İç Mekan Tasarımı Teknisyeni

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
İç Mekan Tasarımı Teknisyeni
Binaların iç kısımlarının düzenlenmesi için sanat ve teknolojiyi kullanarak teknik çizim yapabilen kişidir.

GÖREVLER -Müşterinin istek ve ihtiyaçlarını saptar, -Mekanda yapılabilecek gereken değişiklikleri belirler, -Yapılacak işlerin planını hazırlar veya hazır planı yorumlar ve uygular, -Boş bir mekanın elektrik, su vb. donanım ihtiyacını da belirler, -Mekana uygun türde ve miktarda yapı malzemesini seçer, -Kullanılacak malzemelerin hesabını yapar, -Teknik çizim yapar, -Özgün iç mekan tasarımları yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER -Aydınger kağıdı, -Rapido kalem, -T cetveli, gönye gibi çizim aletleri, -Kuru kalem boya, -Resim kalemleri, -Resim kağıdı, -Pastel ve sulu boya.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İç mekan tasarımı teknisyeni olmak isteyenlerin; -Yaratıcı ve estetik görüş sahibi, -Güzel sanatlara ilgi duyan, -Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, -Renkleri ve şekilleri ayrıntıları ile algılayabilen, -Şekil çizebilme yeteneğine sahip, -Yeniliklere ve eleştiriye açık, -Sorumluluk alabilen kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İç mekan tasarımı teknisyenleri, çalışmalarını düzenleyeceği mekanda yürütür. Çalışılan ortam bazen soğuk bazen de sıcak olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, mimarlarla, teknik ressam, tesisat mühendisi, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi ve müşterilerle iletişimde bulunur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI İç mekan tasarımı teknisyenleri mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan süsleyici unsurların üretimini yapan iş yerlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek Liselerinin “İç Mekan Tasarımı” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek Liselerinin “İç Mekan Tasarımı” bölümüne girebilmek için: “Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme” sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Kız Meslek liselerine girebilmek için ise; ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Anadolu meslek/Anadolu kız meslek lisesi iç mekan tasarımı bölümünde eğitim süresi 1 yılı yabancı dil hazırlık olmak üzere 4 yıldır. Kız Meslek Liselerinde eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim süresince genel kültür ve meslek dersleri birlikte alınmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “İç Mekan Tasarımı” bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, bitirdikleri meslek yüksekokullarının Duvar süsleme sanatları, Restorasyon, Restorasyon ve Konservasyon programlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir.

BENZER MESLEKLER: Mimar, İç mimar, Teknik ressam.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitimi Kanunu gereğince eğitim süresince öğrenciler 3. sınıftan itibaren 2 gün okulda, 3 gün işletmede beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitim sırasında öğrenciler, asgari ücretin %30’ ndan az olmamak koşuluyla ücret alırlar. İç mekan tasarımı teknisyeni olarak özel bir iş yerinde işe başlayan bir kişi net asgari ücretin en az 2-3 katı civarında ücret almaktadır. Bunun yanı sıra, İç Mekan Tasarımı Teknisyenlerinin eğitim sonrası kazançları çalışılan işyerinin büyüklüğüne, kişinin tecrübesine ve işteki başarısına göre de değişiklik arz etmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili Eğitim Kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
 
Geri
Üst