyonu önlemeye nasıl yardımcı olabileceğinize ve oluştuktan sonra koyu lekeleri azaltmak için atabileceğiniz adımlara bakacağız.En yaygın cilt durumlarından biri olarak, hiperpigmentasyon milyonlarca insanı etkiler ve çeşitli sebep ve semptomlara sahiptir. Bir çok hiperpigmentasyon bozukluğu zararsız olsa da, bazı endişe kaynağı olabilir.Hiperpigmentasyonun nedenlerini anlamak için, ilk olarak bunun ne olduğunu ve yaşlanmanın farklı nedenleriyle nasıl ilişkili olduğunu kavramak önemlidir. Hiperpigmentasyon, ultraviyole hasarı, inflamasyon veya diğer cilt yaralanmaları nedeniyle ortaya çıkan cilt bölgesinde melanin artışıdır.




Dışsal yaşlanma, güneş ve rüzgar maruziyeti, çevresel kirleticiler, tütün kullanımı, uyuşturucu ve alkol kötüye kullanımı ve coğrafi konum gibi dış etkenler nedeniyle gerçekleşir. Bunlardan bazıları önlenemez veya kontrol edilemez. Güneşe maruz kalan tüm ciltlerde günlük olarak güneş kremi kullanmak, koyu lekelerin gelecekteki gelişimini önleyebileceğiniz en kolay yoldur ve cilt kanseri riskinizi azaltır.Hiperpigmentasyon çeşitli şekillerde olabilir ve farklı potansiyel sebeplere sahip olabilir.Cildinizdeki koyulaştırılmış alanlar, hiperpigmentasyonun tek belirtisidir. Bu alanlar yüzünüzde veya ellerinizde lokalize olabilir veya vücudunuzun tamamını bile kapsayabilir.Herhangi bir ırk veya rengin herhangi biri hiperpigmentasyondan etkilenebilse de, genetik olarak daha koyu cilt tonlarına sahip olanların yanı sıra Asyalılar ve Asya kökenli olanlar da artmış risk altındadır. Güneşte aşırı miktarda zaman harcayan insanlar kendilerini hiperpigmentasyona yakalama riskini artırırlar .




Nedenler




Hiperpigmentasyon genellikle aşırı bir melanin üretiminden kaynaklanırken, vücudun neden melanini fazla üretmeye başladığı konusunda birçok farklı sebep vardır. Genel olarak, cilt bir şekilde zarar gördüğünde, hiperpigmentasyon vücudunuzun savunma reaksiyonudur. Çeşitli nedenler şunlardır:



Güneşe maruz kalma (hiperpigmentasyonun en yaygın nedeni)
Kemoterapi yan etkisi
Bazı ilaçlar
Hormon seviyelerindeki değişiklikler
Gebelik
Endokrin hastalıklar
Akne
kalıtım
Cilt tedavisi yan etkileri
kaşıma
Çeşitli metabolik bozukluklar
Kurdeşen
Cerrahi işlemler
Suçiçeği
egzama
Şiddetli güneş yanığı
Traş makinesi darbeleri
Böcek ısırığı
Elektroliz
Doğum kontrol hapları




Melazma özellikle kadınlarda, özellikle koyu ten rengi olanlarda görülen bir hiperpigmentasyon türüdür. Bu cilt renk değişikliği genellikle yüzünüzün alın, burun, yanak veya dudakların hemen üstünde farklı kısımlarında oluşur. İşte bu yüzden melazmanın tedavi edilmesi biraz zor. Vücudunuz gebelik sırasında veya oral kontraseptifler aldığınızda veya hormonal tedaviler sırasında hormonal kaymalara maruz kalır ve bu, güneşe çıktığınızda artar. Bazen hormonlar normale döndüğünde ortadan kalkar.



Belirti ve bulgular

Ciltte kahverengi lekeler

Genellikle yüzde görülür

Yamalar simetrik

Yamalar genellikle alın, çene, yanaklar ve burun köprüsü üzerinde görünür.

Kol ve boyunda da görünebilir





Doğum Kontrol Hapları



Doğum kontrol hapları bir suçlu olabilir, ancak onları aldığınız sürece, cildin durumunu iyileştirmek zor olabilir. Rahatsız edici hale gelirse kesinlikle doktorunuzla konuşun.



Yaşlanma Hormonal Değişiklikler


Kadınların 40'lı yaşların başında pigmentasyonda bir artış yaşamaları çok yaygındır. Yaşlanma ile birlikte hormonal değişikliklerin kombinasyonu, kahverengi lekelere neden olabilir.


Hamilelik



Yine, hormonal aktivitede bir artış birçok kadının bir "gebelik maskesi" veya melazma geliştirmesine neden olur. Çoğu zaman, herhangi bir topikal cilt tedavisi olmadan doğum yaptıktan sonra pigmentasyon yavaş yavaş kaybolur, ancak bir çok durumda, pigmentasyonun solmasına yardımcı olmak için evde bakım veya kimyasal peeling gibi profesyonel tedaviler gerekecektir.



Reçeteli İlaç


Hiperpigmentasyon, bazı reçeteli ilaçların bir yan etkisidir.


Bu durumun kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı faktörler sizi melazma riskine sokabilir.UV ışınlarına aşırı maruz kalmak, koyu ten rengi olan insanlarda melazmaya neden olabilir .Genlerde malezmaya neden olabilir.Gebe kadınlardan ve kontraseptif kullananlar dışında hormon tedavisi sırasında progesteron alan postmenopozal kadınlar da gelişebilir. Post-İnflamatuar Hiperpigmentasyon sedef, egzama ve şiddetli akne gibi travma veya deri iltihabından kaynaklanan bir durumdur. Bu cilt koşulları, pigmentlerin üretimini artırır ve bu da karanlık noktalara neden olur. Bu tip hiperpigmentasyon herhangi bir cilt tipindeki insanları etkileyebilir, ancak koyu ten rengi olanlarda yaygındır. Güneş ışınlarına aşırı maruz kalma, insanların hiperpigmentasyon geliştirmesinin en yaygın nedenidir. Güneş lekeleri genellikle açık kahverengi ve çoğunlukla UV ışınlarına maruz kalan yüz, boyun, göğüs ve ellerde görülür. Hafif ila orta ten tonlarına sahip insanlar çiller geliştirir.Güneş lekelerini teşhis etmek için cildin görsel muayenesi yeterlidir. Dermatologun hiperpigmentasyonu tedavi etmek için cildinizde yapabileceği birkaç yüz prosedürü vardır. Lekelerinizin şiddetine bağlı olarak, birden fazla seansa ihtiyacınız olabilir.



Hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilmesine rağmen, melazma kadınlarda en yaygın olanıdır ve hormon düzeylerindeki değişikliklerle tetiklendiği düşünülmektedir. Post-inflamatuar hiperpigmentasyon , bir cilt yaralanması veya travmanın iyileştiğinde ve arkada düz bir renk solması meydana geldiğinde ortaya çıkar. Sıklıkla akne hastaları arasında bulunur . Hiperpigmentasyon melaninde bir artıştan kaynaklanır. Melanin, cildimizi, saçları ve gözlerini renklendiren doğal pigmenttir. Bazı faktörler melanin üretiminde bir artışı tetikleyebilir, ancak ana faktörler güneşe maruz kalma, hormonal etkiler, yaş ve cilt yaralanmaları veya iltihaplanmadır.Güneşe maruz kalmak, ilk etapta melanin üretimini tetikleyen güneş ışığı olduğundan, hiperpigmentasyonun bir numaralı sebebidir. Hormonal etkiler, melazma veya kloazma olarak bilinen belirli bir hiperpigmentasyonun ana sebebidir . Özellikle kadınlar arasında yaygındır ve cildin güneşe maruz kalması sırasında östrojen ve progesteronun melanin aşırı üretimini uyardığı zaman ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hiperpigmentasyon ayrıca bazı hormon tedavilerinin bir yan etkisi olabilir.



Güneş koruması, ilk etapta hiperpigmentasyonu önlemeye yardımcı olarak atabileceğiniz en önemli adımdır. Güneş ışınlarının bulutlu günlerde bile cildi etkilediğini hatırlamak önemlidir. Cildin güneşe maruz kalmasını sınırlamak, hiperpigmentasyon örneklerini azaltmaya da yardımcı olacaktır. En yoğun saatlerinde güneşten uzak tutmaya çalışın . Hiperpigmentasyondan endişe duyuyorsanız, bu endişeyi gidermek için formüle edilmiş ve klinik ve dermatolojik olarak etkili olduğu kanıtlanmış cilt bakım ürünlerini kullanın.Kimyasal soyma ve lazer tedavisi gibi dermatolojik tedaviler hiperpigmentasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Cildi soymak (ölü deri hücrelerini temizlemek), yeni cilt hücrelerinin büyümesini uyarmak ve yeni cildi ortaya çıkarmak için yüz, boyun ve ellere kimyasal bir çözelti uygulamaktır. Lazer tedavileri aynı etkiye sahiptir.Cildinizi düzgün bir şekilde koruduğunuz ve UV ışığına maruz kalmanızı sınırladığınızdan emin olmak, herhangi bir hiperpigmentasyon yaşama şansını azaltmak için alabileceğiniz en temel ve güvenilir önlemdir.Cildinizi UV ışınlarına karşı korumanın yanı sıra, cildinize bakmak için alabileceğiniz diğer günlük adımlar vardır ve bu da hiperpigmentasyonu önlemeye yardımcı olur.



Bazı ilaçlar melanin üretimini artırabilir ve hiperpigmentasyona neden olabilir.Kullandığınız ilaçları dermatoloğunuza bildirin.Bir çok tıbbi durumda olduğu gibi, melazma pigmentasyonuda genetik koşullu olabilir. Bir aile melasma öyküsü, potansiyel nedensel faktörlerden biridir. Hiperpigmentasyon durumunuz varsa doğal tedaviler uygulayın. Aloe vera, deniz yosunu ve ballı bir maske yapın ve 10 dakika bekletin.Alternatif olarak limon suyunu bal ve sütle karıştırmayı deneyin ve bunu bir yüz maskesi olarak kullanın.Yüzünüzdeki koyu lekeleri hafifletmek için mücadele ediyorsanız, topikal kremlerin ve doğal ilaçların ötesine geçen başka tedavi seçeneklerini de düşünmek isteyebilirsiniz. Belirli tedaviler konusunda size tavsiyede bulunabilecek doktorunuza veya dermatoloğunuza konuşmanız önerilir.Neyse ki, çoğu hiperpigmentasyon vakası ciddi değildir. Bazı hiperpigmentasyon çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilse de, büyük çoğunluğa güneşe aşırı maruz kalma ve cilt hasarı gibi başka faktörler neden olmaktadır.


Her hiperpigmentasyon tipi farklı bir altta yatan nedene sahiptir. Bazı türler kolayca önlenebilir, diğerleri ise ilaca veya insan vücudunun normal dalgalanmalarına bağlı olduklarından daha zordur.Hiperpigmentasyonun ilişkili bir tedaviye sahip bir hastalık olmadığını anlamak önemlidir. Bu, yönetilebilen ancak titizlik ve tutarlılık gerektiren bir ömür boyu koşuldur. Neyse ki, tedavilerin, içeriklerin ve önleme yöntemlerinin birçoğu genel cilt sağlığınız için iyidir. Güneş kaynaklı hiperpigmentasyon , vücudun güneş ve ısıya maruz kalan kısımlarında oluşabilir. Bu çiller içerir . Güneş kaynaklı hiperpigmentasyon genellikle yüzeyseldir ve bunun nedeni ile daha kolay tedavi edilebilir. Her zaman en yüksek SPF'ye sahip olanı kullanın ve hem UVA hem de UVB koruması sunar. Güneşe çıkmadan önce her gün kullanın ve maruz kalan tüm kısımlara uygulayın. Güneş ışınlarından cildinizi korumak iiçn şapka, şemsiye ve güneş gözlükleri kullanın.İyi bir cilt bakım rutini izleyin. Ayrıca, bir enflamatuar durumunuz varsa (akne veya egzama gibi), anti-inflamatuar cilt bakım ajanlarını düzenli olarak kullanın. Çoğu zaman, bu koşullar pigmentasyonu başlatır.
 
Pigmenter bozuklukların üçüncü en sık görülen dermatolojik hastalık olduğunu biliyor muydunuz? Dermatolog ziyaretlerinin % 20 si Hiperpigmentasyon kaynaklıdır. Bir cilt pigmentasyon bozukluğu, epidermisin daha düşük seviyesindeki melanositler olarak adlandırılan hücreler tarafından üretilen bir grup pigment olan melanin miktarına bağlı olarak cilt rengindeki değişiklikleri ifade eder. Üç ana melanin türü vardır : eumelanin, feomelanin ve neuromelanin. İnsanlarda en bol bulunan eumelanindir ve feomelanin ile birlikte cilt ve saç rengini belirleyen pigmenttir.UV radyasyonundan kaynaklanan hasarlardan sonra , melanin üretilir ve cildin görünür şekilde bronzlaşmasına neden olur. Melanin, cildin güneşin zarar görmesine karşı doğal savunma mekanizmalarından biridir, çünkü ışığı etkili bir şekilde emebilir ve absorbe edilmiş UV ışınımının % 99.9'undan fazlasını yayabilir.Hiperpigmentasyon vakalarını sınıflandırmanın iki geniş yolu vardır: lokalize veya yaygın.Lokalize hiperpigmentasyon, güneş hasarı, enflamatuar durumlar, akne ve cilt yaralanmaları gibi birçok faktörden kaynaklanabilir.Yaygın hiperpigmentasyonun nedeni malignite, altta yatan bir hastalık ya da aldığınız bir ilaçla ilişkili olabileceğinden, tıbbi geçmişinizi dermatologunuzla paylaşmak önemlidir. Pigment bozukluğunuza yol açan temel koşulların ele alınması tedavinin ilk adımı olacaktır. Güneşten korunan tüm cildinize günlük olarak güneş kremi sürmek, karanlık noktaların gelecekteki gelişimini önlemenin ve cilt kanseri riskini azaltmanın en kolay yoludur.
 
Geri
Üst