İnfertilite ile İlgili En Çok Merak Edilen Konular

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
İnfertilite ile İlgili En Çok Merak Edilen Konular
kürtaj sonrası şişkinlik kürtaj sonrası karında şişlik kürtajdan sonra karın şişliği karın şişliği karında şişlik olurmu
Bazı kadınların rahmi normal olmadığı için gebe kalamadığı doğru mudur?


Bazı kadınlar rahimde yapısal anomalilerle doğarlar. Bunlar çift rahim, rahimde bölme, vajinaya açılmayan rahim veya rahmin hiç olmamasıdır. Çift rahmi olan kadınlar çocuk sahibi olabilir. Rahimdeki anomalilerin bir kısmı cerrahi tedavi ile düzeltilebilir.

Kürtajdan sonra rahim içinde oluşan nedbe dokusu infertiliteye neden olur mu?


Bazen kürtaj sonrası rahimde oluşan yapışıklıklar infertiliteye neden olabilir. Bu yapışıklıkların cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir. Histeroskopi ile yapışıklıklar tespit edilerek giderilir ve bir süre için rahim içi araç (spiral) takılarak yapışıklıkların tekrar oluşması önlenir. Enfeksiyonların oluşmaması için antibiyotik kullanılır ve hormon preparatları ile rahim içindeki normal dokunun büyümesi uyarılır.

Servikal mukus nedir ve ne işe yarar?


Rahim ağzındaki bezlerden salgılanan jölemsi sıvıya servikal mukus denir. Bu salgı bakterilerin rahme ulaşmasını engeller. Salgının kıvamı menstrual siklus boyunca değişiklik göstererek yumurtlama sırasında incelir ve spermlerin ilerlemesine olanak sağlar. Servikal mukus içinde spermler 72 saat canlılığını korur.

Servikal mukusda spermlerin ilerlemesini engelleyen antikorlar bulunur mu?


Antikorlar yabancı maddelere karşı vücudun savunma mekanizmasının oluşturduğu maddelerdir. Bu maddeler vücudu enfeksiyonlardan korur. Çocuk sahibi olamayan bazı kadınlarda sperme karşı antikorlar oluşur. Bu maddeler antikorlar spermin hareketini engelleyerek infertiliteye neden olabilir.

Erkeklerde sperme karşı antikorlar oluşur mu ?


Evet, servikal mukusu geçemeyen ve hareketliliği azalmış spermler görüldüğünde antisperm antikorlarının varlığından şüphelenilir. Bu antikorlar özel testler yapılarak belirlenir.

Antisperm antikorlarına bağlı infertilite nasıl tedavi edilir?


Antisperm antikorlarının varlığında değişik tedaviler denenmiştir. Çifte 6 ay boyunca cinsel ilişki sırasında prezervatif (kondom) kullanmaları önerilir. Bu yöntemin başarısı tartışmalıdır. Bağışıklık sistemini baskılayan steroid adı verilen ilaçlar da kullanılır fakat bu ilaçların yan etkileri fazla ve bu tedavinin başarısı düşüktür. Uygulanan diğer bir tedavi ise aşılamadır. Bu vakalarda en başarılı tedavi yöntemi tüp bebek uygulamasıdır.

Nedeni izah edilemeyen infertilite ne demektir?


İnfertilite nedenini açıklayan bir problemin bulunamadığı çiftler bu gruba girer. Bu tanı konmadan önce yeterli incelemeler yapılmalıdır. Tüm araştırmalar yapıldıktan sonra bir problem bulunamayan çiftlerin oranı %5-15 arasında değişir. Bu çiftlerin bir kısmı hiç tedavi görmeden gebe kalabilir. Diğerlerinde ise en başarılı tedavi yöntemi yardımcı üreme teknikleridir.

Sperm sayısı az olan erkeklerin fizik görünümünde bir farklılık var mıdır?


Kesinlikle hayır, sperm sayısı ile erkeklerin dış görünümünün ilişkisi yoktur. Erkek karakteristikleri çok gelişmiş bazı erkeklerde hiç sperm olmayabileceği gibi erkek karakteristikleri hiç gelişmemiş bazı erkeklerde sperm sayısı normaldir.

Yumurtalık hiperstimülasyon sendromu nedir ?
  • Hiperstimülasyon sendromu (yumurtalıkların fazla uyarılması) hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç derecede görülebilir.
  • Hafif hiperstimülasyon vakalarında yumurtalıklar büyür ve kistler oluşur. Bu durum hMG tedavisi gören hastaların üçte birinde görülür. Hastalarda karın ağrısı ve karında şişlik görülebilir, dinlenmeyle ve ağrı kesiciler alındığında bu şikayetler geçer.
  • Orta dereceli hiperstimülasyonda karında şişlik ve hassasiyet artar, yumurtalıklardaki kistler büyür. Bulantı, kusma, kilo artışı tabloya eklenebilir. Hafif hiperstimülasyon gibi tedavi edilir fakat bu vakalar daha yakın takip edilmelidir.
  • Şiddetli hiperstimülasyon görülme olasılığı %1’den azdır. Bu vakalarda karın ve göğüs boşluğunda sıvı birikimi olur, nefes almakta güçlük hissedilebilir. Bu vakalar hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Gebelik gerçekleştiğinde hiperstimülasyon sendromu uzar ve 3 hafta kadar sürebilir
 
Geri
Üst