İlk Büyük Özel Hidroelektrik Santralı Hizmete Girdi

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
İlk Büyük Özel Hidroelektrik Santralı Hizmete Girdi
Limak Holding ve Bilgin Enerji’nin 170 milyon dolarlık yatırımla kurduğu Doğu Anadolu Peri Suyu Havzası’nın ilk büyük özel sektör hidroelektrik santralı dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete girdi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Peri Suyu’nun üzerinde Seyrantepe’yi devreye aldık. Pembelik ve Tatar santrallarını da kuracağız" dedi.

LİMAK Holding ve Bilgin Enerji Yatırım Holding’in yüzde 50 ortaklığı ile kurulan Darenhes Elektrik Üretim A.Ş.’nin 170 milyon dolarlık yatırımla inşa ettiği Seyrantepe Hidroelektrik Enerji Santralı dün düzenlenen törenle hayata geçirildi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılan Doğu Anadolu Bölgesi Peri Suyu Havzası’nın ilk büyük özel sektör hidroelektrik santral yatırımı olan 52 megavatlık Seyrantepe Hidroelektrik Enerji Santralı’nda (HES) yılda 180 milyon kilovatsaat enerji üretilecek. Elazığ-Tunceli sınırında bulunan ve 23.5 milyon metreküp rezervuar hacmine sahip hidroelektrik enerji santralının inşası sırasında ortalama 500 kişiye istihdam sağlandı.

Ülkemize yarar sağlayacak

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Bu yatırımı, kalkınma ihtiyacının öncelikli olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirmemiz ülkemize büyük yarar sağlayacaktır" dedi. Özdemir, Seyrantepe Barajı ve Hidroelektrik Enerji Santralı’nda çevreye ve bölge halkının haklarına özenle yaklaştıklarını söyledi.

Peri Suyu’nda 3 yatırım

Bölgede Fırat nehrinin bir kolu olan Peri Suyu üzerinde Seyrantepe’nin yanı sıra Pempelik ve Tatar Barajları ve Hidroelektrik Santrallarının de inşa edileceğini bildiren Özdemir, bu santrallerın işletmeye alma tarihlerini 2010 yılı sonu olarak planladıklarını belirtti. Özdemir, bu şekilde Peri Suyu üzerinde yatırımlar tamamlandığında kurulu gücün 310 megavata, üretimin ise yılda 1 milyar kilovat saate ulaşacağını kaydetti.

Özel balık geçidi yaptık

Yapımda kamulaştırma ve ortaya çıkan ticaret nedeniyle bölge halkına önemli katkılar sağlandığını söyleyen Özdemir, şöyle konuştu: "Ayrıca çevreye verilen önem konusunda Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. Balıkların nehrin üst tarafına geçişi için özel bir balık geçidi yapıldı. Bu da çevreye ve doğal hayata verdiğimiz önemin bir göstergesi. Küresel krize rağmen Limak ve Bilgin Grupları olarak Peri Suyu üzerinde yapmaya devam ettiğimiz iki baraj ve hidroelektrik enerji santrallerını 2010 yılı sonuna kadar tamamlamayı planladık. Böylece kurulu gücümüz 310 Megavata, üretimimiz yılda 1 milyar kilovatsaate ulaşmış olacak."

5 yıl yatırım indirimi gerek

BİLGİN Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Vehbi Bilgin, "Enerji yatırımlarında temin edilen krediler çok uzun vadeli. Bu tür yatırımlarda en azından geri ödeme döneminde, asgari 5 sene yatırım indirimi uygulanması gerek" diye konuştu.

2010’a kadar toplam yatırım 550 milyon doları bulacak

DARENHES ortaklığının inşası devam eden Tatar Barajı ve Hidroelektrik Enerji Santralı ile Pembelik Hidroelektrik Enerji Santrallarının yapım süresinde de 2 bin kişiye istihdam sağlanacak. 2010 yılı sonunda tamamlanması planlanan projelerin toplam yatırım tutarı 550 milyon dolar olacak. Limak Enerji Grubu’nun 2013 yılına kadar toplam yatırım hedefi 2 milyar dolar. Limak Holding ve ortaklıkları, önümüzdeki beş yıl içinde enerji sektöründe kurulu gücü 1300 megavata, üretimi en az 4 milyar kilovatsaate çıkaracak. Devam eden projeler 2010 yılı sonunda tamamlandığında yerli ve yenilenebilir kaynaklardan yılda 2.3 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek.

Hurriyet.com
 
Geri
Üst